Centrale termice... bucatarie sau balcon, perete sau pardoseala?

15 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Centrale termice: amplasare si montare. 

Dupa cum va promiteam saptamana trecuta revenim cu informatii suplimentare despre centralele termice: mai exact, unde pot fi ele montate si cu ce este indicat sa fie alimentate.
Incaperea in care puteti amplasa o centrala trebuie sa aiba un volum de aer care sa permita arderea, adica minim 18 mc. Suprafata vitrata - obligatoriu spre exterior - se va
calcula inmultind 0,05 mp cu volumul incaperii in care se va monta centrala. Priza de aer pentru asigurarea aerului necesar combustiei se va calcula inmultind 0,25 cmp cu fiecare metru cub de gaz instalat (valoare care se gaseste in cartea tehnica a cazanului).
In functie de suprafata locuintei pe care dorim sa o incalzim, distingem doua categorii de centrale termice: murale, cu puteri cuprinse intre 14 si 35 kw si stationare (de pardoseala) pentru puteri mai mari de 35 kw, de preferat in cazul caselor mari. Discutam despre centrale termice complet echipate (cu vase de expansiune inchise, pompe, echipament de furnizare a apei calde menajere, automatizare etc.), livrate beneficiarului dupa principiul de “plug and play”.
Centralele termice amplasate pe pardoseala sunt mai voluminoase atingand totodata puteri mari, de pana la 1GW. Daca centralele murale sunt de principiu proiectate pentru tiraj fortat, cele de pardoseala au nevoie de cos de evacuare, fapt ce necesita masuri suplimentare de amplasare si, evident, costuri mai mari, acestea varind in functie de putere, debit si tehnologia folosita. 
Centralele termice pe gaz pot fi amplasate si in incaperi separate. Conform legii, aceste incaperi vor avea tamplarie obisnuita cu geamuri normale sau securizate, unde exista o priza de aer neopturabila, cu dimensiuni de 6 cm patrati pentru fiecare 1000 kcal ai centralei. Volumul incaperii trebuie sa fie de minimum 18 mc pentru centrala cu tiraj natural si min 7,5 pentru centrala cu tiraj fortat.
Locul de amplasare a centralei depinde in aceeasi masura si de natura combustibilului utilizat.
 
Centrale termice: amplasare si montare
Centralele termice pe combustibil solid vor fi amplasate intr-o incapere adiacenta pentru depozitarea combustibilului la nivelul consumului zilnic si, eventual, a boilerului. Necesitatea montarii unui boiler se stabileste inca din faza de proiectare, tinand cont de numarul de radiatoare si de cantitatea de apa calda folosita zilnic. Este obligatoriu ca in incaperea prevazuta de proiectant pentru amplasarea centralei termice sa existe un circuit electric separat (din tabloul electric) prevazut cu sistem de impamantare.
In cazul folosirii energiei solare, centrala poate fi amplasata in podul casei, aproape de colectorul solar. Cu un astfel de sistem se poate acoperi 60% din necesarul de energie termica pentru prepararea apei calde menajere.
Punctul forte al acestui gen de “combustibil” este aspectul ecologic. In comparatie cu un cazan modern de incalzire pe gaz, doar 4 mp de colectoare solare diminueaza cantitatea annuala de dioxid de carbon emanata in atmosfera cu pana la o tona.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament
Repartitoarele de caldura – pro si contra Repartitoarele de caldura – pro si contra
Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative
Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc
Incalzirea cu panouri radiante – eficienta termica si beneficii pentru sanatate Incalzirea cu panouri radiante – eficienta termica si beneficii pentru sanatate
Peletii, combustibilul viitorului? Peletii, combustibilul viitorului?

Vezi mai multe articole