1% din valoarea casei pentru a evita o teapa imobiliara - 25 Mai 2009

25 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu o investitie destul de mica, cumparatorul unei case poate afla defectele acesteia si poate negocia o diminuare a pretului.
 
Un esec imobiliar nu presupune neaparat acte de proprietate care nu sunt in regula. Un cumparator poate achizitiona o proprietate aflata intr-o stare proasta, dar care este frumos ambalata. Nu de putine ori, cei care au cumparat case fara un minim control al imobilului au constatat la scurt timp probleme, printre care igrasie, invelitoare gaurita, fundatii imbatranite, probleme cu instalatiile, fie ele electrice sau sanitare. Astfel de neplaceri pot fi evitate daca, in momentul cumpararii unei case, se apeleaza la serviciile unui inspector tehnic. Acesta percepe un tarif de pana la 1% din valoarea de vanzare.
 
De exemplu, la cumpararea unui imobil cu o valoare de 150.000 de euro, tariful celui care face expertiza se ridica la 1.500 de euro.
 
Poate fi o suma mica tinand cont ca in urma expertizei pretul mai poate fi negociat ca urmare a defectelor gasite de inspector. „O prima inspectie a cladirii poate fi facuta de cumparator. Daca este decis sa negocieze pretul casei, ar fi benefic pentru investitia actuala si cele viitoare ca un inspector licentiat sa studieze casa. Pretul platit catre inspector variaza intre 0,5 si 1% din valoarea de vanzare a imobilului”, ne-a spus Matei Malos, general manager al site-ului magazinuldecase.ro.
 
Dupa inspectie, cumparatorul primeste un certificat. „In procentul de 1% platit pentru inspectia tehnica a proprietatii imobiliare, cumparatorul va primi si un certificat energetic al cladirii”, a amintit Matei Malos. Certificatul energetic va arata in ce categorie energetica se incadreaza imobilul, putand sa se faca o estimare a costurilor energiei si apei. In plus, certificatul energetic va arata si ce trebuie facut pentru o imbunatatire a categoriei energetice. „Apelarea la un expert tehnic in inspectia proprietatilor imobiliare nu este o practica des intalnita in Romania. In Occident, aproape ca nu se tranzactioneaza o proprietate fara certificatul de garantie dat de inspectorul tehnic”, a precizat Matei Malos. Nu este o operatiune simpla. „Inspectia casei presupune controlul tuturor elementelor importante, dintre care amintim structura de rezistenta, instalatiile electrice si sanitare, sarpanta, mansarda, daca aceasta exista, precum si canalizarea si instalatiile de incalzire sau racire”, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei de constructii Policons Group SRL.
 
Trebuie controlati peretii la baza, la interior si la exterior. Se urmareste sa nu existe sparturi evidente sau fisuri aparente. De asemenea, fundatia casei trebuie sa nu aiba crapaturi. Va trebui facuta o vizita si in podul casei pentru a se vedea care este conditia generala a sarpantei - sa nu existe fisuri nici aici. In drum spre pod, daca exista mansarda trebuie verificata si aceasta. Un element important al cladirii este subsolul. Trebuie controlata izolarea subsolului - aici nu trebuie sa existe umezeala. Inspectorii care isi dau acceptul pentru cumpararea unei case pot fi gasiti pe Internet. „Sunt firme care se ocupa cu inspectia tehnica a proprietatilor imobiliare. In strainatate exista asociatii internationale, dar inca nu activeaza la noi in tara”, a concluzionat Matei Malos.
 
Atentie la instalatia sanitara si la canalizare!
Instalatiile nu trebuie omise atunci cand se cumpara un imobil. Defectiunile instalatiilor sanitare se manifesta prin zgomote ciudate, scurgeri de apa, iar canalizarea trebuie sa fie in apropierea proprietatii. De asemenea, instalatiile de racire si incalzire trebuie controlate. „In cazul in care acestea nu sunt descoperite, proprietarul va cheltui bani si timp pentru remedierea lor”, a amintit Ciprian Ana.
 
Costuri mari pentru avarii ascunse
Consolidarea unui imobil costa intre 200 si 350 de euro metrul patrat construit, plus TVA, in functie de complexitatea lucrarii, in functie de cat de avariata este cladirea. „Consolidarea unei case nu prea afectata costa aproximativ 200 de euro pentru fiecare metru patrat construit al imobilului”, ne-a spus Serban Median, inginer proiectant structuri in cadrul firmei Trilitica Frame. In cazul in care imobilul este grav afectat, necesitand lucrari de mai mare amploare, consolidarea poate fi mai scumpa. „O cladire supraetajata poate fi consolidata cu aproximativ 350 de euro metrul patrat construit, cu conditia sa nu fie o ruina. Daca cladirea este prea afectata, pretul poate creste intr-atat incat constructia de la zero sa fie mai rentabila”, spune Ciprian Ana. Consolidarea se poate face prin mai multe metode. „In general, atunci cand se consolideaza o cladire trebuie efectuate lucrari la fundatia acesteia, la plansee, la stalpii de siguranta, precum si la grinzile de siguranta ale imobilului”, a amintit Ciprian Ana.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

 Tendintele de pe piata acoperisurilor din tigla metalica din Romania: de la traditionalul rosu la culori inchise Tendintele de pe piata acoperisurilor din tigla metalica din Romania: de la traditionalul rosu la culori inchise
Zonele semicentrale Zonele semicentrale
Cum ar putea scadea cu 50% pretul apartamentelor? Statul sa dea terenul si utilitatile - 06 Noiembrie 2009 Cum ar putea scadea cu 50% pretul apartamentelor? Statul sa dea terenul si utilitatile - 06 Noiembrie 2009
Din septembrie, gazele naturale vor fi tarifate in kilowati/ora Din septembrie, gazele naturale vor fi tarifate in kilowati/ora
Datorii Datorii
TVA zero pentru locuintele noi: Fictiune sau realitate? TVA zero pentru locuintele noi: Fictiune sau realitate?

Vezi mai multe articole