Super Lipiciul!

Super Lipiciul!

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Istoria Super Lipiciului 

Il folosim in casa pentru a lipi diverse componente de mobilier, vaze sparte sau oricare alte obiecte a caror "integritate" a fost compromisa. Cei mai multi dintre noi, nu stim decat ca lipeste foarte bine si emana un miros toxic.

Totusi, este foarte probabil ca unii dintre noi s-au intrebat de unde provine Super Glue (Super Lipici). Tocmai de aceea, am hotarat sa va satisfacem aceasta curiozitate. In trecut au luat nastere legende care sustineau ca Super Lipiciul a fost descoperit accidental in cel de-al II-lea Razboi Mondial ca solutie pentru ranile provocate in timpul luptelor"¦ Insa, istoria lui este cu totul alta.

 

Inceputul "legendei" 

In 1942, cianoacrilatul, denumirea chimica a Super Lipiciului, a fost inventat intamplator de cativa oameni de stiinta implicati in industria dedicata razboiului. Ei incercau sa descopere materiale performante din care sa fie realizate lunetele pustilor folosite de soldati. In timpul cautarilor lor, acesti oameni de stiinta au creat o substanta care se lipea de orice intra in contact, motiv pentru care a fost "respins" de catre specialisti. A fost nevoie sa mai treaca noua ani pana cand acest cianoacrilat a fost "redescoperit" de cercetatorii de la Eastman Kodak. Fred Joyner si Harry Coover si-au dat seama de adevaratul potential al acestei substante, care a fost vandut pentru prima oara ca produs comercial in anul 1958. De atunci, Super Lipiciul a evoluat, fiind fabricate si alte produse similare. Un aspect interesant este ca si in prezent continua sa evolueze.

 

Teste inventive 

Intr-o faza mai avansata a evolutiei Super Lipiciului, i-au fost atribuite calitati deosebite de lipire, prin sloganul din acele vremuri, care sustinea ca Super Lipiciul poate lipi un autoturism de o macara. Acest slogan a luat nastere cand un post de radio a hotarat sa-l supuna pe controversatul Super Lipici la un test care sa-i ateste calitatile. Acest test avea sa se desfasoarea intr-un cimitir de masini unde mai multe tipuri de lipici au fost "puse" sa-si demonstreze puterea, prin lipirea unui autoturism de o macara. Super Lipiciul s-a dovedit a fi cel mai bun dintre toate cele prezente la test, astfel consolidandu-si suprematia in randul lipiciurilor cu putere foarte mare de lipire.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sauna in varianta pentru apartament Sauna in varianta pentru apartament
Miroase a Craciun in casele noastre Miroase a Craciun in casele noastre
Cum sa cureti calcarul din baie cu solutii pe care le poti prepara chiar tu Cum sa cureti calcarul din baie cu solutii pe care le poti prepara chiar tu
La multi ani, ei, de 8 martie! La multi ani, ei, de 8 martie!
Trucuri pentru depozitarea in spatii mici (partea I) Trucuri pentru depozitarea in spatii mici (partea I)
Trei tipuri de produse care nu trebuie sa-ti lipseasca dintr-o casa eco Trei tipuri de produse care nu trebuie sa-ti lipseasca dintr-o casa eco

Vezi mai multe articole