Acte si autorizatii

Ai o lista intreaga de probleme de rezolvat si nu vrei sa pierzi mai mult timp decat e nevoie alergand dupa actele necesare pentru construirea casei. Informeaza-te si vei stii cum sa fii eficient.

on

Ce trebuie sa contina contractul de construire

23 februarie, 2016

In cazul in care vrei sa-ti construiesti o casa in regim P+1, probabil stii deja ca nu o mai poti construi in regie proprie, ci esti obligat de lege sa apelezi la o firma de constructii. Aici poti citi mai multe informatii despre cum a fost modificata legea privind calitatea in constructii. Ok, trebuie sa apelezi la o firma de constructii care sa-ti ridice casa. Va trebui sa inchei un contract cu respectiva firma. Stii care sunt detaliile care ar trebui stipulate in contract, astfel incat sa nu te trezesti mai tarziu cu surprize…neplacute? Hai sa-ti spunem ce este bine sa fie scris, negru pe alb, in acel contract. Data contractului. Desi e cat se poate de logic ca orice contract trebuie sa aiba data incheierii lui, poti fi pacalit daca firma de constructii lasa necompletata data contractului…

mai mult >
on

Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie

28 ianuarie, 2016

Ti-am spus intr-un articol precedent cum verifici actele de proprietate ale unei case in cazul in care vrei sa cumperi un imobil. Acum stii ca Titlul de proprietate nu trebuie sa aiba stersaturi, ca Extrasul de carte funciara iti spune daca imobilul este sau nu ipotecat si ca din Certificatul Fiscal afli daca proprietarul imobilului pe care vrei sa-l cumperi are sau nu datorii la stat si impozite neplatite pentru casa. Hai sa-ti spunem mai multe lucruri despre operatiunile pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie pentru aceste operatiuni. Pentru inscrierea unei constructii finalizate si intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia ai nevie de: Cerere tip; Chitanta care dovedeste achitarea taxei aferente; Certificat eliberat de primaria localitatii unde se…

mai mult >
on

Inaltimea maxima a cladirilor

26 ianuarie, 2016

Cum se masoara inaltimea cladirilor Exprimata in metri si in numar de nivelur, inaltimea maxima admisa in planul fatadei se masoara intre teren si cornisa sau limita superioara a parapetului terasei. Pentru imobilele din mediul urban, construite de-a lungul marilor artere de circulatie, se impune o limitare a inaltimii in functie de distanta dintre aliniamente, la care pot fi adaugate cel mult doua niveluri retrase, astfel incat sa se inscrie in interiorul unui arc de cerc cu raza de 4 metri si a tangentei la 45° la acesta. Alegerea inaltimii unei constructii este determinata, printre altele, de caracteristicile amplasamentului gazda al constructiei. Citeste si Ce este PUG si ce reglementeaza el In cazul in care constructia este amplasata in mediul urban, intr-o zona protejata, caracteristicile…

mai mult >
on

Ce este POT si ce este CUT

21 ianuarie, 2016

Ti-am spus ce este PUG, PUD si PUZ. Dar mai exista si alte doua notiuni cu care te intalnesti atunci cand iti construiesti o casa sau cand decizi sa maresti o constructie existenta. Este vorba despre POT si CUT. Ce este POT POT (sau Procentul de Ocupare a Terenului) este raportul dintre suprafata pe care se construieste si suprafata totala a terenului. POT este limitat maximal de prevederile planului urbanistic. De exemplu, POT=25% inseamna ca se poate construi pe 25% din suprafata terenului respectiv). POT este completat de CUT (Coeficientul de Utilizare al Terenului), de regimul de aliniere la strada si de regimul de inaltime, formand astfel un ansamblu de valori obligatorii in autorizarea executarii unei constructii, de care trebuie sa tina cont orice proprietar si arhitect si constructor.…

mai mult >
on

Cum verifici actele de proprietate ale unei case

15 ianuarie, 2016

Au fost numeroase situatii cand oameni de buna credinta au cumparat un apartament pe care proprietarul l-a vandut de mai multe ori, mai multor persoane. Au fost numeroase situatii cand oameni de buna credinta au cumparat o casa de la o persoana care nu era de fapt proprietarul acelei case. Desi notarul este cel care stie, sau ar trebui sa stie care sunt actele de proptietate ale unei case, sa identifice falsurile si sa se asigure ca acea casa care face obiectul tranzactiei imobiliare nu are niciun fel de probleme juridice, iti spunem cum sa verifici actele de proprietate ale unei case. Cel care vinde casa trebuie sa demonstreze ca este proprietar si poate face acest lucru cu urmatoarele 3 acte (apropo, aceste acte trebuie prezentate notarului atunci cand se incheie tranzactia): titlul de proprietate,…

mai mult >