Acte si autorizatii

Ai o lista intreaga de probleme de rezolvat si nu vrei sa pierzi mai mult timp decat e nevoie alergand dupa actele necesare pentru construirea casei. Informeaza-te si vei stii cum sa fii eficient.

"Casa Verde" de la stat

"Casa Verde" de la stat

22 noiembrie, 2008

Toti romanii isi pot instala sisteme de energie regenerabila in locuinte cu doar 10% din pretul acestora. Asta datorita unui program al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile prin care subventioneaza cu 90% costurile instalarii sistemelor. Prin proiectul Casa Verde, Administratia Fondului de Mediu (AFN) va acorda finantari de pana la 25.000 de lei pentru fiecare sistem. Programul se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si celor juridice, in principal autoritatilor locale. Companiile de constructii pot sa profite de aceasta noua oportunitate daca se inscriu pe lista AFN pentru a fi incluse in program. "Nu exista criterii care sa elimine vreo firma de pe piata romaneasca, cu conditia sa fie specializata, adica sa comercializeze si sa instaleze sistemele pentru energie regenerabila",…

mai mult >
Regie proprie sau firma?

Regie proprie sau firma?

12 septembrie, 2008

Achizitionarea unei case este o mica aventura, sistemul imobiliar nefiind pe deplin maturizat. Tratarea superficiala a unei astfel de intreprinderi poate transforma beneficiarul intr-o victima a speculantilor atat in ceea ce priveste valoarea tranzactiei, cat si legat de calitatea achizitiei. Fie ca este vorba de un apartament la bloc sau de o casa pe pamant, problemele ce pot aparea sunt valabile in ambele situatii iar acestea pot fi evitate daca beneficiarul se hotaraste sa-si construiasca singur o locuinta. Numai astfel, proprietarul isi poate impune propria viziune asupra proiectului, a materialelor de constructie utilizate si a finisajelor preferate. E adevarat ca exista si dezavantaje: beneficiarului ii raman pe cap cateva sarcini nu tocmai usoare, precum suportarea procesului de avizare…

mai mult >
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp

Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp

17 martie, 2008

Pentru orice operatiune imobiliara, indiferent ca este vorba de cumpararea sau vanzarea unei case ori de constructia uneia noi, proprietarul are nevoie de diferite acte de la oficiile cadastrale. Pentru o comunicare mai usoara cu oamenii si pentru a elimina nesfarsitele cozi de la ghisee, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a pus in functiune un serviciu gratuit prin care cei interesati isi pot urmari online situatia si termenul de rezolvare al cererilor depuse la oficiile judetene de cadastru. Potrivit reprezentantilor ANCPI, serviciul este in prezent functional in majoritatea judetelor tarii, iar in Bucuresti, Mures, Iasi si Braila va fi implementat in cel mai scurt timp. "Sistemul a fost implementat pentru inceput doar in trei judete pilot: Constanta,Buzau si…

mai mult >
Achizitionarea terenului pentru casa

Achizitionarea terenului pentru casa

07 septembrie, 2007

Alegerea terenului pentru construirea unei case este determinanta, deoarece implica aspecte ce pot afecta serios atat bugetul viitorului proprietar, cat si functionalitatea locuintei. Pentru evitarea complicatiilor, este necesar sa cunoasteti indeaproape aceste aspecte deosebit de importante: 1.Indicatorii urbanistici, certificatul de urbanism: Indicatorii urbanistici reprezinta atributele terenului in raport cu viitoarea constructie. a. Procentul de ocupare al terenului (POT) indica suprafata pe care o putem construi la sol(in zonele cu locuinte aprox 35-45%); b. Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) indica suprafata supraterana desfasurata, pe care o putem construi pe un teren. De exemplu, daca CUT= 0,9 si suprafata terenului este de 1000mp, suprafata construita desfasurata supraterana…

mai mult >
Multe avize si semnaturi - conditia pentru a avea canalizare si apa curenta

Multe avize si semnaturi - conditia pentru a avea canalizare si apa curenta

30 octombrie, 2006

Racordarea la sistemul de canalizare si apa curenta Mai multi vizitatori ai site-ului si membri ai forumului ne-au intrebat cum se pot racorda la sistemul de canalizare si apa curenta sau cum isi pot face singuri alimentarea cu apa. Intr-o prima faza trebuie sa va adresati filialei Apa Nova de care apartine terenul sau locuinta pe care vreti sa le bransati la sistemul central. Exista doua posibilitati de realizare a bransamentului/racordului: executie cu Apa Nova sau executie cu alte firme constructoare. Trebuie parcurse cateva etape: cerere si obtinere aviz de principiu; cerere si obtinere aviz definitiv si proiect (aceste etape sunt obligatorii de parcurs cu Apa Nova, indiferent de optiunea dvs. privind executia lucrarilor) si apoi urmeaza executia si receptia lucrarii, precum si incheierea…

mai mult >