Actele necesare achizitionarii unui teren

23 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unii dintre dumneavoastra doresc sa achizitioneze un teren si sa isi construiasca o casa. Felicitari si mult succes! Insa, va recomandam sa luati in considerare si aspectele juridice ale
acestui demers. In acest editorial va informam despre actele necesare achizitionarii unui teren pentru a realiza o locuinta si care sunt aspectele carora trebuie sa le acordati o atentie sporita.
Inainte sa incheiati contractul de vanzare-cumparare, solicitati notarului sa va puna la dispozitie o copie legalizata a dosarului cadastral al terenului respectiv. Acest dosar trebuie sa contina coordonatele si punctele de contur ale suprafetei. Un alt act important este extrasul de carte funciara. Va recomandam sa solicitati notarului o copie a acestuia si o copie (eventual legalizata) a titlului de proprietate.
Datorita faptului ca ne referim la achizitionarea unui teren pe care urmeaza a fi ridicata o constructie, este util ca in momentul achizitonarii lui sa cunoasteti exact care sunt restrictiile impuse de documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zona respectiva. Acestea pot fi aflate din certificatul de urbanism si va permit sa stiti care este regimul constructiei pe care o puteti realiza (inaltime, suprafata, aliniament etc.).

Demolarea si construirea
 
Precizarile cu privire la cumpararea unui teren ce cuprinde o constructie, in vederea demolarii si
realizarii uneia noi, sunt foarte importante. Astfel, inainte de tranzactie trebuie sa va asigurati ca vanzatorul este atat proprietarul constructiei, cat mai ales al terenului. Deoarece este posibil sa ii fi fost atribuit in folosinta, pe durata existentei constructiei, caz in care, dupa demolare, nu mai poate fi construit nimic.
De aceea, va recomandam sa solicitati vanzatorului actul de proprietate al terenului, certificatul fiscal din care sa reiasa ca este deschis rol fiscal pe numele sau, precum si dovada intabularii lui (nu doar a constructiei) in Cartea funciara. 
Trebuie sa va mai asigurati ca este scos din circuitul agricol, pentru ca realizarea acestei operatiuni dupa ce a fost vandut de cel caruia i s-a reconstituit dreptul de proprietate presupune achitarea unor taxe foarte mari.

Exercitarea dreptului de proprietate
 
In ceea ce priveste acest aspect este necesar sa cunoasteti faptul ca proprietarul unui teren este obligat sa respecte sarcinile privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si cele care, conform legii sau obiceiului, revin proprietarului. De aceea, va sfatuim ca inainte de achizitionarea unui teren sa cunoasteti situatia parcelelor vecine, adica sa verificati daca cele cu care se invecineaza au cale de acces la drumul public. In caz contrar, o portiune din el urmeaza a primi aceasta destinatie, astfel incat nu poate fi ingradit.
 
In situatia in care intentionati sa achizitionati un teren care nu are acces la drumul public, va trebui sa va asigurati ca vanzatorul are dreptul de a cere stabilirea unei servituti legale de trecere. Acordarea ei este realizata fie prin buna intelegere cu proprietarul terenului vecin, fie pe cale judecatoreasca. Solutionarea cauzei implica obligatoriu efectuarea unei expertize tehnice, in urma careia va fi stabilit care este locul care asigura iesirea la drumul public si creeaza un prejudiciu minim. Astfel, cel ce intentioneaza sa cumpere un teren care nu are acces la drumul public, trebuie sa se asigure ca s-a institutit sau se poate institui o servitute legala de trecere.
 
Va mai amintim de obligativitatea procedurii de obtinere a numarului cadastral. Este util ca inainte de achizitionarea terenului sa vi se prezinte amplasamentul sau in confomitate cu schitele din dosarul cadastral. Cam mare si complicata este calea spre a va implini visul, nu-i asa? Tocmai de aceea, va recomandam sa consultati sau chiar sa angajati un avocat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Multe avize si semnaturi - conditia pentru a avea canalizare si apa curenta Multe avize si semnaturi - conditia pentru a avea canalizare si apa curenta
Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor
Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie
Achizitionarea terenului pentru casa Achizitionarea terenului pentru casa
Montarea senzorilor de gaze este obligatorie pentru apartamentele cu ferestre din termopan Montarea senzorilor de gaze este obligatorie pentru apartamentele cu ferestre din termopan
Ce este PUZ si ce reglementeaza el Ce este PUZ si ce reglementeaza el

Vezi mai multe articole