Aerisirea casei in anotimpul rece

25 februarie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
aerisirea casei
Aerisirea casei e un aspect important pentru sanatatea unei locuinte si a locatarilor. In lunile de iarna, acest aspect devine cu atat mai important, deoarece e nevoie de echilibru intre circulatia aerului si pastrarea unei temperaturi confortabile in interior. In termeni simpli, aerisirea inseamna eliminarea aerului din interior ce contine substante chimice, dioxid de carbon, praf si microbi, si inlocuirea lui cu aer curat din exterior.
 
Din cauza instalatiilor electrice si termice dintr-o locuinta, precum si ca urmare a proceselor biologice normale care au loc in corpul uman, aerul dintr-o locuinta isi pierde calitatea, in timp, din mai multe puncte de vedere. Acumularea de vapori de apa, ca rezultat al respiratiei corpului uman si in urma functionarii diferitelor aparate de uz casnic (boilere, masina de spalat, aragaz etc), aduce cu sine inmultirea bacteriilor si a ciupercilor. Praful, rezultat in urma activitatilor zilnice, e un mediu propice dezvoltarii acarienilor, iar dioxidul de carbon, ce ia nastere in timpul respiratiei si a folosirii masinii de gatit, poate aduce dureri de cap si o stare generala proasta.
 
Baia e una dintre camerele care influenteaza cel mai mult calitatea aerului dintr-o locuinta. Vaporii de apa, precum si microbii ce se inmultesc din cauza umezelii si a temperaturii ridicate, se vor raspandi, cu timpul, in intreaga locuinta. O solutie este folosirea unui ventilator electric pentru eliminarea aerului din baie sau, si mai simplu, o fereastra de aerisire. Aveti grija sa nu lasati niciodata podeaua umeda si evitati folosirea covoraselor de baie din materiale textile, care ofera mediul ideal pentru acumularea umezelii si dezvoltarea de ciuperci si mucegaiuri. De asemenea, peretii baii nu trebuie acoperiti complet cu faianta, deoarece aceasta nu permite respiratia camerei si mentine umezeala in interior, favorizand dezvoltarea mucegaiului si a igrasiei.
 
Bucataria e o alta camera in privinta careia trebuie respectate regulile de ventilatie. Aburul si caldura rezultate de la aragaz, precum si bacteriile care se dezvolta in jurul resturilor alimentare, pot face din aceasta camera una cu un grad ridicat de risc pentru sanatate. Folositi o hota deasupra masinii de gatit pentru evacuarea aburului si dioxidului de carbon si un ventilator inglobat in geam sau in peretele exterior.
 
Aparatele de uz casnic elimina diferite substante chimice care trebuie inlaturate din casa printr-o ventilatie corespunzatoare. Aspiratorul, masina de spalat, centralele de apartament si boilerele sunt tot atatea surse de microbi sau substante chimice. Aveti grija sa izolati centralele termice si sa instalati un sistem de eliminare a dioxidului de carbon. Lasati deschisa usa masinii de spalat dupa folosire, pentru a nu permite mentinerea umezelii si inmultirea bacteriilor. Curatati cat de des posibil sacul aspiratorului, deoarece praful din interiorul acestuia e un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor si acarienilor.
Daca aveti posibilitatea, instalati un aparat de dezumidificare in casa, pentru a elimina riscul igrasiei si al mucegaiului. In lunile de iarna, nu folositi caloriferele pentru a usca rufele, deoarece umezeala din acestea se va raspandi in tot apartamentul. Ideal este sa aveti o camera speciala pentru asa ceva, in care sa asigurati o aerisire permanenta si o iluminare naturala puternica.
 
Folositi vopsea anti-mucegai pentru peretii camerei si dati voie luminii sa intre in casa. Razele ultra-violete sunt un remediu gratuit impotriva microbilor. De asemenea, plantele de apartament ajuta la absorbirea dioxidului de carbon si la regenerarea oxigenului.
In cazul in care complexitatea locuintei o cere, apelati la un specialist care va poate proiecta un sistem de ventilatie pe masura nevoilor casei dumneavoastra, obtinand in acest fel un echilibru intre o temperatura optima si o circulatie eficienta a aerului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (II) Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (II)
Sfaturi pentru alegerea si folosirea umidificatorului Sfaturi pentru alegerea si folosirea umidificatorului
Spune "nu" igrasiei Spune "nu" igrasiei
Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens
Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente? Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?
Dezumidificatorul de aer Dezumidificatorul de aer

Vezi mai multe articole