Afacerile mestesugaresti, sprijinite prin programul Sapard Mobilierul rustic este exportat cu succes in Marea Britanie si SUA

12 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mestesugurile traditionale romanesti pot trece de la stadiul de mostenire culturala la cel de afacere in toata puterea cuvantului. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat recent ca a aprobat 12 proiecte Sapard in valoare de 750.000 de euro, tocmai pentru conservarea si valorificarea acestor mestesuguri.
Unul dintre cele mai ample proiecte de acest fel a fost aplicat in localitatea brasoveana Feldioara. Firma respectiva a beneficiat de fonduri sapard prin doua proiecte cu contributie europeana de 100.000 de euro, pentru productia si comercializarea produselor de mic mobilier rustic din lemn masiv de rasinoase.
 
O noua destinatie, Belgia
 
Mobilierul produs aici, destinat in totalitate exportului, este finisat in stil clasic, prin ceruire, baituire, vopsire si "antichizare". "Principala piata de export este Marea Britanie. Produsele sunt exportate, de asemenea, si in Franta, Irlanda si chiar in Statele Unite. Urmatoarea piata de nisa care va fi valorificata este Belgia, aceasta avand un potential remarcabil in comercializarea mobilierului din stejar, fiind considerata, totodata, una dintre tarile care da tonul la design in materie de mobilier", spune administratorul societatii, Dragos Barna.
Intr-o prima etapa, s-au achizitionat doua linii de uscatoare pentru materialul lemnos, pentru ca productia de mobilier sa se poata extinde. Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 50.000 de euro, jumatate din suma fiind asigurata din fonduri nerambursabile Sapard. In cadrul celui de-al doilea proiect, a fost posibila realizarea modernizarii si extinderii atelierului de productie a mobilierului, astfel incat acesta sa fie in conformitate cu normele europene. Totodata, s-au achizitionat utilaje specifice mestesugului. Valoarea totala a celui de-al doilea proiect a fost de 150.000 de euro, jumatate fiind fonduri Sapard.
 
Cerere pentru mobilierul finisat in stil vechi
 
In final, portofoliul de produse destinat exportului s-a marit, deoarece, exceptand productia initiala din brad, se realizeaza acum si mobilier din lemn de stejar, care exista din abundenta in zona. "In Romania, piata este mica si inca timida pe acest segment, deoarece in apartamentele de bloc este preferata mobila cu linie moderna, cubista, dreapta. In strainatate se cere insa mobilierul finisat in stil vechi, ceruit, avand taieturi deosebite", a adaugat Dragos Barna.
Finisajele in stil rustic si cerate ale mobilierului sunt extrem de apreciate, in special datorita caracterului ecologic. Exportul produselor pe pietele externe asigura continuitatea si extinderea mestesugurilor traditionale din zona judetului Brasov pe o arie mult mai larga decat cea locala. Mobilierul are mare cautare in tarile vestice, datorita faptului ca in procesul de productie este inclusa munca manuala.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Energie la liber pentru populatie Energie la liber pentru populatie
Administratorul de bloc: persoana fizica sau juridica? Administratorul de bloc: persoana fizica sau juridica?
Preturile finale ale locuintelor au scazut cu pana la 40% comparative cu dec. 2007 Preturile finale ale locuintelor au scazut cu pana la 40% comparative cu dec. 2007
Cat se mai dezumfla bula imobiliara Cat se mai dezumfla bula imobiliara
O treime din cele 11.000 de apartamente finalizate in 2009 ar putea fi vanduta anul acesta - 28 ianuarie 2010 O treime din cele 11.000 de apartamente finalizate in 2009 ar putea fi vanduta anul acesta - 28 ianuarie 2010
Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu

Vezi mai multe articole