on

Alegerea friteuzei – Optiunile existente pe piata

02 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Despre cartofii prajiti se spune ca ar fi mancarea preferata a burlacilor, dintr-un motiv usor de intuit: sunt simplu de facut. Ii cureti, ii tai si ii pui in tigaie. Odata cu revolutia aparatelor electrocasnice pentru gatit, friteuza si-a facut si ea loc in bucatariile romanilor, alaturi de aparatul de prajit paine, masina de facut paine sau de sandwich maker.

Impresia generala este aceea ca friteuza este o baie de ulei in care alimentele sunt prajite pana cand devin crocante. In realitate, exista mult mai multe tipuri de friteuze, unele capabile chiar sa pregateasca mancare sanatoasa, fara multe grasimi.

Friteuza clasica sau deep frier

Este tipul de friteuza pe care o cunoaste toata lumea, in care cartofii sunt asezati intr-un cos metalic, care apoi este scufundat in baia de ulei incins. Friteuza clasica are avantajul pretului accesibil, dar are si cateva dezavantaje: trebuie sa supraveghezi atent procesul de pregatire a alimentelor, este greu de curatat, iar uleiul patrunde rapid in carcasa friteuzei, astfel ca va emana un miros de ranced de fiecare data cand vei face cartofi prajiti sau orice alte alimente prajite. In plus, este un mod nesanatos de a gati.

Friteuza semiprofesionala

Aceasta este o solutie intermediara intre friteuza clasica si cea profesionala, intalnita in restaurante. Friteuza semiprofesionala este asemanatoare cu cea din restaurante, doar ca are dimensiuni mai mici. Este realizata din otel inoxidabil, este usor de dezasamblat, curatat si reasamblat. Un alt avantaj al friteuzei semiprofesionale este dat de faptul ca poate fi spalata in masina de spalat vase, plus ca este mult mai fiabila.

Friteuza cu cos rotativ

Acest tip de friteuza a fost realizat cu un scop precis, acela de a folosi mai putin ulei. Friteuza cu cos rotativ are cosul inclinat la un anumit unghi astfel incat, la un moment dat, doar o parte a cosului sa fie scufundata in ulei. Practic, friteuza cu cos rotativ foloseste doar jumatate din cantitatea de ulei pe care o foloseste friteuza clasica.

Friteuza cu paleta rotativa

Acest tip de friteuza foloseste si mai putin ulei fata de friteuza cu cos rotativ. Practic, are nevoie de doar o lingura de ulei. Alimentele sunt asezate direct in cuva, iar un brat rotativ amesteca intreaga cantitate de alimente, in timp ce o turbina asigura circulatia aerului fierbinte si prajirea uniforma a alimentelor. Invelisul cuvei este ceramic antiaderent.

Friteuza cu aer cald

Acest tip de friteuza este considerat a fi cel care asigura cel mai sanatos mod de a gati alimentele. Friteuza cu aer cald nu foloseste niciun strop de ulei in procesul de gatire a alimentelor, ci doar un flux de aer fierbinte. Unele persoane considera ca acest tip de aparat electrocasnic este mai degraba un aparat de gatit decat o friteuza. Pretul este mare, iar alimentele pregatite la aer cald nu capata crusta pe care o obtin cand sunt prajite in ulei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inamicii masinii de spalat Inamicii masinii de spalat
Care sunt cele mai cautate electrocasnice de Black Friday? Care sunt cele mai cautate electrocasnice de Black Friday?
Curățenia locuinței în 2 pași – cum îți alegi partenerii care te ajută să îți menții casa curată: aspiratorul și mașina de spălat vase Curățenia locuinței în 2 pași – cum îți alegi partenerii care te ajută să îți menții casa curată: aspiratorul și mașina de spălat vase
Cum poti sa ai grija de aragazul tau? Cum poti sa ai grija de aragazul tau?
Pregătește-ți lista de Black Friday – ce aparate electro-IT ți-ar face viața mai ușoară și mai frumoasă? Pregătește-ți lista de Black Friday – ce aparate electro-IT ți-ar face viața mai ușoară și mai frumoasă?
5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului 5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului

Vezi mai multe articole