Amenajarea de toamna a gradinii (V) - Ingrijirea plantelor inaintea sezonului rece

28 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ce ti-am prezentat mai multe sfaturi legate de metodele de ingrijire a gradinii, florile si legumele care pot fi plantate toamna si metode de fertilizare a solului, acum a venit randul sa vorbim despre felul in care poate fi ingrijita gradina pe parcursul iernii. Secretul sta, asa cum anticipati, intr-o buna pregatire a acesteia facuta inca din toamna. Partenerii Misiunea Casa, specialistii de la Pestre.ro, ne-au oferit si de aceasta data indicatii pretioase.

Racirea vremii vesteste apropierea iernii, iar acest lucru este sinonim cu intrarea in repaos vegetativ a majoritatii plantelor. Insa, contrar asteptarilor, inainte de venirea sezonuluirece, exista inca destule lucrari de indeplinit in gradina.

Iata principalele activitati care, odata indeplinite, vor ajuta gradina sa-si pastreze farmecul si functionalitatea pe tot parcursul anului viitor.

1. Ramurile arborilor ornamentali cu sensibilitate la ger (magnolia, albitzia) trebuie stranse si legate, apoi invelite cu materiale textile tip agryl. De asemenea, este momentul prielnic curateniei de toamna, respective arderea petalelor si frunzelor scuturate de la trandafiri sau celelalte flori.

2. Trandafirii se protejeaza prin musuroire, prin acoperirea tufelor pe o inaltime de 20-25 cm cu pamant maruntit. Pentru a le asigura o durata de viata prelungita, se recomanda sustinerea tulpinii trandafirilor cu port inalt, taierea corecta si protejarea pe timpul iernii. Odata cu venirea iernii, acordati o atentie deosebita trandafirilor tip pomisor, altoiti pe trunchi inalt. Altoiul fiind expus, riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, inveliti coroana cu o gluga de protectie umpluta cu paie.

Atentie! Nu folositi saci din plastic, deoarece acestia nu permit aerisirea coroanei, care poate fi afectata de mucegai. De asemenea, zilele insorite din februarie vor crea un efect de sera, care va conduce la inmugurirea trandafirilor, iar acestia pot degera ulterior. Nu sunt recomandati nici sacii din iuta, deoarece retin multa apa si devin foarte grei.

3. Plantele care nu tolereaza frigul vor trebui mutate in spatii protejate pentru a le proteja de temperaturile iernii ce va urma. Cu cat vor fi transferati mai tarziu in casa, cu atat vor resimti mai mult  schimbarea de temperatura si adaptarea va fi mai grea.

4. Pentru a evita ruperea sau curbarea ramurilor, arbustii rasinosi se protejeaza prin legarea cu sfoara. La inceputul toamnei trebuie evitate fertilizarile cu azot, care stimuleaza cresterile vegetative. In schimb, se recomanda folosirea ingrasamintelor organice.

5. Bulbii de primavara ce nu vor rezista de-a lungul iernii (dalii, begonii, tuberoze, gladiole), trebuie scoase din pamant, asezate in ladite, tratate cu substante antifungice si puse la pastrare in camara sau beci pana primavara urmatoare, cand vor fi replantati in gradina.

6. La pomii fructiferi, dupa caderea frunzelor se va aplica un tratament cu fungicide pe baza de cupru. Acesta este primul tratament aplicat in toamna pentru anul viitor. Se apica pentru boli si va fi urmat in “ferestrele” iernii, la dezmugurit, de un ulei horticol ce va proteja scoarta pomilor.

Cele doua tratamente aplicate in perioada de repaos vegetativ vor distruge toate ouale si toti daunatorii ce hiberneaza in scoarta, dar si a bacteriilor cu diverse forme de rezistenta. Asa ca sapati in jurul pomilor si administrati cu incredere ingrasaminte organice.

7. Vita-de-vie se musuroieste inainte de sosirea iernii. Vita tanara trebuie obligatoriu protejata prin musuroire, indiferent de forma de conducere. Tot in aceasta perioada, dupa caderea brumei, este bine sa plantam vita de vie.

Dupa cum vedeti, toamna, sezonul de plantat trandafiri, arbusti fructiferi si pomi fructiferi este in toi. Saditi acum, butasii ne vor incanta cu florile lor parfumate tot timpul anului viitor. De asemenea, acum este si momentul sa scoateti de la pastrare sau ca achizitionati si sa plantati bulbii de primavara: lalele, crocus, zambile, muscarii, anemone, narcise, arum. Asadar, spor la gradinarit!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Recomandari pentru amenajarea cu pavele Recomandari pentru amenajarea cu pavele
Construirea serei – De ce policarbonatul este alegerea optima Construirea serei – De ce policarbonatul este alegerea optima
Pavajul decorativ Pavajul decorativ
Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire
3 metode de a tine tantarii la distanta 3 metode de a tine tantarii la distanta
Ingrijirea pomilor fructiferi Ingrijirea pomilor fructiferi

Vezi mai multe articole