Antichitatile oare chiar au viata fara de moarte? (II)

17 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

1001 de moduri de a distruge mobila la suprafata...
O buna parte din distrugerile de la suprafata pot fi prevenite daca nu uitati sa folositi diversele tipuri de farfurioare, si sa evitati cu orice pret sa puneti obiectele fierbinti sau ude direct pe suprafata mobilei.
Zgarieturile - Aveti grija cu unele obiecte cum ar fi vaze, farfurii, pahare s.a.m.d.. Totusi, daca
neatentia v-a fost „rasplatita“ cu o zgarietura pe masura, nu mai puteti face decat ori sa apelati la un specialist, in caz ca aveti de-a face cu o problema mai serioasa, ori, in caz ca zgarietura nu este adanca, sa incercati dumneavoastra sa-i redati suprafetei in cauza aspectul de dinainte, prin folosirea unui produs specific unor asemenea probleme.
Lichidele - Apa intrata in contact cu mobila trebuie constiincios stearsa cat mai repede cu putinta. Alcoolul si solventii - mai exact oja de unghii, acetona sau parfumurile - au un alt regim de inlaturare, deoarece nu se poate proceda ca in cazul apei. Asadar, suprafata in cauza NU se sterge in prima faza cu o carpa uscata, pentru ca va rezulta un fel de smirghel lichid, asa ca va trebui sa folositi o carpa umeda, iar dupa ce v-ati asigurat ca ati inlaturat lichidul daunator puteti sterge urma de apa ramasa cu o carpa uscata. Amprentele albe lasate de fundurile de pahare calde sau ude nu trebuie lasate sa „imbatraneasca“ ci trebuie sterse cu o carpa, dar nu inainte de a fi aplicata o solutie speciala pentru curatare, care are rolul de a dizolva sarurile de calciu si magneziu din care sunt formate aceste amprente albe.
Ceara de lumanare - Daca ati vrut sa creati in casa o atmosfera romantica si ati fost nevoiti sa folosit toate lumanarile avute in dotare, in mod sigur scurgerea cerii pe pretioasele antichitati nu a fost un lucru greu de anticipat. Inlaturarea ei implica folosirea unei carpe moi, deasupra careia trebuie pus fierul de calcat astfel incat ceara sa se topeasca si sa intre in porii carpei. Totusi, aveti grija sa nu tineti prea mult fierul de calcat pe carpa deoarece temperatura creste destul de repede, iar lacul de pe obiectul respectiv se poate distruge foarte usor daca este supus la temperaturi ridicate.
 
Curatate... dar in niciun caz spalate
Pentru curatarea zilnica folositi o carpa moale sau un aspirator de sters praful. Pentru aceia dintre dumneavoastra care doresc sa foloseasca ceva mai mult va recomandam solutiile speciale destinate curatarii si lustruirii lemnului, tratat sau netratat. Indiferent de metoda pentru care optati, incercati sa evitati folosirea solutiilor care au in componenta lor ulei siliconic deoarece acesta poate sa fie daunator pentru lacul de pe suprafata obiectului. Pentru o intretinere eficienta din doua in doua luni puteti sa aplicati ceara, dar, pentru binele obiectului ceruit, este recomandat sa folositi o ceara superioara calitativ. Daca stratul de ceara este prea gros, nu veti mai obtine luciul dorit si, totodata, veti avea o suprafata mata care, in plus, mai atrage si praful. O ceara buna va reda culoarea si fibrozitatea lemnului si-l va proteja. Stratul de ceara poate fi indepartat prin aplicare cu o carpa curata din bumbac a unei solutii special destinata acestui scop. Metoda de ceruire nu este complicata, ea fiind compusa din doua etape accesibile oricui. Prima consta in aplicarea cerii prin miscari circulare cu o carpa curata si moale, iar dupa ce stratul de ceara se usuca urmeaza a doua etapa, si anume lustruirea mobilei, care se face cu o carpa, de preferat alta decat cea folosita initial.
 
Trebuie schimbata ambianta
Din cand in cand ne plictisim de aranjarea mobilierului si vrem o schimbare, iar daca bugetul nu ne permite sa cumparam alte mobila, mai ales cand aceasta este compusa din antichitati, nu ne ramane decat sa o rearanjam, proces care implica o atentie sporita daca nu dorim sa le provocam distrugeri. De ce spunem asta? pentru ca sunt batrane si ar trebui sa li se acorde respectul impus de varsta pe care o au. Asadar, atunci cand le mutati prin casa ar fi bine, daca nu chiar vital, sa respectati niste regului.
In cazul scaunelor, atentia trebuie indreptata catre locul de unde trebuie prinse pentru a fi
mutate, iar in categoria locurilor nepermise prinderii se numara spatarul si picioarele scaunului, pentru ca se pot rupe. Iar atunci cand vreti sa mutati un element de mobila mare, nu il tarati, pentru ca acest mod de mutare pune o presiune foarte mare la nivelul picioarelor. Cele mai multe modele de mese prezinta un cadru situat sub planseu ce face legatura intre picioarele mesei. Acesta ofera o mai buna stabilitate a mesei, si, totodata, un loc ideal de a prinde masa cand se doreste mutarea ei, fiind cea mai sigura componenta a mesei. Daca acest cadru lipseste, incercati sa apucati din partea de sus a picioarelor mai exact de unde se imbina cu planseul. Cat despre balansul pe scaun nici nu poate fi vorba, pentru ca in timp incheieturile scaunului vor slabi sau, mai rau, scaunul se poate rupe.
 
Profesionistii ar trebui sa stie ce fac
Reconditionarea antichitatilor depinde foarte mult de stare de degradare in care se afla elementul de reconditionat, lemnul din care este facut s.a.m.d., fiind practic imposibil sa se emita o solutie general valabila pentru toate problemele ce inevitabil apar odata cu trecerea timpului. Asadar, daca ati mostenit mobila antica intr-o stare de degradare avansata sau pur si simplu nu ati avut grija de cea pe care o aveti, iar restaurarea ar implica o munca laborioasa ce prin complexitatea ei nu poate fi realizata decat de un specialist in restaurari, atunci stiti ce aveti de facut - apelati la unul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 sfaturi pentru a alege biroul potrivit pentru casa ta 5 sfaturi pentru a alege biroul potrivit pentru casa ta
Mobilier din piele naturala Mobilier din piele naturala
Aranjeaza-ti ghetele pentru Mos Niculae – Sfaturi de amenajare a spatiului pentru pantofi Aranjeaza-ti ghetele pentru Mos Niculae – Sfaturi de amenajare a spatiului pentru pantofi
Cum sa alegi cea mai buna canapea pentru sufrageria ta Cum sa alegi cea mai buna canapea pentru sufrageria ta
Tips & tricks: Cum sa-ti alegi mobila potrivita pentru apartamentul tau Tips & tricks: Cum sa-ti alegi mobila potrivita pentru apartamentul tau
Curatarea obiectelor din piele Curatarea obiectelor din piele

Vezi mai multe articole