Aparatul de aer conditionat

25 august, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi ne apropiem de inceputul lunii septembrie, caldura inca mai reprezinta o problema. Afla cum te poti bucura de racoarea oferita de aerul conditionat folosindu-l intr-un mod eficient, cu un nivel scazut de consum si fara riscul imbolnavirii provocat de bacteriile care se pot acumula in filtre. 

Vom vorbi despre aparatele tip split (unitate exterioara + unitate interioara), cele mai raspandite si cele mai solicitate comerciantilor.
Daca vrei sa cobori temperatura din casa pe timpul verii, aparatul de aer conditionat este cea mai eficienta solutie. Aparatele de aer conditionat portabil, ventilatoarele care pulverizeaza apa sau umidificatoare, de cele mai multe ori, pur si simplu nu fac fata.

De ce nu aparat de aer conditionat portabil? In primul rand, este mai putin eficient si consuma mai mult curent. In al doilea rand, trebuie sa exhaustezi catre exterior o cantitate mare de aer printr-un tub de diametrul unui tub de hota (aprox. 12 cm diametru), ceea ce inseamna ca va trebui sa gauresti peretele sau sa scoti tubulatura printr-o usa sau geam intredeschis. Niciuna dintre variante nu suna promitator. Prima anuleaza ideea de comoditate adusa de un dispozitiv portabil, iar cea de-a doua presupune o scadere drastica a randamentului oferit de aparat.

Sperand ca te-am convins sa te orientezi catre un aparat tip split vom expune in continuare lucrurile de care trebuie sa tii cont la alegerea modelului.
Cel mai important lucru este sa te orientezi catre capacitatea de racire optima pentru incaperea pe care doresti sa o climatizezi. Un aparat mai puternic va aduce camera mai repede la temperatura dorita si compresorul aparatului va fi menajat, spre deosebire de un aparat mic care are de racit o camera mare sau plina cu vitrine frigorifice, cum este cazul magazinelor alimentare. Specialistul de la magazinul de aparate de climatizare te va ajuta sa faci alegerea corecta. Sfatul nostru este sa alegi un dealer specializat in sisteme de climatizare care sa iti poata oferi consultanta corecta.

Exista o varietate mare de aparate de aer conditionat, de la marci ce apar sezonier la producatori consacrati ai caror nume sunt sinonime cu tehnica frigului. Este important sa alegi un aparat de aer conditionat care sa inglobeze macar un compresor de la un producator consacrat.  Astfel, exista aparate mai ieftine, insa foarte fiabile datorita compresoarelor performante folosite. Daca exista si garantie concreta in acte pe o perioada de peste 2 ani pentru compresor, este cu atat mai bine.

Montajul unui astfel de aparat este foarte important si are implicatii in fiabilitatea in timp a sistemului. Datorita numarului mare de solicitari pentru montaje pe timpul verii firmele care se ocupa de montaj tind sa angajeze personal necalificat pentru a putea face fata solicitarilor. In linii mari, traseul de la unitatea interioara la cea exterioara trebuie sa aiba o panta pentru a favoriza scurgerea condensului catre exterior, iar inainte de punerea in functiune este neaparat necesar ca circuitul sa fie purjat cu o pompa de vid. Aceasta pompa de vid costa, insa, cateva sute de euro, iar firmele din domeniu nu investesc mii de euro pentru a dota fiecare echipa de instalare. De cele mai multe ori, se sare peste aceasta operatiune si clientul este pacalit. Cand faci programarea montajului, specifica faptul ca doresti instalare cu pompa de vacum. Purjarea necesita cel putin 15 minute, alt impediment care creste timpul instalarii si incurca echipele, facand mai profitabila sarirea peste aceasta operatiune.

Odata instalat, aparatul trebuie setat pe o temperatura cu maximum 10 grade mai mica decat in exterior. O diferenta mare intre exterior si interior creeaza probleme organismului, acesta avand parte de un soc atunci cand intra sau iese din zona climatizata. Utilizarea eficienta presupune si setarea unei viteze mici a ventilatorului interior si o reglare a voletilor de aer care sa il directioneze catre partea superioara a incaperii, aerul rece revenind catre zona de jos a camerei. In acest fel, vei obtine o temperatura mai uniforma in incapere.

Inainte de sosirea celor care fac instalarea trebuie sa asiguri in imediata apropiere a unitatii interioare un circuit de curent, preferabil pe o siguranta automata dedicata. Aparatul de aer conditionat este un consumator mare care la pornire necesita un varf de consum si mai mare. Un astfel de consumator poate perturba functionarea altor aparate mai sensibile sau poate provoca caderi de tensiune pe circuitele cu sectiunea conductorilor mica. Poti apela la un electrician pentru a te ajuta cu instalarea unui nou circuit.

In timp, este necesar sa cureti si sa speli filtrele lavabile ale unitatii interioare si sa aplici in fiecare an un tratament antibacterian pentru a inlatura bacteriile care se dezvolta pe evaporatoare si produc un miros neplacut in timpul functionarii unitatii de aer conditionat. Trebuie sa tii cont, de asemenea, de faptul ca aerul conditionat nu face decat sa recircule aerul din interior. De aceea, e nevoie de aerisirea pentru a aduce un aport de aer proaspat.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Principalele diferente intre aparatele de aer conditionat monosplit si cele multi split Principalele diferente intre aparatele de aer conditionat monosplit si cele multi split
Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat
Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat
Reguli montare aer conditionat - prima parte Reguli montare aer conditionat - prima parte
Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate
Aparatul de aer conditionat: cum il poti curata in regie proprie Aparatul de aer conditionat: cum il poti curata in regie proprie

Vezi mai multe articole