Casa cu pereti din OSB

Aplicatii cu placile din OSB

30 septembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Placile realizate din aschii orientate OSB (Oriented Strand Board) sunt produse si utilizate cu precadere in zona constructiilor de locuinte, atat pentru realizarea unor lucrari specifice de inchidere a diverselor suprafete cat si pentru alte activitati conexe cum ar fi cofrarea. Sunt un bun inlocuitor al lemnului, cu o rezistenta ridicata la incovoiere si forfecare, dar si o foarte buna stabilitate dimensionala in conditii de umiditate. Se preteaza foarte bine la ridicarea constructiilor din lemn, fie ca sunt case pe structura din lemn sau doar parti ale caselor traditionale ce utilizeaza structuri din lemn (acoperis de tip sarpanta, plansee din lemn etc).

Fixarea placilor din OSB se poate face cu traditionalele cuie, cu holzsuruburi sau capse. Aplicatiile principale in care putem utiliza placile din OSB la o casa sunt reprezentate de trei mari categorii:
- inchiderea acoperisului, inlocuitorul scanduriii clasice utilizate la realizarea sarpantei;
- inchiderea planseului din lemn, la partea superioara spre etajul superior sau pod;
- realizarea peretilor, exteriori sau interiori, inchiderilor la balcoane etc.

Tinand cont de aceste aplicatii generice, avem posibilitatea de a alege placi de Osb de tip 2 pentru zonele uscate, lipsite de umezeala (pardoseli interioare in dormitoare si holuri) sau de tip 3 pentru medii umede (pereti de baie, pereti exteriori, acoperisuri etc.)
Recomandari specifice pentru fiecare categorie de aplicatii
Asteriala din OSB

Verificarea initiala a structurii de rezistenta a sarpanetei si planeitatea ei este absolut necesara inainte de montarea placilor de OSB. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, suprafata asterialei va fi la randul ei deformata si totul se va rasfrange asupra aspectului final si functional al acoperisului/invelitorii.

Asezarea placilor de OSB peste capriori se va face cu lungimea perpendiculara pe capriori. Este recomandata utilizarea suportilor in forma literei „H” pe lungimea de imbinare a placilor din OSB, evitand astfel formare aburtilor pe zona dintre capriori.
Rostul de montaj de 3mm dintre placi este obligatoriu. Imbinarea capetelor aflate pe latura mica a placilor se va realiza chiar pe caprior, asigurand o fixare solida a placilor p eminim 2 capriori. Pentru strapungeri cum sunt cosurile de fum se va respecta rostul de 10-15 cm pentru protectia la foc.

Placile se vor fixa de stratul suport cu suruburi de lemn sau cuie, avand o lungime de minim 2,5 ori grosimea placii din OSB. Fixarea se realizeaza din 30 in 30 de cm pentru fixarea pe grinzi, din 15 in 15 cm la imbinarea placilor si pentru marginile exterioare. Distanta dintre cui si marginea placii nu trebuie sa fie mai mica de 1 cm.

Din punct de vedere al grosimii placilor de OSB, distanta dintre capriori va dicta alegerea placilor. Datele de referinta specificate de producatori, pentru indeplinirea cerintelor de rezistenta a structurilor ne indica urmatoarele valori minime recomandate:

Distanta dintre capriori (mm) 600 800 1000
Grosime placa OSB recomandata (mm) 12 15 18


Pardoselile din OSB

In cazul inchiderilor necesare peste planseul din lemn, in locul scandurii groase realizata din dulapi cu grosimea de 5cm, putem utiliza placi din OSB. Fiind un strat de inchidere ce va avea un rol important in preluarea solicitarilor induse de pardoseala finala pentru care constituie substrat, este importanta alegerea unei grosimi potrivite pentru acest caz. Alta situatie este cea reprezentata de acoperirea stratului de izolatie asezat pe un planseu clasic, inlocuind in acest fel sapa clasica de egalizare, ceea ce permite economie de spatiu pe inaltime.

Pentru acest gen de aplicatii utilizam placi din OSB cu grosimea cuprinsa intre 15mm si 22mm. Cu cat distanta intre grinzile de lemn este mai amre, cu atat creste grosimea placilor de OSB. Cateva exemple practice, pentru o distanta intre grinzi de 500mm vom utiliza OSB de 18-22mm, pentru distante de 600 mmm utilizam placi de OSB de 22mm. Pentru acoperirea izolatiei in loc de sapa, utilizam OSB de 15-18mm.

Dilatarea este importanta si in acest caz, spatiul dintre placi va fi de circa 3mm iar perimetral va fi de 10-12 mm. Fixarea placilor se realizeaza cu suruburi de lemn sau cuie, avand o lungime de minim 2,5 ori grosimea placii din OSB. Intervalul de fixare este din 30 in 30 de cm pentru fixarea pe grinzi, din 15 in 15 cm la imbinarea placilor, pe margini. Distanta dintre cui si marginea placii nu trebuie sa fie mai mica de 1 cm.

Peretii din OSB

Pentru inchiderea peretilor putem utiliza placi din OSB 3 montate atat orizontal cat si vertical, dupa cum este necesar pentru a realiza un consum cu minime resturi de material. Din punct de vedere al fixarii si spatiului de dilatare, avem acelasi rost de 3 mm intre placi, iar la extremitati vom avea un rost de 10mm. In aceasta aplicatie discutam de grosimi mai mici ale placilor din OSB si anume grosimea de 10mm pentru structuri cu distanta inter-ax de 400mm si OSB de 12mm pentru distante inter-ax de 600mm.

            Placile se vor fixa de stratul suport cu suruburi de lemn sau cuie, avand o lungime de minim 2,5 ori grosimea placii din OSB. Fixarea se realizeaza din 30 in 30 de cm in campul placii si din 15 in 15 cm la imbinarea placilor si pe marginile exterioare. Distanta dintre cui si marginea placii nu trebuie sa fie mai mica de 1 cm.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Renovarea unei case de la tara – Sfaturi pentru extinderea bucatariei de vara Renovarea unei case de la tara – Sfaturi pentru extinderea bucatariei de vara
Am nevoie de un inspector! Am nevoie de un inspector!
Realizare planseu intre camera si beci Realizare planseu intre camera si beci
Fisuri placa parter Fisuri placa parter
Misiunea Cartierului Tau Misiunea Cartierului Tau
Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament

Vezi mai multe articole