Armarea dubla a termosistemului

Armarea dubla a termo-sistemului. Cum se realizeaza

28 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Finisarea faţadelor termoizolate se realizează cu masa de şpaclu armată cu plasă de fibră de sticlă. Această operaţiune, deja arhicunoscută, poate necesita pregătirea suprafeţei izolate. De exemplu, în cazul polistirenului expandat este necesară şlefuirea uşoară a suprafeţei dacă a fost aplicat cu cel puţin 7 zile înainte de tragerea masei de şpaclu.

Masa de şpaclu reprezintă un strat de adeziv pentru polistiren ce se aplica pe suprafaţa izolată, în strat subţire 3-4 mm, cu scopul de a obţine o suprafaţă cu o anumită rezistentă, capabilă să protejeze termo-sistemul şi să permită acoperirea finală, tencuiala decorativă.

Pentru a putea realiza rezistenţa necesară şi a permite preluarea diferitelor solicitări induse de factorii externi (diferenţe de temperatură, încărcarea la vânt), dar şi vibraţiile induse prin structură, masa de şpaclu necesită armare. In caz contrar, după aplicare, aceasta va fi direct expusă apariţiei fisurilor iar lucrarea va fi compromisă. Armarea este realizată prin cuprinderea în masa de şpaclu a unei plase din fibră de sticlă de 145 g/ mp în varianta standard a termo-sistemului.

De utilizarea corectă a plasei de armare şi de calitatea ei depinde rezistenta finală de impact a faţadei şi rezistenta la stresul termic. Există situaţii în care faţada poate fi supusă la solicitări mai mari şi rezistenta la impact trebuie să fie mai mare. În astfel de situaţii, există posibilitatea utilizării unor tehnici şi materiale superioare.

În primul rând se creşte calitatea plasei de armare, o plasă de fibră de sticlă de 160 g/ mp este primul pas. Aceasta se poate combină cu adezivi de polistiren superiori pentru realizarea masei de şpaclu, adezivi cu fibre de armare în compoziţie.

O a doua variantă presupune realizarea unei armări duble. Aceasta constă in aplicarea a două rânduri de plasă de fibră peste izolaţia termică. In acest caz, primul strat de armare se montează  fără suprapunerea fâşiilor de plasă. Se aplică adezivul de polistiren şi se înglobează acest prim strat de fibra de sticlă. Al doilea strat de armare va fi realizat prin suprapunerea minimă a 10 cm de plasă, aşa cum se procedează in mod curent la orice termo-sistem. Rezultatul obţinut va fi unul superior, va creşte rezistenta la impact a suprafeţei.

Alte variante, premium, constau în utilizarea unor plase de armare speciale, de peste 300 g/ mp şi adezivi dedicaţi, foarte flexibili, armaţi cu fibre în compoziţie. Această ultimă soluţie este cea mai scumpă şi se aplică doar în cazuri speciale, pentru clădiri rezidenţiale. Primele două variante sunt cele mai bune pentru aplicaţiile rezidenţiale obişnuite şi nu au un impact financiar semnificativ raportat la costul termo-sistemului, motiv pentru care vă recomandăm să cântăriţi bine modul în care realizaţi armarea - calitate plasei de fibră şi calitatea manoperei. Rezistenta finală şi durabilitatea sistemului depind de acest lucru.

Sursa foto: manoperacasa.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I
Dilema usilor pliante Dilema usilor pliante
Etansarea si izolarea ferestrelor Etansarea si izolarea ferestrelor
Usa de intrare cu panel Usa de intrare cu panel
CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal? CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal?

Vezi mai multe articole