Asigurarea anticutremur costa 0,1% din valoarea casei - 28 Aprilie 2009

28 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Companiile nu asigura de regula apartamentele din blocurile cu bulina rosie. Acestea vor fi insa asigurate prin asigurarea obligatorie a locuintei, care va intra in vigoare la 1 iulie.
 
Asigurarea anticutremur costa 0,1% din valoarea casei
Asigurarea facultativa antiseismica a locuintei costa, potrivit datelor furnizate de companiile de asigurari, intre 0,1 si 0,2% din valoarea casei. Este vorba insa despre locuintele fara bulina rosie, acestea nefiind de regula asigurate de companii pentru acest tip de risc. „Din datele brokerilor de asigurari stiu ca de regula companiile de asigurari nu fac asigurare antiseismica pentru apartamentele situate in blocurile cu bulina rosie. Vorbim de locuintele din baza de date a Primariei Capitalei“, spune Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).
 
La BCR Asigurari, asigurarea simpla antiseismica costa 0,1%-0,15% din valoarea locuintei si cuprinde pe langa riscul seismic si pe cel legat de inundatii sau alte fenomene catastrofale.
 
„Persoanele care doresc sa incheie o asigurare pentru locuinta se deplaseaza la un ghiseu al companiei si, pe baza declaratiilor sale si a documentelor furnizate privind proprietatea casei, se incheie asigurarea. La un apartament de 70.000 de euro, valoarea asigurarii ajunge undeva la 100 de euro pe an. De asemenea, se mai poate incheia separat si o asigurare pentru bunurile din apartament. Pretul acesteia este in jur de 0,3-0,4% din valoarea bunurilor“, spune Mihai Tecau, presedintele BCR Asigurari. Compania nu face, de regula, asigurari de risc seismic pentru blocurile cu bulina rosie. “In cazuri exceptionale asiguram si apartamentele situate in blocuri cu bulina rosie daca persoana in cauza demonstreaza ca are si alte tipuri de asigurari la BCR“, mai zice Mihai Tecau.
 
La Alliantz-Tiriac, asigurarea facultativa cea mai ieftina pentru locuinta costa in jur de 0,16% din suma asigurata. Nici aici nu se asigura locuintele care au bulina rosie. „La Allianz-Tiriac nu exista asigurare doar pentru riscul seismic, ci pentru riscuri catastrofale precum cutremur, inundatii sau alunecari de teren, incendiu. Cea mai ieftina asigurare costa in jur de 0,16% din valoarea locuintei“, spune Marius Onofrei, director de comunicare Allianz-Tiriac.
 
La Generali, asigurarea facultativa antiseismica a unei locuinte costa in jur de 0,2% din valoarea de asigurare. “In Romania, dintre cele peste 8 milioane de locuinte, doar 800.000 sunt asigurate. Un calcul estimativ arata ca, pentru un apartament asigurat la o suma de 182.000 lei, un client va plati un leu pe zi“, declara Adrian Marin, director asigurari generale, Generali Asigurari.
 
Asigurarea obligatorie de stat pentru locuinte care va intra in vigoare de la 1 iulie 2009 costa in schimb doar 0,1% din valoarea locuintei. Valoarea maxima a asigurarii va fi de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A, respectiv 10.000 de euro pentru orice tip de locuinta de tip B. Primele vor fi de 20 de euro, respectiv 10 euro. La acest tip de asigurare se pot asigura si apartamentele din blocurile cu bulina rosie. Cladirile de tip A au structura de rezistenta din beton armat, metal ori din lemn sau au pereti exteriori din piatra sau din caramida arsa. Celelalte au pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pulsul chiriilor - 20 octombrie 2010 Pulsul chiriilor - 20 octombrie 2010
Apartamente mai spatioase pentru romani Apartamente mai spatioase pentru romani
Extinderea a trecut Praktiker pe profit Extinderea a trecut Praktiker pe profit
Cladirile vechi vor primi bulina rosie in 60 de zile Cladirile vechi vor primi bulina rosie in 60 de zile
“Casele bune schimba vieti” “Casele bune schimba vieti”
Aderarea tine casele la sertar Aderarea tine casele la sertar

Vezi mai multe articole