Autoritatile, in dezacord cu UE in privinta pretului energiei

20 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Autoritatile statului contrazic rapoartele Uniunii Europene (UE) potrivit carora preturile la energia electrica sunt mai mari in Romania decat in cele mai multe state europene. Mentionam ca potrivit Oficiului de Statistica al Uniunii Europene - Eurostat, energia electrica pentru consumatorii casnici si industriali este foarte scumpa in Romania fata de celelalte state europene.
 
Pretul energiei electrice pentru consumul casnic in Romania, exprimat in indicatorul puterii de cumparare (PPS) la 100 kWh, este aproape dublu, adica 9 euro, fata de cel platit de britanici, finlandezi, francezi, maltezi sau norvegieni.
 
De asemenea, pentru consumatorul industrial, pretul energiei electrice ajunge in Romania la peste 11 euro/100 kWh. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sustine ca aceste cifre nu exprima realitatea, pe motiv nu au fost luati in calcul cei 21% din consumatorii casnici care reprezinta categoria careia i se aplica tarif social.
 
In ceea ce ii priveste pe consumatorii industriali, ANRE spune ca preturile comunicate de Eurostat reflecta doar tarifele reglementate aplicate consumatorilor captivi, si nu valorile medii ce ar fi obtinute la vanzarile catre consumatorii eligibili, care reprezinta 40% din consumul total al tarii.
 
Insa, raportul Eurostat nu este singurul care arata ca in Romania sunt preturi foarte mari la energia electrica. Un alt studiu efectuat de Comisia Europeana arata ca pentru cei mai multi consumatori din statele membre, nivelul pretului la energie este intre 40 si 55 de euro pe MWh. Acest studiu demonstreaza ca in Romania tarifele la energie sunt duble fata de cele comunitare, consumatorii fiind nevoiti sa plateasca in jur de 80 euro pe MWh. Autoritatile statului au tot invocat pana acum negocierile cu UE ca motiv pentru scumpirea excesiva energiei care ajunge la consumatori.
 
Astfel, sub acest pretext, in ultimii doi ani s-au efectuat majorari puternice ale tarifelor, ajungandu-se la niveluri peste media europeana. Si aceste preturi au fost stabilite, in ciuda nivelului scazut de trai si a veniturilor medii de pana la zece ori mai reduse decat in UE.
 
Chiar si in cazul gazelor naturale lucrurile stau cam la fel, avand in vedere ca la inceputul anului a iesit la iveala faptul ca Romania importa din Rusia la cel mai mare pret comparativ cu celelalte state europene. Si atunci autoritatile statului au contrazis cifrele care demostrau ca importam cele mai scumpe gaze.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Flanco se alatura campaniei ”Priveste partea pozitiva”, de reciclare a bateriilor Flanco se alatura campaniei ”Priveste partea pozitiva”, de reciclare a bateriilor
Preturile locuintelor din Bucuresti se apropie de plafonul maxim practicat de fostele tari comuniste Preturile locuintelor din Bucuresti se apropie de plafonul maxim practicat de fostele tari comuniste
Inundatiile, front de lucru pentru constructori Inundatiile, front de lucru pentru constructori
Contorul de caldura, obligatoriu la vara Contorul de caldura, obligatoriu la vara
Toamna vine la Praktiker cu noul catalog "Decoratiuni si Amenajari" Toamna vine la Praktiker cu noul catalog "Decoratiuni si Amenajari"
Numarul tranzactiilor imobiliare, mai mic cu 20,8% in octombrie 2008 - 16 DECEMBRIE 2008 Numarul tranzactiilor imobiliare, mai mic cu 20,8% in octombrie 2008 - 16 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole