Sigurante automate

Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate

15 februarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sigurantele automate sunt urmasii clasicelor sigurante fuzibile din tabloul electric, pe care obisnuiam sa le insurubam si desurubam de fiecare data cand avea loc o pana de curent.

 

Rolul ambelor tipuri de sigurante este acela de a preveni supraincarcarea unui circuit electric prin intreruperea alimentarii cu energie electrica. Daca sigurantele fuzibile reactionau la suprasarcini mari prin topirea elementului fuzibil, ceea ce avea ca efect intreruperea curentului, si prin urmare si necesitatea de a schimba siguranta, in cazul sigurantelor automate situatia este diferita.

 

Sigurantele fuzibile sunt construite dintr-un element de protectie, cunoscut sub denumirea de fuzibil, ce poate fi un fir rotund sau o banda conductoare. Fuzibilul este realizat din metal care, in urma supraincalzirii, se topeste, declansand astfel intreruperea alimentarii cu energie electrica. Prin urmare, siguranta fuzibila nu poate decat sa asigure deconectarea circuitului. Pentru repunerea in functiune a circuitului electric este necesara inlocuirea sigurantei topite cu o siguranta noua.

 

Sigurantele automate, pe de alta parte, se bucura de un mecanism bazat pe un comutator intern care este declansat in momentul supraincalzirii circuitului electric. Tot ce trebuie sa faci pentru repornirea circuitului este sa actionezi comutatorul.

 

Astfel, sigurantele automate prezinta o serie de avantaje fata de sigurantele fuzibile:

 

  • sigurantele automate nu presupun inlocuirea unei componente de fiecare data cand are loc supraincarcarea circuitului electric; pentru repornirea acestuia este suficient sa repornesti siguranta cu ajutorul comutatorului;
  • spre deosebire de sigurantele fuzibile care in principiu trebuie verificate fiecare in parte pentru a localiza siguranta arsa, in cazul sigurantelor automate iti va fi foarte usor sa descoperi la o simpla privire siguranta care a determinat intreruperea curentului electric;
  • repornirea alimentarii cu curent electric se realizeaza mult mai rapid decat in cazul sigurantelor fuzibile;
  • folosirea unei sigurante automate implica riscuri mult mai scazute pentru utilizator decat cele la care acesta era expus in cazul folosirii si schimbarilor sigurantelor fuzibile.

 

Cu toate acestea, sigurantele automate prezinta si cateva dezavantaje, demne de luat in calcul in momentul alegerii tipului de siguranta folosit pentru un anume circuit electric:

 

  • sigurantele fuzibile sunt mai sensibile decat sigurantele automate la supraincarcari de curent electric; astfel acestea tind sa reactioneze mult mai rapid la alimentari necorespunzatoare cu curent electric, oferind o protectie ridicata mai ales dispozitivelor sensibile din punct de vedere electronic;
  • sigurantele automate sunt mai sensibile la vibratii si miscare, ceea ce poate conduce la oprirea alimentarii cu energie electrica si din motive ce nu au legatura cu supraincarcarea circuitului electric;
  • folosirea unei sigurante automate implica costuri mai ridicate atat din punct de vedere al instalarii acesteia, cat si din punct de vedere al reparatiilor ce pot fi necesare de-a lungul timpului;

 

 

Trebuie mentionat ca sigurantele automate nu pot fi folosite pentru orice tip de circuit electric, ele fiind preferate mai ales in cazul retelelor electrice moderne de joasa tensiune. Pentru a afla ce tip de siguranta este recomandat in cazul retelei tale este indicat sa te consulti cu un specialist. Dar hai sa vedem si cu ce probleme se confrunta forumistii nostri. Spre exemplu, Sergiu r. doreste sa afle ce marimi sunt recomandate atat la prize, cat si la becuri, pentru curentul de 220 V.

Raspunsurile nu au intarziat sa apara. Iata cateva dintre ele.

 

VYS: Tipul unei sigurante nu se alege doar dupa marimea tensiunii. Mai sunt necesare si alte date despre consumatorii potentiali, puterile lor etc..

 

break_noon: Pentru caz general, iei puterea fiecarui consumator de pe circuit, le aduni si afli puterea maxima consumata pe acel circuit.

De exemplu: ai 3 camere, fiecare cu 2 becuri de 100 W, plus bucataria un bec de 100 W, baia 75 W si hol 2 becuri de 60 W rezulta aproape 900 W.

Asta inseamna ca daca pui la becuri sigurante de 10A, o sa ai un consum maxim posibil de 2200 W, adica acoperitor pentru cei 900 W. Sigurantele trebuie sa acopere ceva mai mult consum decat ai instalat.

La fel faci si pentru prize, identifici circuitele de prize, vezi ce consumatori ai, televizor, masina de spalat, cuptor cu microunde, si calculezi tot asa. Probabil o sa iti iasa la priza ca ajunge tot 10A (maxim 2200W), sau chiar 16A (3500 W). Daca ai consum mai mare de acesti 16A, trebuie sa ai grija ca sa suporte firele din perete.

Oricum la prize trebuie sa iti lasi o rezerva, pentru ca oricand poti sa adaugi consumatori noi.

 

Mai multe poti citi aici.

 

Ce facem in cazul in care sare siguranta automata?

 

T. Adrian: Am neplacuta surpriza sa constat ca siguranta automata generala (32 amperi) sare automat, la intamplare. Daca sudez spre exemplu, sau utilizez un alt consumator serios, nu se intampla nimic, dar exista momente (o data la 2, 3 zile) cand revin de la serviciu si gasesc siguranta de afara decuplata. Mentionez ca nu las in sarcina nici un consumator atat timp cat nu sunt acasa (casa e in constructie si nu am acolo decat o priza de santier in care introduc scule electrice la nevoie) si toate sigurantele de la tablou le decuplez.

Mai mult decat atat, am introdus in put o pompa submersibila care nu merge decat 5 minute dupa care sare faza de la siguranta generala in timp ce siguranta din casa (de 16 amperi) este bine mersi.

Are siguranta de afara o protectie la fluctuatii de tensiune? Intreb asta pentru ca in zona mea sunt momente cand, dupa fluctuatiile luminoase ale becurilor pot presupune ca exista variatii de tensiune in retea.

Dumitru Popa: Este posibil ca siguranta generala sa fie diferentiala si sa aveti undeva o mica scurgere de curent intre faza si impamantare, in aceste cazuri sare. Mai exista si posibilitatea sa o decupleze cineva daca are acces la ea, alte explicatii nu gasesc.

 

Gogu_ologu: Pe langa variantele expuse poate sa:

  • existe un scurt undeva (o infiltratie de apa, se lucreaza totusi).

Foarte bine ca sare, trebuie sa vedeti unde e problema.

 

Mai multe poti citi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta
Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa
Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura
Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie
Cum schimbam tabloul electric ? Cum schimbam tabloul electric ?
Becuri LED cu filament Becuri LED cu filament

Vezi mai multe articole