Blocurile epocii de aur ies din garantie

15 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Multe dintre blocurile construite in „epoca de aur“ isi vor termina intr-un viitor nu foarte indepartat durata normata de viata. Expertiza si executarea lucrarilor de consolidare devin necesare.
 
Din momentul in care isi vor termina durata normata de viata, cel putin teoretic, aceste cladiri sint expuse unor riscuri, dintre care cel mai demn de luat in seama este cel al unui seism puternic. Multe vor trebui con-solidate. Au inceput sa se construiasca blocuri in anii ’50, dar in anii ’60 au aparut marile cartiere. In anii ‘60 au inceput lucrarile in Drumul Taberei, Titan, Berceni. Anii 1970 si 1980 reprezinta etapa in care s-au realizat cu prioritate arterele importante ale Capitalei, printre care Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Calea Mosilor, Colentina, Pantelimon, Oltenitei, Armata Poporului. Paralel s-au construit noi cvartale de blocuri in cele trei mari cartiere.
 
50 de ani
 
Multe dintre ele vor expira in citiva ani. „Legislatia dupa care au fost construite aceste blocuri prevede o durata de viata de 50 de ani. Este vorba despre durata de viata din punct de vedere structural, pentru ca din punctul de vedere al functionalitatii lumea deja vrea altceva: alta suprafata, alta compartimentare, alt confort“, spune arhitectul Liviu Popescu, specialist din echipa portalului www.constructii.ro. Si arhitectul Constantin Jugurica, consilier in cadrul Proiect Bucuresti SA, firma care a proiectat marile cartiere, spune ca aceasta este durata de viata, dar asta nu inseamna ca blocurile vor pica la primul cutremur. Oricum, dupa ce trece aceasta perioada este indicat ca proprietarii sa solicite o expertiza pentru a vedea starea structurii si daca este nevoie de consolidare.
 
Operatiune scumpa
 
Conform oficialilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, aceasta operatiune presupune, in principal: consolidarea sistemului structural al cladirii existente sau a unor elemente structurale ale acesteia; introducerea unor elemente structurale suplimentare si/sau repararea elementelor nestructurale ale cladirii existente; imbunatatirea terenului de fundare, termoizolarea si/sau hidroizolarea cladirii si/sau a instalatiilor aferente in zona de interventie; desfacerea si refacerea finisajelor in zona de interventie; desfacerea si refacerea instalatiilor si/sau a echipamentelor in zona de interventie si, dupa caz, inlocuirea acestora sau a unor elemente componente. Costurile depind de situatie, dar sint destul de mari. „Durata acestei operatiuni depinde de la caz la caz, este de 60-75% din durata necesara pentru construirea imobilului. In ceea ce priveste pretul, consider ca acesta reprezinta peste 50% din pretul de construire“, spune Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Grup.
 
„Trebuie sa se inaspreasca legislatia, astfel incit sa nu mai existe probleme la accesul in apartamente pentru executarea lucrarilor. De asemenea, primariile si ministerul ar trebui sa faca ceva pentru atragerea constructorilor“, afirma Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari „Habitat“.
Anul face pretul casei
 
Cereri foarte mari sint pentru apartamentele din blocurile construite dupa 1977. In schimb, cele din blocuri cu bulina se vind mult sub pretul pietei.
 
Piata imobiliara este sensibila la stirile referitoare la cutremure. Cei mai multi dintre aceia care vor sa-si achizitioneze o locuinta prefera sa plateasca mai mult pentru un apartament situat intr-un bloc construit dupa norme tehnice mai riguroase. In general, cererile sint pentru cele din imobile ridicate dupa 1977. „Pina in 1977 noi aveam niste normative care mergeau pina la 7 grade pe scara Richter. Dupa 1977, s-a mers la 7,5-8 grade pe scara Richter, iar in cazuri speciale, precum zona centrala, pina la 8,5“, spune arhitect Constantin Jugurica, consilier la Proiect Bucuresti SA.
 
Preturi noi
 
Agentii imobiliari spun ca apartamentele mai noi costa mai mult si pentru ca au suprafete mai mari. „Intre cele doua tipuri de apartamente sint diferente de 10-20%, insa aceasta din cauza suprafetelor. Pe Mihai Bravu, unde pe o parte sint blocuri noi, iar pe alta blocuri vechi, un apartament cu doua camere vechi costa 70.000 de euro, iar unul nou ajunge la 90.000-100.000 de euro. Primul are insa o suprafata utila de 50 de metri patrati, in vreme ce al doilea are 65 mp“, spune Dan Titel, manager la agentia Domus Imobiliare. Blocurile cu bulina se vind foarte greu, chiar daca sint situate in centrul Capitalei. In cazul in care proprietarii accepta consolidarea locuintei, ei nu investesc numai in siguranta personala, ci si in cresterea valorii apartamentului. „Daca se efectueaza lucrarile de consolidare si de reabilitare termica, atunci pretul unui astfel de apartament ajunge la nivelul pietei“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.
Case vechi
 
Statisticile sint clare in ceea ce priveste situatia fondului de locuinte la nivel national. Astfel, conform recensamintului populatiei si locuintelor realizat in 2002, pina in 1944 s-au construit 51.789 de locuinte in blocuri, iar intre 1945 si 1970, alte 610.600 de locuinte in astfel de imobile. Intre 1971 si 1980 s-au mai construit 1.191.256 de locuinte la bloc, iar intre 1981 si 1989, 866 248 de locuinte. Dupa 1990 s-au mai construit 123.740 de locuinte in blocuri.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Orele de liniste in bloc sunt intre 22 seara si 6 dimineata Orele de liniste in bloc sunt intre 22 seara si 6 dimineata
Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009 Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani - 30 Octombrie 2009
Izolarea fonica, solutia ideala pentru relaxare deplina Izolarea fonica, solutia ideala pentru relaxare deplina
Sony lanseaza seria de televizoare 4K HDR MASTER care ofera cea mai buna calitate a imaginii in orice locuinta Sony lanseaza seria de televizoare 4K HDR MASTER care ofera cea mai buna calitate a imaginii in orice locuinta
Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA
Tefal lanseaza Effectis – Combinatia de ingeniozitate si performanta in slujba rezultatelor excelente Tefal lanseaza Effectis – Combinatia de ingeniozitate si performanta in slujba rezultatelor excelente

Vezi mai multe articole