Bucuresti, mai scump ca Berlin

30 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiria pe metru patrat pe luna in Bucuresti se ridica la 29,5 de euro, ceea ce plaseaza Capitala pe locul 38 intr-un clasament al costurilor pe orase. In afara Bucurestiului chiria scade la 23,5 euro/luna/mp.
 
Chiria in Bucuresti este mai mica decat in Moscova, Atena sau Varsovia, insa se situeaza peste cele din Berlin, Bruxelles, Washington sau Amsterdam, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta in imobiliare King Sturge, care are birouri si in Romania inca din anul 2005. Acesta plaseaza Bucurestiul pe locul 38 intr-un clasament al costurilor pe orase cu un nivel de 354 de euro pe metru patrat pe an pentru inchirierea de spatii de birouri care includ chiria si servicii adiacente prestate de dezvoltatorul imobiliar care opereaza suprafetele. Astfel, chiria se ridica la 25 de euro pe metru patrat pe luna in oras, la care se adauga facturi pentru servicii de 4,5 euro pe metru patrat pe luna, rezultand astfel costuri totale de 29,5 euro pe metru patrat pe luna. Cum e si normal, pentru cladirile de birouri situate in afara orasului, costurile scad la 282 de euro pe metru patrat pe an. In aceste locatii chiria este de 20 de euro pe metru patrat pe luna peste care se adauga cheltuieli pentru servicii de 3,5 euro pe metru patrat pe luna.
 
Comparatie
Moscova este unul dintre cele mai scumpe orase incluse in studiu, situat pe locul al treilea in clasament. Costurile de ocupare a spatiilor de birouri in capitala Rusiei se ridica la 1.413 euro pe metru patrat pe an, fata de 1.851,21 euro in vestul Londrei, respectiv 1.588,44 euro in Hong Kong. In Atena si Varsovia, costurile de ocupare se ridica la 495,12 euro, respectiv 408 euro pe metru patrat pe an. In Bruxelles, inchirierea spatiilor de birouri cu asigurarea serviciilor adiacente costa 330 de euro pe metru patrat pe an, mai putin decat 335 euro in Amsterdam sau 331,83 euro in Washington. Pentru firmele din Budapesta, costurile se ridica la 342 de euro pe metru patrat pe an, in timp ce in Viena media este de 351,6 euro pe metru patrat pe an. In Germania costurile variaza mult, de la 342 euro in Berlin la 504 euro in Frankfurt.
 
Spatii Industriale
Topul mai releva ca in ceea ce priveste spatiile industriale, chiria este cea mai mica din locatiile analizate, conform King Sturge, citat de Mediafax. Media in Bucuresti este sub 70 de euro pe metru patrat pe an, fata de peste 250 de euro in vestul Londrei sau peste 160 de euro in Moscova, primele doua orase din clasament. Pentru spatiile industriale mari, firmele care activeaza in zona Capitalei platesc 60,6 euro pe metru patrat pe an, cost rezultat dintr-o chirie de 4,25 euro pe metru patrat pe luna si tarife pentru servicii de 0,8 euro. Totodata, spatiile industriale mici costa 72 de euro pe metru patrat pe an in Bucuresti, respectiv cinci euro pe metru patrat pe luna chiria la care se adauga un euro pentru servicii adiacente.
 
 
Stoc
Stocul de cladiri de birouri a ajuns la 1,2 milioane de metri patrati, alti 500.000 vor fi dati in folosinta pe parcursul acestui an, conform unei analize a companiei Coldwell Banker Romania. Zona de nord si cea centrala raman preferatele dezvoltatorilor, insa centrul ramane cel mai atractiv pentru ca se confrunta cu o lipsa de terenuri mari. Majoritatea proiectelor care se dezvolta central sunt in Unirii – Vitan si Stefan cel Mare – Piata Victoriei.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II
Edilii Capitalei vor retea de trenuri japoneze proiectata de romani Edilii Capitalei vor retea de trenuri japoneze proiectata de romani
Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi
Panouri solare, cu bani de la stat Panouri solare, cu bani de la stat
case case
Casa de criza: 400 euro/mp, gata in opt saptamani - 26 Iunie 2009 Casa de criza: 400 euro/mp, gata in opt saptamani - 26 Iunie 2009

Vezi mai multe articole