Cadastrul se va obtine mai repede si mai ieftin in sedii noi

10 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Conducerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) spune ca va achizitiona noi sedii pentru a imbunatati serviciile pe care le ofera. „Vrem sa aducem in aceeasi cladire si cartea funciara, si cadastrul. Lucrurile vor merge mult mai usor. In prezent, comunicarea de acte intre cadastru si cartea funciara se face prin personal. Astfel, se pierde foarte mult timp. Asa nu va trebui sa mai alergam dupa acte“, ne-a spus Robert Tatu, directorul general al ANCPI.
Robert Tatu spune ca, pentru populatie, aceasta masura ar insemna un timp mai scurt de rezolvare a diverselor cereri, precum si un pret mai mic pentru acestea. „O data cu scurtarea timpilor rezolvarii cererilor speram sa facem si o modificare a tarifelor percepute“, a adaugat Robert Tatu. Deocamdata nu se cunoaste modalitatea de extindere a ANCPI. „Avem fonduri special prevazute pentru achizitionarea de sedii“, a mai spus Robert Tatu, adaugind totodata ca este posibil ca sediile sa fie construite chiar de agentie, nu neaparat cumparate.
In ceea ce priveste proiectul constituirii bazei cartografice digitale la nivel national, in acest an urmeaza ca bazele de date cadastrale din judetele Gorj si Covasna sa fie transpuse in baze de date digitale. „Astfel se vor sti concret impartirea terenurilor, precum si vecinii respectivelor parcele, atit ale terenurilor extravilane, precum si ale celor intravilane“, a mentionat Robert Tatu.
Transformarea bazei de date intr-una digitala face parte din proiectul amplu al cadastrului general, care va costa aproximativ un miliard de euro, bani proveniti de la bugetul de stat. Prin cadastrul general vor fi localizate, identificate si masurate toate proprietatile din tara. Inscrierea drepturilor de proprietate in cartea funciara vor fi suportate de catre statul roman.
Realizarea cadastrului general pentru acest an prevede aerofotografierea si crearea de ortofotoplanuri pentru patru judete (20 de localitati), printre care si Bucurestiul. Termenul de receptionare a lucrarilor de catre ANCPI este luna decembrie a acestui an. Conform oficialilor agentiei, lucrarile proiectului Cadastrului general urmeaza sa fie finalizate la nivelul anului 2020, timp in care toate proprietatile din Romania vor fi trecute in cartea funciara gratis.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Executarea constructiilor fara autorizatie se amendeaza Executarea constructiilor fara autorizatie se amendeaza
Targul de Sfantul Nicolae 30 noiembrie – 2 decembrie 2012 Targul de Sfantul Nicolae 30 noiembrie – 2 decembrie 2012
Credit pentru casa neconstruita Credit pentru casa neconstruita
Dupa Dupa "inghet", piata imobiliara isi revine pe seama executarilor silite - 05 februarie 2010
Consumul de ciment a urcat la 275-300 kg pe cap de locuitor Consumul de ciment a urcat la 275-300 kg pe cap de locuitor
Henkel investeşte în educaţie  pentru a construi un viitor mai bun Henkel investeşte în educaţie pentru a construi un viitor mai bun

Vezi mai multe articole