Candelabrele revin la moda

12 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre surprizele tendintelor in amenajari interioare ale anului 2009 vine de undeva, din secolul 18. Designerii ne sfatuiesc sa revenim la candelabre.
Primele candelabre au aparut in epoca medievala. Bucati de lemn de diferite forme erau asamblate si suspendate cu lanturi. Bineinteles lumina era data de lumanari.
 
In secolul 15 au inceput sa apara formele complexe, bunicii candelabrelor moderne. In toate locuintele oamenilor din clasele superioare, negustori sau nobili, erau intalnite vestitele cercuri metalice su tot felul de decoratiuni prinse de ele. De fapt, acestea incercau sa imite simbolul coroanei. Dar nu chiar oricine isi putea permite astefl de decoratiuni, in condiitile in care iluminatul nocturn era destul de costisitor. Astfel incat, marimea candelabrului si numarul de surse de iluminat devenisera un semn al
 
statusului proprietarului si al posibilitatilor lui financiare. La inceputul secolului 18 au aparut primele candelabre din care “curgeau” fire de metal, sau chiar aur. Motivele neoclasicismului au devenit elemente comune, cel mai des fiind incastrate in suporturi din metal si lemn. Tot in secolul 18 au aparut si primele candelbre din sticla. In curand au devenit atat de apreciate, incat cristalul a luat locul materialului comun.
 
Candelabrele cu lumina pe baza de gaz au aparut la jumatatea secolului 19. Pana la inceputul secolului 20, ele au functionat in paralel cu cele electrice, pe masura ce aceasta se raspandea in jurul lumii. Daca pana la jumatatea secolului 19 candelabrele erau singura sursa de iluminat, acum ele sunt folosite mai mult ca puncte de focalizare in locuinte. Cel mai mare candelabru, realizat din cristal de Boemia, este situat Dolmabahce Palace, in Istambul, un dar din partea Reginei Victoria. Candelabrul cantareste 4,5 tone si are 750 de lampi.
 
Alegerea unui candelabru care sa aiba cea mai potrivita marime pentru camera in care este pus este chiar mai importanta decat modelul acestuia in sine. Daca este prea mare va coplesi spatiul, si daca este prea mic, va fi el coplesit, astfel incat prezenta lui isi va pierde efectul scontat. Si marimea si numarul becurilor sunt importante. Numarul becurilor depinde in general de celelalte surse de iluminare din casa. Oricine mai adauga cateva spoturi pe langa candelabrul din mijlocul tavanului.
 
Unul dintre spatiile in care trebuie sa aveti mare grija atunci cand alegeti candelabrul este holul. Aici sunt cele mai potrivite candelabrele mici. Nu uitati ca prima impresie despre locuinta dumneavoastra si-o face un invitat inca din hol, astfel incat trebuie sa ii faceti sa se simta bineveniti si in largul lor. Trecerea de la lumina de exterior la cea de interior pota efi derutanta, astfel incat prima sursa de lumina pe care cineva o intalneste cand paseste intr+o casa este foarte importanta. Este clar ca in hol nu aveti nevoie de foarte multe becuri sau de un candelabru masiv.
 
Exista ideea preconceputa ca orice candelabru este masiv si grandios. Pe piata exista totusi foarte multe minicandelabre, la fel de elegante, si poate mult mai potrivite decat cele din casele victoriene. Ele se potrivesc si altor camere, nu doar holurilor, cum ar fi intr-o micuta camera de oaspeti.
Oricum in cazul minicandelabrelor, este cel mai bine sa aveti montat un sistem de reglaj al intensitatii luminii, si sa le completati cu alte surse de lumina – lampi sau spoturi.
Este adevarat ca exista mii de modele de candelabre, dar despre cele grandioase sau cele mai moderne, cu cristale Swarovski, vom vorbi intr-un alt articol.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Decoreaza-ti casa in stil indian Decoreaza-ti casa in stil indian
#staysafe cu piatraonline.ro #staysafe cu piatraonline.ro
Decoratiuni home-made de Craciun Decoratiuni home-made de Craciun
O mangaiere pentru ochi si talpi: covorul traditional romanesc O mangaiere pentru ochi si talpi: covorul traditional romanesc
Lichenii stabilizati – cum ii poti folosi pentru realizarea unor proiecte uimitoare Lichenii stabilizati – cum ii poti folosi pentru realizarea unor proiecte uimitoare
Decoratiuni de Craciun - partea I Decoratiuni de Craciun - partea I

Vezi mai multe articole