Cardul de credit - un instrument bancar cu multe capcane

09 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dobanzile, comisioanele, perioada de gratie, aria de utilizare, dar si timpul fizic pana la care operatiunea e confirmata, dupa efectuarea ei - toate acestea sunt elemente care trebuie bine analizate atunci cand intentionati sa achizitionati un card de credit.
 
Dobanzile percepute cardurilor de credit sunt, de regula, cu cateva procente mai mari decat cele la creditele obisnuite. La unele banci, ajung pana la 27 la suta pe an, ceea ce, in conditiile actuale de pe piata bancara, este exorbitant. O dobanda anuala efectiva (DAE, care include toate costurile aferente creditului, nu numai dobanda, ci si taxele si comisioanele) rezonabila se situeaza undeva in zona 15-18 la suta pe an.
 
Aria de utilizare a cardului este de asemenea foarte importanta. La noi, majoritatea cardurilor sunt de tip Maestro sau Electron, acesta neputand fi utilizate decat la ATM-uri si POS-uri (aparatele de plata la comercianti), fara a putea fi utilizate la imprinter voucher-e (cu ajutorul carora se confirma o tranzactie prin preluarea amprentei in relief de pe card). Nu mai putin importanta este posibilitatea emiterii de carduri suplimentare asociate cardului de credit principal (de pilda pentru sotie), ca si costurile emiterii acestora. Unele banci ofera serviciul gratuit, in vreme ce altele percep costuri care depasesc 10-15 RON.
 
Perioada de gratie reprezinta perioada in care clientul poate folosi banii bancii fara sa plateasca dobanda pentru ei. Durata acesteia variaza intre 30 si 55 de zile. Atentie, insa! Depasirea acestei perioade atrage calcularea unor dobanzi penalizatoare uriase, din partea bancii emitente.
 
La fel de important e timpul fizic la care limita de credit este reintregita, dupa efectuarea unei rambursari. Unele banci proceseaza datele in aceeasi zi, ceea ce e normal. Dar exista alte institutii bancare la care operatiunea dureaza si doua zile de la depunerea banilor, ceea ce poate fi un inconvenient serios.
 
Fiti atenti si la comisioanele suplimentare. De regula, la costul total al creditului se adauga comisioane aferente altor tranzactii, cum sunt cele de retragere de numerar, cele de emitere si comisionul anual de administrare a contului de card. Ele pot fi sume deloc neglijabile, care in total urca costurile cu cardul cu inca cel putin 50 de lei pe an. Cat despre comisionul de retragere, acesta depinde de modalitatea aleasa pentru retragere (ghiseu, bancomat propriu sau al altei institutii de credit, din tara sau din strainatate). In cel mai simplu caz, cel al retragerii banilor de la un ATM al bancii emitente, comisionul nu coboara sub 1 la suta din suma retrasa, in unele cazuri valoarea acestuia ajungand si la 3 la suta.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017 Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017
Cazacu: «Peste 40% din imobilele centrului istoric al Capitalei sunt in litigiu» Cazacu: «Peste 40% din imobilele centrului istoric al Capitalei sunt in litigiu»
MedLife inaugureaza prima hyperclinica in Ploiesti MedLife inaugureaza prima hyperclinica in Ploiesti
TELUS International achizitioneaza compania Voxpro TELUS International achizitioneaza compania Voxpro
Asiguratorii nu pot face fata unui cutremur similar cu cel din '77 Asiguratorii nu pot face fata unui cutremur similar cu cel din '77
Romanii nu isi cumpara casa de frica somajului - 01 Octombrie 2009 Romanii nu isi cumpara casa de frica somajului - 01 Octombrie 2009

Vezi mai multe articole