Casa eficienta energetic ca sistem constructiv

Casa eficienta energetic ca sistem constructiv

07 august, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In general, o casa eficienta energetic isi furnizeaza necesarul de energie din surse proprii. Pentru a reusi acest lucru, casa eficienta energetic trebuie sa fie un consumator energetic cat mai eficient, sa profite de conditiile locale, cum ar fi vantul, apa, soarele sau
bio-masa, sa recicleze cat mai mult si sa fie cat mai ecologica din punctul de vedere al reciclarii deseurilor.
 
O casa eficienta energetic cu adevarat trebuie sa fie bazata si pe un sistem constructiv propice. Cladirea in sine, pentru a fi cat mai eficienta energetic, trebuie sa isi poata crea un bio-climat propriu, cu temperaturi constante si aproximativ egale avand o singura sursa de energie pentru racire si incalzire. O astfel de casa eficienta energetic este cea de tip dom, in care recircularea naturala a aerului se datoreaza formei sale speciale, inexistentei colturilor completate de grosimea peretelui exterior, care este indicat sa fie de minimum 40 de centimetri, termoizolat cu celuloza. Acesta reduce aproape de zero transferul termic in combinatie cu luminatoarele speciale de tip tripan de 70 de milimetri. Evident, folosirea de becuri economice, reutilizarea apei etc, aduc un plus acestei case eficiente energetic.
 
Domurile sunt elemente constructive ce pot fi incadrate ca forma intr-o sfera sau intr-un ovaloid. Modalitatile de constructie si realizare tehnica sunt diverse pornind de la cele avand liniile structurale radiale cu ranforsari rectangulare, cum este Domul bazilicii Sfantul Petru din Roma, la cele triunghiulare sau derivatii a celor triunghiulare cum ar fi cele pentagonale, hexagonale sau stea. Materialele folosite pentru constructie sunt diverse: beton, caramida, metal, policarbonat sau lemn, si chiar hartie. Chiar si pentru domurile geodezice exista mai multe metode constructive. Domurile geodezice au la baza icosaedru. Folosind de fapt cele mai stabile forme din univers – triunghiul si sfera, se obtine una dintre cele mai stabile si rezistente forme constructive. Clasicul sistem a lui Buckminster Fuller, pentru domuri geodezice, a fost modificat de-a lungul timpului pentrru a fi accesibil si pentru case eficiente energetic unifamiliale. Astfel, sistemul este usor de construit, deci accesibil pentru cat mai multi oameni iar elementele structurale pot fi manevrate de aproape oricine. Pe scurt, structura in sine a devenit un sistem locativ
Termograma
complex, o casa eficienta energetic, prin care se asigura o rezistenta extraordinara, un sistem de intra-ventilatie si anticondens pentru a permite casei sa respire sanatos, posibilitati multiple de a beneficia de lumina naturala in orice configuratie dorita si posibilitati multiple de compartimentare.
 
Acest tip de casa eficienta energetic ofera o serie de avantaje, cum ar fi faptul ca nu necesita fundatie clasica de beton, se monteaza rapid (aproximativ 5-7 zile pentru neprofesionisti), costurile de finisaj sunt foarte reduse, are rezistenta foarte mare la cutremure sau vanturi extreme, se poate mona chiar si in zonele frecvent inundabile, nu agreseaza mediul ambiental si este foarte adaptabila oricarui stil. Ea poate fi incorporata in orice tip de mediu, urban, rural, clasic, rustic sau modernist.
Producatorii spun ca realizarea unei astfel de case eficiente energetic, tip dom, costa cu 10-15% mai putin decat o locuinta clasica. In plus, scad costurile post-constructie pentru finisajele de exterior, si cele de intretinere, pentru incalzire si racire.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Lucian

07 august, 10:16

Se costruiesc astfel de case in Romania ? De catre ce firme ? Cifre concrete, date de contact , se pot furniza ? Cine sunt "producatorii" care "spun" ?

Alte articole

Casa din lemn sau casa din caramida? Casa din lemn sau casa din caramida?
Cum gasesti un constructor serios si bun Cum gasesti un constructor serios si bun
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)
Metode eficiente de a avea o casa ECO Metode eficiente de a avea o casa ECO
Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici
Case eco-friendly Case eco-friendly

Vezi mai multe articole