Casa independenta energetic

03 iulie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O casa este considerata independenta energetic daca este foarte bine izolata termic si nu foloseste sisteme conventionale pentru incalzire. Minimul de incalzire de care este nevoie va fi asigurat printr-un sistem de ventilatie si conditionare a aerului, cu recuperare de caldura. Necesarul de energie termica al unei case independente energetic trebuie sa fie de maxim 15 kWh/m2 anual, spre deosebire de 200–350 kWh/mp anual, pentru o cladire neizolata corespunzator.
 
Toate etapele de constructie ale unei case independente energetic sunt importante. Luand în considerare zona climatica a Romaniei, precum si specificitatea geo-teritoriala locala, putem gandi pentru casa independenta energetic o fundatie rapida si eficienta termic si hidro-izolata. Acest lucru se poate face chiar usor si fara a irosi material lemnos prin cofrare.
 
Izolatia termica a peretilor unei case independente energetic, daca este realizata din polistiren, poate fi de 25-30cm grosime, iar ferestrele cu geam termopan, pentru a pierde cat mai putina caldura, este recomandat sa fie de preferinta triple, in loc de duble. Nu trebuie pierduta din vedere nici izolatia orizontala a podului sau cea de sub pardoseala in cazul casei independente energetic. Daca exista un semineu, el trebuie sa nu fie deschis ci cu focar inchis cu sticla, in caz contrar foarte multa caldura se poate scurge prin tiraj natural, pe cos. La o casa independenta energetic, putem considera ca surse de caldura si energia termica eliberata de un bec sau de catre oameni.
 
Sistemele ecologice - panouri solare, pompe de caldura, turbine eoliene, etc - pot aduce casei independente energetic, la randul lor, energie gratuita si ecologica.
Avantajul unei astfel de case independente energetic este economia de energie, care se traduce in facturi mai mici. In special in perioada de iarna, cand incalzirea costa mai mult, dar si in perioada de vara se economiseste curentul electric pentru aparatele de aer conditionat. Curentul electric necesar aparaturii electro-casnice dintr-o casa independenta energetic va fi in continuare luat din retea, dar pentru ca el reprezinta doar o parte mica din costuri, putem considera ca o casa independeta energetic poate fi mai ieftina in exploatare cu 60-80% fata de o casa similara, neizolata corespunzator si incalzita conventional.
Un alt avantaj este ca fiind ecologica si consumand mai putina energie, casa independenta energetic produce mai putina poluare.
 
De asemenea, confortul termic intr-o casa independenta energetic este deosebit si imediat, atat vara cat si iarna. Costurile diferite fata de o casa standard se regasesc in materialele folosite pentru casa independenta energetic. Se utilizeaza o cantitate mai mare de izolatie termica. Daca presupunem ca folosim polistiren expandat pentru fatada casei independente energetic, in situatia in care dublam grosimea acestuia, pretul total al izolatiei nu se dubleaza, pentru ca manopera si restul materialelor - adeziv, dibluri, plasa, etc. sunt aceleasi, deci pretul poate sa creasca doar cu 30-50%. Sunt necesare geamuri triple pentru casa independenta energetic, care sunt mai scumpe decat cele duble. Sistemul centralizat de incalzire / ventilatie al casei independente energetic poate sa fie la prima vedere mai scump decat un sistem clasic de incalzire alcatuit din radiatoare si aparate de aer conditionat, dar tinand cont ca nu mai avem alte costuri suplimentare cu centrala pe gaz si bransarea acesteia la retea, este posibil ca pretul total sa fie mai redus. Sistemele ecologice - panouri solare, pompe de caldura, turbine eoliene, etc - necesita costuri initiale ridicate, dar ele vor scadea facturile ulterioare la utilitati chiar si cu 90%.
 
In cazul in care se doreste realizarea unei case complet independente energetic (de exemplu este situata intr-un loc foarte departe de civilizatie), curentul electric necesar poate fi obtinut prin diverse sisteme ecologice - panouri solare fotovoltaice, turbine eoliene sau folosirea unui curs de apa. In functie de insorire sau de intensitatea vanturilor, se poate alege sistemul optim. In cazul in care totusi exista reteaua de curent electric, este solutia preferata, pentru ca amortizarea sistemelor ecologice de producere a energiei electrice este inca foarte indelungata, de 20-30 de ani. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Oculus devansat - Scrisoare catre un viitor student la arhitectura Oculus devansat - Scrisoare catre un viitor student la arhitectura
Redecoreaza rapid si ieftin Redecoreaza rapid si ieftin
Locuintele cuplate in oglinda - o alternativa de luat in seama Locuintele cuplate in oglinda - o alternativa de luat in seama
Universitatea Politehnica Bucuresti Universitatea Politehnica Bucuresti
Confortul camerelor de camin Confortul camerelor de camin
Casa Capsa Casa Capsa

Vezi mai multe articole