Casa noua pot avea doar romanii cu venituri de peste o mie de euro

19 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

O locuinta noua intr-o zona semicentrala a unui mare oras? Raspunsul il ofera din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidentiale, care au inceput sa-si diversifice ofertele pentru clasa medie, cu preturi care se invartesc in jurul sumei de o mie de euro/mp construit. Desigur, cine isi permite un apartament de lux sau chiar o vila poate alege zona mai bogata a orasului, unde doritorul scoate din cont dublul acestei sume. Mai ramane casa de vacanta, pentru cumparatorii care vor sa apeleze la proiectele "de-a gata". Toate ofertele pot fi vizionate in cadrul Targului National Imobiliar, organizat la Bucuresti pana pe 22 octombrie. Majoritatea investitiilor imobiliare care urmeaza sa apara in urmatorii doi-trei ani vor fi localizate in Bucuresti sau in vecinatatea orasului, datorita dezvoltarii mai bune a infrastructurii, comparativ cu alte zone ale Romaniei. In aceste conditii, multi constructori de microcartiere "se bat" in oferte atractive pentru populatia cu venituri medii, pe un segment considerat   pana de curand ca fiind de nisa de catre investitori.
 
Blocuri in zonele semicentrale
Apartamentele din complexele rezidentiale localizate in zone semicentrale din Capitala, precum Bucurestii Noi, Dristor, Giulesti, Titan, Vitan, sunt "vedetele" proiectelor prezentate in cadrul Targului National Imobiliar. Blocurile au, de regula, un regim de inaltime de cel putin opt etaje.
Un asemenea proiect este ansamblul Jupiter, localizat in zona de sud a orasului. Investitie a Real Constructions Companies Grup, complexul este in faza finala de constructie si a fost vandut deja in proportie de 80%. Jupiter cuprinde trei blocuri de 10 etaje, cu un total de 196 de apartamente, de la doua la cinci camere. Preturile variaza in functie de amplasare si nivel. Astfel, un apartament de doua camere, cu o suprafata de 67 mp, costa in jur de 85.000 de euro (inclusiv TVA). In pret este inclus mobilierul complet pentru baie si bucatarie, iar locuintele de la parter beneficiaza si de un loc de parcare subteran, pentru aceasta suma. Doritorii de confort sporit pot opta pentru un apartament spatios, de cinci camere. In acest caz, suprafata depaseste 200 mp. Pretul este insa unul pe masura - aproximativ 295.000 de euro (TVA inclus).
Ofertele prezentate includ si imobile cu mai putine etaje, asa cum este Gura Siriului Residence, dezvoltat de catre Gigant Construct in imediata apropiere a Bulevardului Theodor Pallady din sectorul 3. Blocul, cu patru etaje, va avea un numar total de 63 de apartamente, cu suprafete utile intre 65 si 110 mp. Astfel, daca pentru un apartament de trei camere la parterul blocului, proprietarul va plati aproximativ 160.000 de euro, cu tot cu TVA si comisioane, precum si garaj, la etajul patru, acelasi apartament va costa in jur de 150.000 de euro.
Pentru cei care vor sa "evadeze" din aglomeratia metropolei, South Pacific Group propune trei proiecte in zona Tunari, care cuprind deopotriva oferte de vile si apartamente. Construirea celor doua cartiere de vile - destinate clasei medii cu venituri mari - se va termina in al doilea semestru al anului 2008. Preturile variaza intre 156.000 si 310.000 de euro (inclusiv TVA). Pentru aceasta suma, constructorul mai ofera bucatarii si bai complet utilate, finisaje din marmura, precum si sisteme de tipul "smart home".
Una dintre zonele cautate pentru construirea unei case de vacanta este Branul. In satul de vacanta Edelweiss Village, construit dupa modelul austriac, ofertele pornesc de la 173.000 de euro (inclusiv TVA) pentru o casa cu trei camere, avand o suprafata de 150 mp.
Sinaia si Brasovul sunt alte doua locatii in care se construiesc ansambluri rezidentiale, care pot fi usor transformate in case de vacanta, in functie de preferintele proprietarului. O garsoniera in Sinaia in ansamblul Colina Florilor costa 44.000 de euro (TVA inclus). Suprafata utila insa este de aproximativ 30 mp.
 
Borbely: "Preturile la locuinte nu vor mai creste dupa aderarea la UE"
Preturile la locuinte nu vor mai creste dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar nici nu se asteapta scaderi ale tranzactiilor in piata imobiliara, a apreciat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Oficialul este de parere ca domeniul constructiilor a avut o dezvoltare accelerata in ultimii ani si a adus venituri considerabile la bugetul de stat. Spre exemplu, piata constructiilor a crescut anul trecut intr-un ritm alert, inregistrand un avans dublu fata de cresterea economica a tarii, in anasmblu. "In Romania se construieste din ce in ce mai mult, atat de catre companiile autohtone, cat si de catre investitori straini, fapt care arata ca avem o piata interesanta in acest domeniu", a mai apreciat ministrul Borbely. Mai ramane totusi marea problema a deficitului de forta de munca specializata. "Angajatorii trebuie sa reconsidere aceasta situatie pentru a atrage forta de munca calificata care lucreaza in prezent in Italia sau Spania", a avertizat Laszlo Borbely.
 
Portretul cumparatorului de doua camere
Cumpararea unui apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala precum Vitanul poate fi insa o povara prea mare pentru cele mai multe familii. Astfel, pentru o locuinta de acest tip, doritorii ar trebui sa scoata din buzunar aproximativ 87.500 de euro. Din aceasta suma, avansul pe care il cere constructorul este de 40%, deci 35.000 de euro. Visele celor mai multi se opresc aici, pentru ca salariul mediu net in Romania este de aproximativ 240 de euro pe luna. Daca totusi tanara familie are acesti bani, pentru ca trebuie sa fii tanar pentru a obtine de la o banca un imprumut pe o perioada de 30 de ani, ramane solutia creditului imobiliar pentru restul de 52.500 de euro. In aceste conditii, venitul pe familie al solicitantului trebuie sa fie de cel putin 1.000 de euro. De obicei, dezvoltatorii imobiliari prefera varianta parteneriatelor cu institutiile bancare, usurand astfel gasirea unei solutii de finantare. Asta nu inseamna ca nu exista si varianta ca doritorul sa gaseasca singur banii necesari pentru achizitionarea locuintei.
 
Creditul punte, calea rapida catre o locuinta mai scumpa
Pentru cei care poseda deja o casa si vor sa cumpere o alta mai scumpa, dar nu au reusit inca sa stranga banii pentru avans, bancile ofera solutia creditului punte. Institutia de credit il finanteaza pe proprietar cu 75% din valoarea locuintei, bani ce vor constitui avansul pentru casa dorita. In acest fel, el rezolva problema locului in care va trebui sa stea in perioada dintre vanzarea casei in care locuieste si cea pe care vrea sa o achizitioneze. Banii pot fi utilizati si pentru constructia unei noi locuinte. Rezultatul - castigi o perioada generoasa de timp in care gasesti locuinta de vis, iei un credit ipotecar pentru noua casa si o vinzi pe cea veche pentru a rambursa creditul punte. Acest tip de imprumut se acorda de regula pentru o perioada scurta, de maximum doi ani, si trebuie restituit in totalitate la scadenta, intr-o singura rata.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima casa, doar cu certificat energetic - 23 februarie 2010 Prima casa, doar cu certificat energetic - 23 februarie 2010
Preturi Preturi
Gazprom scumpeste gazul Gazprom scumpeste gazul
periferie periferie
Se justifica investitia in centralele termice? Se justifica investitia in centralele termice?
Am fost lideri europeni in constructii Am fost lideri europeni in constructii

Vezi mai multe articole