Casa memoriala Tudor Arghezi

Casa memoriala Tudor Arghezi

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Situata intr-un cartier de pe dealul Piscului, casa memoriala din Str. Martisor a fost locuita de cel mai mare poet roman al secolului nostru: Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion N. Theodorescu) (1880-1967).

Distins cu Premiul national (de doua ori), cu Premiul de stat si cu Premiul international "Herder", T. Arghezi s-a afirmat totodata ca virulent pamfletar, fie in publicatiile intemeiate de el (dintre care "Bilete de papagal" si-a cucerit un loc aparte in presa epocii), fie in cele la care a colaborat; prozator ilustru si autor dramatic, el a mai scris deopotriva cronici de teatru si arta plastica. 

Covarsitoarea personalitate a scriitorului este evocata de modesta casa din strada Martisor unde, timp de peste 30 de ani, T. Arghezi a locuit impreuna cu familia sa; el a creat in aceste camere, s-a odihnit in gradina din fata casei, s-a plimbat printre ciresii din livada si a scris despre acest univers al sau, al familiei sale, trecandu-l in nemurire.

De asemenea, la Martisor poate fi vizitata si o cladire mai mica unde a functionat, o vreme, tipografia lui Arghezi, denumita "Potigraful Martisor", aceasta reamintind nu numai prodigioasa activitate de publicist si editor al marelui poet ci si de calificarile sale multiple amintite mereu cu demna placere si relevate de "brevetul de meserie" si "cartea de mester tipograf", ambele expuse in fotocopii, alaturi de manuscrise, fotografii, exemplare din "Bilete de papagal", editii princeps din opera argheziana.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gradina Botanica Gradina Botanica
Personalizarea casei: tapetul si tabloul canvas Personalizarea casei: tapetul si tabloul canvas
Folosirea culorilor in designul interior Folosirea culorilor in designul interior
Carturesti Carusel, noul punct de interes al Bucurestiului Carturesti Carusel, noul punct de interes al Bucurestiului
Lectia Catedralei Notre-Dame Lectia Catedralei Notre-Dame
Cetatea din Lipscani Cetatea din Lipscani

Vezi mai multe articole