Case din polistiren

04 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Oferta mare la targul Construct Expo Antreprenor
 
Ca orice noutate ce ajunge cu intarziere la noi, casele pasive (care impiedica transferul de caldura intre interior si exterior) au reprezentat un mare interes la ultima editie a targului Construct Expo Antreprenor. Cel putin sapte firme din toate zonele tarii si-au prezentat ofertele catre vizitatori. Este vorba de case modulare ce se pot realiza din confraje fabricate dintr-un anumit tip de polistiren expandat, cofraje prevazute cu armatura in care se toarna direct beton. Odata intarit, betonul face priza cu cofrajele termoizolante si devine rigid, constituind zidurile cu rol de rezistenta ale viitoarei case. Practic aceste tipuri de case au o structura portanta, deci zidurile casei preiau functia de rezistenta (fiind invelite la exterior si interior de straturile de polistiren expandat).
 
TEHNOLOGIE ECONOMICA
 
Aceste tipuri de case au aparut prin anii ’80 in SUA si Europa Occidentala. Pentru a satisface nevoia claselor de mijloc si a putea oferi case termoizolate (ceea ce duce la economisirea de agent termic pentru incalzirea locuintelor), ieftine si rapid de construit, producatorii au brevetat diferite tipuri de cofrage care se fabrica acum pe scara larga. Diferentele intre modelele de cofrage sunt dimensionate de materialul din care sunt realizate, de legaturile dintre cele doua straturi ce formeaza fetele viitoarelor ziduri, dar mai ales de natura tehnica. Trebuie mentionat ca, in ciuda simplitatii sistemelor, problemele tehnice presupun apelarea la specialisti (ingineri). Cine crede ca isi poate construi singur casa se inseala, desi multi dintre cei care au adus pe piata aceste sisteme de constructii lasa sa se inteleaga acest lucru. Si totusi daca nu se poate construi casa de catre proprietarul ei, acesta poate face economie prin managerierea santierului si a ridicarii cladirii in regie proprie.
 
Rapiditatea executiei casei, calculul exact al materialelor necesare, numarul mic de muncitori – toate duc la controlul asupra bugetului viitoarei case, ceea ce nu se intampla atunci cand se construieste ceva din zidarie clasica. Un alt avantaj este cel al termoizolatiei consistente (asigurata prin confraje) care in timp duce la economisirea banilor necesari incalzirii.
 
REZISTENTA LA INTEMPERII
 
Pe langa criteriile ce tin de rapiditatea in executie si economia de bani, producatorii occidentali, reprezentati acum si la noi, sustin ca aceste case au fost concepute si pentru a oferi o alternativa la constructiile ridicate pe structuri usoare, care sunt mai vulnerabile la intemperiile vremii din ce in ce mai agresive (vanturi puternice, uragane, tornade etc.). In plus, firmele care aduc acest sistem la noi sustin ca aceste tipuri de case se comporta bine si la inundatii, apele neafectand zidurile, deoarece polistirenul expandat este impermeabil si nu risca sa putrezeasca. Oricum, apa este impiedicata sa patrunda in stratul interior, configurat din beton cu armatura.
 
Rezistenta la foc a cofrajelor este mentionata ca fiind cuprinsa intre 90 de minute si 160 de minute, in functie de materialul folosit pentru termoizolatie. Dar daca se iau in calcul si straturile de tencuiala exterioara si interioara, acest timp se prelungeste. 
           
Sistemul de cofraje permite realizarea de case diferite ca si aspect, de la arhitectura moderna la cea clasica
 
SISTEME COMPLETE SI DIVERSE
 
Pe langa blocurile sau panourile ce formeaza confrajele peretilor, producatorii occidentali s-au gandit si la rezolvarea fundatiilor si a planseelor prin acelasi sistem aplicat la ziduri, doar ca difera forma cofrajelor, rezistenta si detaliile tehnice. Sunt chiar tipuri de cofraje recomandate pentru piscine ingropate. Varietatea folosirii acestor sisteme de constructii asigura o arie larga de intrebuintare, inclusiv pentru cladiri de birouri, hale sau blocuri (in medie pana la 6 etaje inaltime).
 
tTERNATIVA PENTRU MULTI
 
Fara sa intram in detalii tehnice amanuntite, ne-am propus sa facem cunoscut aceste sisteme pentru a arata ca exista solutii pentru cei cu bani chivernisiti, pentru cei care se gandesc la credite ipotecare.
 
Asa cum exista case din lemn, case pe structuri usoare din metal, case din prefabricate la preturi bune, asa exista acum casele pasive. Sunt o alternativa pentru clasa de mijloc.
           
Singurele restrictii la casele pasive sunt la volumele pe rotund sau curb care necesita o investitie mai mare          
           
O casa pasiva este cu atat mai ieftina cu cat are zidurile si forma mai simple       
 
Noi nu sustinem ca aceste case pasive sunt cele mai bune sau mai sigure, spunem doar ca cei dornici sa-si construiasca o casa pot lua in considerare si oferta firmelor ce au intrat acum puternic pe aceasta piata si care stiu ca romanilor le plac betonul si structurile rigide.
 
PRETURI REZONABILE
 
Majoritatea firmelor ce ofera acum sistemul din cofraje de polistiren expandat sustin ca pretul unui metru patrat la cheie ajunge la circa350-500 de euro. O casa de acest tip se poate finaliza cu totul in patru luni, iar daca ajunge la o suprafata de 100 mp ea poate costa circa 40.000-50.000 de euro. Va recomandam sa verificati daca firmele din domeniu au agremente tehnice si autorizatii conform legislatiei romane si de asemenea sa cereti detalii privitoare la producatorul occidental, cereti referinte de case executate si comparati preturile de la noi cu cele practicate in vest.
 
Sursa: Jurnalul Casei Mele

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Etapele obtinerii actelor de cadastru Etapele obtinerii actelor de cadastru
Sub zapada? Intampina iarna cu uneltele pentru zapada Fiskars Sub zapada? Intampina iarna cu uneltele pentru zapada Fiskars
Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008 Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008
Zeci de mii de bucuresteni mor cu zile la cutremur Zeci de mii de bucuresteni mor cu zile la cutremur
Locuintele pentru cei cu venituri mai mici - construite in zonele limitrofe Bucurestiului Locuintele pentru cei cu venituri mai mici - construite in zonele limitrofe Bucurestiului
30.000 de euro, suma stransa de Ceresit pentru refacerea cladirilor avariate de zapada 30.000 de euro, suma stransa de Ceresit pentru refacerea cladirilor avariate de zapada

Vezi mai multe articole