on

Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor

04 iulie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In zilele calduroase de vara, vecinatatea unei ape, curgatoare sau nu, este un adevarat lux. Chiar daca temperatura nu va fi cu mult mai scazuta in apropierea acesteia, diferenta se va simti imediat atat in confortul fizic, cat mai ales in cel psihic.

De aceea, exista persoane care au ales sa isi stabileasca domiciliul sau casa de vacanta pe marginea unui lac sau a unui rau. Acest tip de locuinte nu sunt deloc ieftine, insa in tarile din Vestul Europei si chiar si in Romania pot fi observate tot mai multe astfel de constructii.

In prezent, cea mai comuna procedura pentru ridicarea caselor plutitoare este construirea intr-un atelier si apoi transportarea acestora la destinatia finala. Acestea sunt urcate pe flotoare din beton, care sunt de doua tipuri.

Primul tip este flotorul in forma de castron rasturnat, umplut pe dinauntru cu styrofoam, un tip de polistiren extrudat. Polistirenul isi pierde in timp din proprietatile flotante, insa pentru a preveni neplacerile, indicatia este ca acestea sa fie dublate de butoaie pline cu aer.

Celalalt tip de flotor este construit tot din beton, insa castronul este vidat. In acest caz este necesar sa acorzi atentie ca apa sa nu intre in flotor, deoarece se poate scufunda. Daca pe pamant vorbim despre infiltratii care pot ajunge sub casa si pot deteriora fundatia, pe apa presiunea este mult mai mare si spatiile goale se pot umple aproape instantaneu. De aceea, masurile de siguranta in ceea ce priveste impermeabilitatea sunt absolut necesare.

Diferentele dintre o casa pe pamant si una pe apa

Spre deosebire de o casa construita pe sol, greutatea are efecte vizibile in cazul unei locuinte aflate pe apa. Daca adaugi cateva kilograme in plus, aceasta se va scufunda cativa centimetri. De aceea, trebuie acordata o atentie sporita si supraincarcarii. In plus, din cauza miscarii continue a apei, este obligatorie ajustarea leganatului casei prin montarea unor butoaie in partile laterale.

O diferenta fundamentala in construirea unei case pe apa fata de una pe pamant este aceea ca anumite instrumente utile in cel de-al doilea caz devin inutilizabile la ridicarea unei constructii pe un lac sau rau, din cauza miscarii continue (de exemplu polobocul).

Pe de alta parte, acest tip de case trebuie ridicate pe apa, deoarece construirea pe sol ar presupune un efort mult mai mare in ceea ce priveste transportul la destinatia finala.

In cazul in care iei in calcul sa construiesti o casa pe apa, trebuie sa ai in vedere faptul ca acestea sunt destul de scumpe. Preturile pornesc de la cateva sute de mii de euro pentru doua camere si pot ajunge chiar la milioane de euro, in functie de dotarile si de amplasamentul locuintei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante
Case subterane Case subterane
Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO
Case cu adevarat unice Case cu adevarat unice
Casa din lemn sau casa din caramida? Casa din lemn sau casa din caramida?
Casa din lemn care se construieste in trei saptamani Casa din lemn care se construieste in trei saptamani

Vezi mai multe articole