Casele racoroase, revelatia caniculei 2007

14 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Codul rosu va aprinde piata imobiliara: arhitectii prevad inmultirea proiectelor de imobile care garanteaza racoarea pe timp de vara. 
 
Dupa ce i-a impins pe romani la umbra, iar pe cei mai ghinionisti i-a bagat in spital, canicula din 2007 ar putea avea un impact major si asupra pietei constructiilor de case.

Pana acum, in mod traditional, grija clientilor si arhitectilor s-a orientat in directia asigurarii confortului termic al locuintei, pe timp de iarna, si a reducerii cheltuielilor pentru incalzire. In prezent insa, se preconizeaza o schimbare radicala.

Potrivit arhitectilor, ea va pune semnul egal intre anotimpuri si va face ca, pentru cumparatorii de case, vara sa fie la fel de importanta ca iarna. Racoarea oferita de interior in timpul caniculei ar putea deveni unul dintre cele mai importante repere ale unui proiect.

„Vara asta va ridica problema „frigului” din casa”
Asa cum rezistenta constructiei este determinata de tipul materialelor care compun structura, temperatura din interior este influentata de compozitia peretilor, de tipul de izolatie exterioara, de asezarea imobilului, dar si de acoperisul casei. In Romania, clima temperata, cu veri calde, dar nu toride, a impus ca regula grija fata de trecerea iernii.

Arhitectii consultati de EVZ au recunoscut insa ca zilele extrem de fierbinti din aceasta vara vor avea darul unei revelatii: „Cred ca vara asta este sezonul care va ridica problema gradului de racoare pe care ti-l asigura o incapere, cand afara sunt 40 de grade C si chiar peste”, e de parere arhitectul Sorin Dragu.

„Nu a existat pana in prezent o grija aparte pentru cat de „frig” va fi in casa vara, pentru ca nici nu am avut parte, in mod constant, de luni atat de fierbinti in aceasta perioada. Lucrurile cu siguranta se vor schimba intr-un fel”, sustine si arhitectul Sorin Dragu.

Locuinta moderna: economica, dar nu racoroasa
Chiar si asa, secolul trecut a dus la aparitia, in Occident, a unor tehnici de proiectare si constructie care pun natura „la lucru”, in beneficiul locatarului. Insa nici locuintele „inteligente” si ecologice, aparute in ultimii ani, nu au avut ca prioritate transformarea habitatului in refugiu propriu-zis din calea caniculei.

Liviu Fabian, arhitect in Bucuresti, face o incursiune in istoria recenta a acestui domeniu: „Pentru sfarsitul secolului XX, in paralel si in opozitie cu aparitia ventilatiei si incalzirii artificiale pentru locuinta, s-au dezvoltat mai multe curente legate de ecologie si dezvoltare durabila - gen arhitectura bioclimatica, studii de case „pasive” sau „low-energy house”, „zero-energy house”. Acestea pun accentul pe economisirea resurselor mai degraba decat pe protectia impotriva caldurii”.

Casa in panta
Si totusi, dansul ametitor al codurilor galben, portocaliu si, mai nou, rosu din prima parte a acestei veri ne vor obliga sa cautam solutii in directii tot mai exotice. Specialistii sustin ca exemplele cele mai bune de locuinte eficiente impotriva caldurii sunt constructiile din zonele mediteraneene si ale Asiei Mici, dar si cele de inspiratie antica, din perimetrul fostei Mesopotamii sau al Imperiului Roman.

„In primul caz, casele sunt in general inchise spre exterior, singurul gol este accesul. Imobilul se deschide insa spre interior, spre o curte interioara prin care este ventilata casa si prin care patrunde si lumina. Peretii sunt  foarte grosi si construiti din lut ars sau nears”, explica Liviu Fabian.

In opinia sa, chirpiciul este, la randul sau, un material recomandat pentru scopul propus. Pereti cat mai grosi, izolarea zidurilor cu polistiren si ferestre protejate de insorire, dar, mai ales, asezarea casei in panta, sunt sfaturile pe care le da si arhitectul Alexandru Baban celor care doresc sa-si protejeze locuinta de caldura infernala de afara.

„De preferat ar fi si o casa construita in panta, pe trei laturi. O parte din pereti ar fi ingropati in pamant, bineinteles izolati contra igrasiei. E folosita astfel racoarea pe care o asigura pamantul si care nu permite incalzirea peste masura a peretilor”, explica Baban.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Numarul santierelor de constructii a scazut cu 19% in primul semestru - 14 August 2009 Numarul santierelor de constructii a scazut cu 19% in primul semestru - 14 August 2009
Boc lanseaza Boc lanseaza "prima casa" - credit de la stat fara limita de varsta - 21 Mai 2009
Cum schimba deprecierea leului piata inchirierilor rezidentiale - 16 Ianuarie 2009 Cum schimba deprecierea leului piata inchirierilor rezidentiale - 16 Ianuarie 2009
Saint-Gobain lanseaza noua campanie de comunicare: “MISSION TO EARTH” Saint-Gobain lanseaza noua campanie de comunicare: “MISSION TO EARTH”
Blocurile noi taie din preturile celor vechi Blocurile noi taie din preturile celor vechi
Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare

Vezi mai multe articole