on

Cat te costa o centrala pe lemne in sezonul rece

31 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca in Romania marile orase si localitatile din apropierea acestora sunt conectate in prezent la retelele de gaze, exista in continuare comune si sate care nu beneficiaza de aceasta facilitate. Aceasta nu inseamna, insa, ca nu exista solutii in ceea ce priveste incalzirea locuintelor pentru locuitorii din aceste asezari.

Poate cea mai confortabila si eficienta astfel de varianta o reprezinta centralele termice pe lemne, care incep din nou sa castige teren in lupta cu cele pe gaz sau curent electric datorita costurilor mai scazute pentru combustibil.

De exemplu, pentru o casa din mediul rural, o centrala pe lemne si carbuni se poate dovedi mai mult decat suficienta pentru incalzirea locuintei si pentru producerea apei calde menajere. O incarcare cu lemne asigura o autonomie de pana la 30 de ore, in timp ce o incarcatura de carbuni poate sa fie suficienta pentru o perioada de pana la 3-5 zile!

CITESTE SI: Centrala termica pe lemne: 4 motive pentru care este cea mai buna alegere

Asemenea performante reusesc centralele pe lemne Stropuva, primul producator lituanian care a brevetat si patentat cazanele cu arderea tip lumanare. Acestea pot alimenta simultan si incalzirea in pardoseala, incalzirea radiatoarelor si prepararea apei calde menajere. Centralele au capacitati de pana la 40 kW si pot incalzi locuinte de pana la 400 mp.

Desigur, centralele pe lemne Stropuva mai prezinta si alte avantaje:

  • Sistemul este unul durabil, cu o durata de viata estimata pana la 25 de ani
  • Garantie 5 ani
  • Costurile de exploatare sunt reduse
  • Intretinerea este simpla (curatarea de cenusa se face bilunar)
  • Nu prezinta pericol de explozie

Cat consuma o centrala termica pe lemne pe timp de iarna?

Multi proprietari considera ca diferentele de costuri intre centralele termice pe lemne Stropuva si celelalte centrale comercializate pe piata din Romania sunt neinsemnate, insa un simplu calcul arata care este, de fapt, realitatea. Practic, o centrala pe lemne si carbuni Stropuva foloseste o resursa destul de usor de obtinut, mai ales in mediul rural, lemnul. Acesta nu este singurul carburant utilizabil, deoarece mai pot fi folosite pentru ardere si brichete din deseuri forestiere, brichete din deseuri vegetale, peleti din paie, peleti din lemn, carbune, brichete din carbune.

De cat combustibil este nevoie pentru a trece cu bine sezonul rece?

Factorii care influenteaza consumul sunt multiplii: volumul de aer care trebuie incalzit, zona geografica unde este amplasata cladirea, gradul de izolatie al cladirii, temperatura dorita in ambient, consumul de apa calda menajera si puterea calorica a combustibilului.

Deoarece gama de combustibili care pot fi folositi pentru o centrala pe lemne este una variata, costurile pentru incalzire sunt mult  mai mici. In unele gospodarii, proprietarii  de centrale Stropuva isi produc singuri combustibilul, din paiele rezultate la treierarea graului sau ovazului. Astfel, este lesne de inteles de ce incalzirea ii costa foarte putin.

Centrala termica Stropuva pe lemne si carbuni este varianta de incalzire cea mai potrivita unei locuinte permanente din mediul rural, dar si pentru casele de vacanta din zonele izolate. Eficienta termica a acestora este dovedita, iar economia pe care proprietarii o pot face dupa fiecare iarna este, fara indoiala, un argument suficient pentru achizitionarea unei astfel de solutii de incalzire.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum alegem o pompa de caldura? Factori importanti de luat in considerare. Cum alegem o pompa de caldura? Factori importanti de luat in considerare.
Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact
Izolarea tevilor aferente instalatiilor Izolarea tevilor aferente instalatiilor
Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice
Tehnologia condensatiei - Sisteme de incalzire inovatoare si eficiente Tehnologia condensatiei - Sisteme de incalzire inovatoare si eficiente
Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice

Vezi mai multe articole