on

Ce este sapa autonivelanta si care este rolul ei

30 august, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru ca in cadrul etapelor de construire a unei locuinte, mai precis in cadrul etapelor de finisaje a pardoselilor interioare sau exterioare, sunt necesare lucrari de indreptare si nivelare, consideram ca este absolut necesar sa discutam despre sape.

 

Ce este sapa?

 

Sapa este un strat compus dintr-un amestec de ciment, nisip si apa care se toarna, de obicei, peste o placa de beton din structura unei constructii, cu rolul de a o egaliza, de a umple golurile sau de a o aduce la un anumit nivel. Sapa poate fi aplicata atat direct pe stratul suport, cu sau fara aderenta, sau pe un strat intermediar de izolatie. De asemenea, sapa mai indeplineste urmatoarele functii:

  • permite aplicarea stratului de finisare (uzura);
  • preia si transmite sarcinile catre stratul suport.

 

Despre acest subiect am discutat pe larg in Webinarul Totul despre sape, alaturi de specialistii Murexin, Mesteri Locali si VYS Blog. Videoul poate fi urmarit la finalul acestui articol sau aici.

 

Tipuri de sape

Pe piata vei gasi mai multe tipuri de sape. Acestea se clasifica in functie de:

 

1. Aderenta la stratul suport:

  • sape aderente;
  • sape glisante;
  • sape flotante.

 

2. Mod turnare:

  • manuale;
  • mecanizate.

 

3. Tipul mortarului:

  • sape de ciment;
  • sape anhidrit (de ipsos).

 

4. Compozitie:

  • sape de egalizare
  • sape autonivelante

 

5. Alte sape - usoare, termoizolante.

 

Sapa de egalizare clasica, umeda sau semi-umeda, este un amestec de ciment si nisip cu granulatie 0-4 mm, utilizata pentru grosimi de minim 4 cm. Este posibila utilizarea aditivilor pentru imbunatatirea plasticitatii si lucrabilitatii sapei, reducea porozitatii si contractiilor higrometrice, imbunatatirea rezistentei mecanice si pentru cresterea conductivitatii termice. Armarea unei sape se poate realiza atat cu plasa de otel sudata, cu panouri dedicate sau cu fibre din polietilena. Utilizarea acestor tipuri de armare se face in functie de tipul aplicatiei si corespunzator grosimii sapei. Sapa de egalizare poate fi utilizata atat la interior, cat si la exterior. De mentionat ca utilizarea unei sape de egalizare la exterior, trebuie facuta astfel incat pe perioada de iarna sa nu ramana neacoperita o perioada semnificativa de timp. Deoarece este sensibila la absorbtia apei si fenomenul de inghet-dezghet corelat cu caderea precipitatiilor pot duce la deteriorarea ireversibila, desprinderea de pe planseu.

 

Cealalta categorie este reprezentata de sapa autonivelanta. Sapa autonivelanta reprezinta o solutie atat pentru inlocuirea unei sape de egalizare acolo unde grosimea necesara este redusa, cat si pentru repararea unei sape de egalizare care prezinta denivelari semnificative.

 

Din punct de vedere al compozitiei, o sapa autonivelanta este realizata tot pe baza de ciment, dar cu nisip fin, aditivi si prafuri sintetice ce permit realizarea unei suprafete finale a sapei cu o porozitate redusa, un grad de nivelare foarte bun, o rezistenta ridicata si timp de acoperire redus. Ea este disponibila la saci, fiind necesara doar amestecarea cu o cantitate exacta de apa. Sapa autonivelanta se utilizeaza numai la grosimile specificate de producator, fix asa acum este mentionat pe ambalaj sau in fisa tehnica. Pot fi aplicate straturi succesive, insa teoretic nu este necesar decat un strat bine realizat. Deoarece pretul este mult mai ridicat decat pentru o sapa clasica si aria de utilizare este mai  redusa.

 

Exista sortimente de sape autonivelante dedicate pentru interior, dar si pentru exterior. Acestea din urma se gasesc pe piata intr-o gama mai restransa, doar o parte din producatorii de top din domeniu ofera si sortimente pentru aplicatii exterioare. Acest lucru se intampla doar pentru ca exista anumite probleme legate de rezistenta straturilor de sapa subtiri, expuse la conditiile meteo si mai ales influenta negativa a straturilor suport. Nu in ultimul rand, argumentele economice le fac mai putin atractive pentru aplicatii exterioare, fiind mult mai eficiente de utilizat la interior.

 

 

Cum se toarna sapa?

 

Procedura de turnare a sapelor presupune parcurgerea unor pasi extrem de importanti, si anume:

 

  • pregatirea utilajului (masina de malaxat si pompat sape sau utilaje preparare manuala);
  • pregatirea stratului suportul;
  • aplicarea sapei pe stratul suport;
  • protectia sapei dupa turnare.


 

Pregatirea stratului suport

 

Stratul suport trebuie sa fie curatat, portant, uscat si plan. Resturile de mortar, lapte de ciment, zonele friabile si praful trebuie sa fie indepartate. De asemenea, neregularitatile se egalizeaza inainte de realizarea sapei, iar tuburile cu circuite electrice se vor ancora inainte de aplicarea izolatiei si turnarea sapei.

 

In ceea ce priveste stratul de izolatie fonica sau termica acesta nu trebuie intrerupt de conducte, ci este recomandat sa le acopere. Izolatia termica si fonica va fi asezata continuu si fara rosturi. Si pentru ca tot am ajuns la conducte, cele de apa rece si calda, dar si canalizarea necesita protectie pentru a rupe contactul cu materialul sapei si pentru a preintampina condensul. La sapele in aderenta sau pe strat de separatie nu se recomanda inglobarea de conducte.

 

La sapele glisante nu se permit existenta in stratul suport a unor neregularitati locale care sa impiedice glisarea. Iar la sapele in aderenta se recomanda ca stratul suport sa aiba o rezistenta la compresiune de 30 N/mm2 (in orice caz >20N/ mm2). Sa nu existe uleiuri sau chimicale, pelicule folosite pentru protectia betonului si sa mai departe. Suportul trebuie sa fie rugos si cu porii deschisi.

 

Nu uita ca peretii trebuie sa fie tencuiti inainte de asezarea termoizolatiei si de turnarea sapei. Iar barierele de vapori trebuie asezate direct pe pamant, pardoseli din lemn, peste camere umede si suporturi umede.

 

Amorsarea stratului suport

 

Rolul amorsei este acela de a uniformiza suportul din punct de vedere al absorbtiei. Sigilarea suprafetei (inchiderea capilarelor) are dublu rol – reduce formarea de bule/ impiedica pierderea rapida a apei in substrat si contribuie la cresterea aderentei sapei.

 

Este recomandata aplicarea unei amorse de calitate, alegerea se face in functie de suport si de sapa care urmeaza sa fie turnata.

In filmuletul de mai jos, desi are o durata de doar 10 secunde, iti explicam de ce este important sa aplici o amorsa inainte de turnarea sapei.

Ai nevoie de mai multe detalii despre amorsarea stratului suport si despre aplicarea sapei autonivelante? Urmareste filmuletele de mai jos:

 

Aplicarea sapei

 

Este extrem de important sa se lucreze cu ferestrele, usile sau alte goluri inchise (cel putin provizoriu). Temperatura de lucru trebuie sa fie de minim +5°C atat in aer, cat si pe stratul suport, instalatiile de incalzire in pardoseala trebui oprite sau sa se nu depaseasca temperatura de 15°C.

 

Se incepe prin trasarea liniei de vagriz, de regula la 1 metru. Suporturile cu absorbtie neuniforma sau puternic absorbante vor fi udate sau amorsate. Apoi se va continua cu realizarea fasiilor de ghidaj sau cu cota finala a sapei. Se incepe cu fasiile de margine care se indesesc in functie de latimea camerei. Fasiile de ghidaj nu vor avea un avans mai mare de 2,5 – 3 metri fata de sapa.

 

Sapa de consistenta semiumeda se imprastie cu lopata intre fasiile de ghidaj (similar nisipului) si este apoi compactata si nivelata cu dreptarul, la cota fasiilor de ghidaj. Se trece mai apoi la finisarea sapei, care poate fi facuta pe masura nivelarii pas cu pas sau poate fi facuta continuu, ulterior.  Finisarea consta intr-o operatie de driscuire cu o drisca de plastic rugoasa, stropind eventual sapa in prealabil sau cu masini de finisat sapa (elicoptere). Nu se va adauga ciment la gletuire. Elicopterizarea sapei reprezinta procesul de presare si compactare a stratului de suprafata folosind utilaje speciale pentru a obtine o pardoseala cu porii inchisi, durabila.

 

Prin elicopterizarea betonului sau sapei, creste rezistenta acestora impotriva uzurii

 

Suprafata trebuie sa fie plana si neteda (fara asperitati, bavuri, adancituri), se va verifica cu dreptarul de 2 m - se admit cel mult doua unde cu sageata maxima de 1 mm.

 

 

Sapa cu probleme - sursa Forumul Misiunea Casa

 

De ce este necesar un astfel de strat?

 

Betonul este solutia cea mai utilizata pentru realizarea unei placi din beton peste sol sau pentru realizarea unui planseu intermediar, peste parter sau etaj. Operatiunea de turnare a betonului duce la realizarea unor placi de beton sau plansee, mai bine sau mai putin bine realizate din punct de vedere al planeitatii. Avand in vedere continutul betonului, sorturi de pietris si nisip amestecate cu ciment si eventual aditivi, suprafata acestuia nu poate fi una foarte plana si potrivita pentru aplicarea directa a finisajelor. In plus, in economia unei case este necesara inglobarea unor elemente de instalatii electrice, termice, de comunitatii ori anumite izolatii termice si fonice.

 

Din cauza acestor elemente se impune utilizare unui strat intermediar de egalizare a pardoselilor interioare sau exterioare, care sa permita inglobarea diverselor instalatii si in acelasi timp, sa creeze conditii optime pentru aplicarea straturilor de finisare.

 

Cum se prepara sapa?

 

Te invitam sa urmaresti clipul urmator. Webinarul Totul despre sape s-a desfasurat pe 22 Februarie 2021, cu ajutorul specialistilor MurexinMesteri Locali si VYS Blog. Vizionare placuta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA
Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize
Ceresit investeste intr-o noua linie de productie Ceresit investeste intr-o noua linie de productie
Despre lemn - nu numai de bine Despre lemn - nu numai de bine
DEQORIA ofera o gama variata de microciment DEQORIA ofera o gama variata de microciment
Ce este travertinul? Ce este travertinul?

Vezi mai multe articole