on

Ce mai este nou pe piata constructiilor si a imobiliarelor? Am aflat la "Real Estate. Quo-vadis 2017?", un eveniment DeBizz

28 aprilie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Miercuri, 26 aprilie, Misiunea Casa a participat la evenimentul “Real Estate.Quo-vadis 2017?”, organizat de revista DeBizz la Hotel Intercontinental, din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, au avut cuvantul mai multi reprezentanti ai unor companii importante precum Kronospan, Schonherr sau Regatta Residence.

Acestia au vorbit despre problemele cu care se confrunta in acest moment industria constructiilor, despre cum arata viitorul acestui domeniu si ce solutii se impun. Va redam mai jos cele mai importante teme de discutie abordate de acestia.

Cristian Erbasu (Presedinte FPSC)

“Prima problema, chiar inaintea obtinerii finantarii, este gasirea personalului calificat. In acest moment exista pe piata aproximativ 300.000 de muncitori, dintre care o parte importanta sunt necalificati. In urmatorii cativa ani, necesarul de forta de munca va ajunge la 500.000 de muncitori. Din pacate, nu avem incheiate acorduri prin care sa putem aduce forta de munca din afara Uniunii Europene. Daca vor creste salariile in constructii, se va ajunge si la majorarea pretului apartamentelor. Riscam, astfel, intrarea intr-o noua bula. Situatia actuala se va accentua pana in 2018 si poate avea efecte tragice. Nu suntem pregatiti pentru o noua criza imobiliara. Pe de alta parte, piata imobiliara s-a maturizat, poate gasi solutii, dar acum!”

Affan Yildirim (Director General Anchor Group)

“Spre deosebire de prima criza, cea din 2008, acum avem in vedere si pericolele care pot aparea. Suntem in continuare optimisti in ceea ce priveste investitiile. Investitorii sunt acum mai concentrati pe calitatea lucrarilor, deoarece si cumparatorii au devenit mai sofisticati, mai pretentiosi, calatoresc mai mult si au standarde mult mai ridicate”.

Eduard Uzunov (Presedinte Regatta Real Estate)

“Dupa 24 de ani pe piata imobiliara, ne putem considera un etalon. Cifra noastra de afaceri este mai mare pe segmentul comercial, asta desi pentru multi imobiliarele inseamna doar rezidential. Romania nu mai este o piata speculativa, ci una in care trebuie sa gandim pe termen lung. 2016 a fost un an bun pentru imobiliare. Cea mai mare problema a noastra este, insa, predictibilitatea. De la venirea Guvernului nou, ne-am lovit de o virgula in activitatea noastra. Guvernantiii au venit cu o noua viziune, iar in imobiliare simtim asta. Asteptam sa vedem ce va fi cu noua forma de impozitare. In alta ordine de idei, cresterea economica se simte. Pentru 2017 am cerut o radiografie si constatam ca a inceput mai bine decat 2016. Dar, asa cum stim, de multe ori culegi dupa o anumita perioada ceea ce ai sadit cu ceva timp in urma. Programul Prima Casa a fost steaua noastra calauzitoare. Se observa o crestere a cererii, mai ales pentru segmentul mediu de preturi. Un partener strain chiar mi-a marturisit ca va investi in Romania, deoarece aceasta va deveni o piata importanta”.

Claudiu Georgescu (Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania)

“Piata imobiliara a ajutat si producatorii de materiale sa creasca. Noi nu ne confruntam cu lipsa fortei de munca, deoarece majoritatea proceselor sunt automatizate. Vedem in schimb un pericol in imixtiunea autoritatilor in piata constructiilor. Nu vedem de unde municipalitatea va reusi sa produca cladiri cu costuri mai mici decat privatii. Anul 2016 a fost unul bun pentru imobiliare. Bucurestiul a inceput sa fie saturat de cladiri noi, dar Timisoara, Cluj, Oradea, orasele din linia a doua, se ridica. Problema o reprezinta insa, in continuare, infrastructura. Pentru 2017 preconizam o crestere moderata a cifrei de afaceri, de pana in 10%. De asemenea, anticipam si o crestere a investitiilor in logistica. Centrele comerciale se vor dezvolta moderat, vezi Mega Image in Cluj. Piata de constructii din Romania este evaluata in acest moment la 9 milioane de euro la o populatie de 19 milioane de locuitori. Ganditi-va numai cat mai este de construit in tara asta!”

Oana Bodea (Director General Kronospan Romania)

“Un prieten irlandez imi spunea ca doar in Romania poti construi cu 350 euro/ mp si poti si vinde. Piata din Romania este in dezvoltare. In 2016 am fost pe crestere si am putut observa o intoarcere la lemn a constructorilor. Exportam masiv OSB in SUA, acolo unde se oberva un boom extraordinar pe piata imobiliara dupa venirea la putere a lui Donald Trump. In alte tari am observat cum se daramau cartiere intregi si e ceva normal. Ei sustin ca piata este in dezvoltare, asa ca trebuie ca si constructiile sa se adapteze”.

Dan Cirstea (Managing Partner United Marketing+Partner)

“Provocarea legata de smart cities este interesanta, dar distanta dintre prezent si acest concept este mare. In Romania se vorbeste putin despre asta. In Bucuresti au fost doar 30.000 de aparitii pe acest subiect, iar in tara doar 2.000. Ideea este, asadar, noua in aceste conditii. Primaria Capitalei nu are nicio referinta pe aceasta tema pe propriul site. Suntem pe locul I la infrastructura digitala si pe 8 la personal calificat in IT. In schimb, ocupam doar pozitia a 32-a la infrastructura non-digitala si pozitii codase la asistenta mentorala, cultura antreprenoriala, accesul la finantare etc. Sa nu uitam si ca avem cel mai congestionat trafic din Europa, iar poluarea este alta problema grava. Ar trebui adoptat un model precum cel din Amsterdam, unde sunt implicati toti jucatorii: municipalitate, mediul de business si cetatenii”.

Cristian Vasiliu (Director General ROFMA – Romanian Facility Management Asociation)

"Facility Management-ul cladirilor a aparut in timpul boom-ului imobiliar de la finalul anilor 2000. Noi preluam si administram/ intretinem cladirile. Suntem importanti pentru ca noi gestionam restul de 80% din costurile pe care le presupune o cladire, cele 20% fiind reprezentate de constructia efectiva a acestora. Cifra de afaceri din 2016 a fost de 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 19% fata de 2015. Segmentul poate creste in continuare, dar este nevoie de o educatie in acest sens. Vedem un mare potential in facility management-ul industrial, acolo unde sunt cei mai multi bani, dar si cele mai mari riscuri. Se estimeaza ca in viitor, speranta de viata a unei cladiri va scadea la numai 25 de ani. Nu stim inca daca din cauza ca vor fi prost construite sau doar pentru ca tehnologia va permite construirea unei case intr-un timp foarte scurt.”

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Consultantul Imobiliar - Partenerul de Încredere în Tranzacțiile Imobiliare: Cum facem Legătura între Vise și Realitate? Consultantul Imobiliar - Partenerul de Încredere în Tranzacțiile Imobiliare: Cum facem Legătura între Vise și Realitate?
Unde ar trebui sa construiesti o casa? Unde ar trebui sa construiesti o casa?
Reynaers Aluminium livreaza sisteme de tamplarie de aluminium pentru usi,ferestre si fatade pentru proiecte imobiliare externe Reynaers Aluminium livreaza sisteme de tamplarie de aluminium pentru usi,ferestre si fatade pentru proiecte imobiliare externe
RE/MAX mizeaza pe o crestere cu 40% a comisioanelor din tranzactii imobiliare in 2018 RE/MAX mizeaza pe o crestere cu 40% a comisioanelor din tranzactii imobiliare in 2018
Intrarea Straulesti. Pentru nivelul următor. The Level Intrarea Straulesti. Pentru nivelul următor. The Level
Analiza Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux: apartamentele neconventionale si casele care pot acomoda sedii de firme, printre cele mai atractive investitii imobiliare in 2018 Analiza Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux: apartamentele neconventionale si casele care pot acomoda sedii de firme, printre cele mai atractive investitii imobiliare in 2018

Vezi mai multe articole