Centrale termice care consuma mai putin

26 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Condensarea, o noua tehnologie pe piata romaneasca, poate face economii de pana la 30%, in conditii de confort sporit si emisii diminuate de noxe. 
Data fiind importanta pe care centrala termica o are pentru confortul si economia casei, producatorii se intrec in a dezvolta tehnologii care sa le faca din ce in ce mai eficiente. Un echipament de incalzire si producere a apei calde se poate dovedi o investitie de succes sau una paguboasa, daca se ignora nevoile de confort ale familiei, stilul de viata sau modul de consum, configuratia casei si eficienta energetica.

Centralele termice pe gaz cu condensare, o generatie de echipamente din categoria „high efficiency”, cu performante crescute, castiga teren in special in preferintele proprietarilor de case. Spre deosebire de centralele standard, care domina piata in acest moment, centralele cu condensare functioneaza pe baza unor tehnologii diferite.

Acestea sunt capabile sa recupereze o parte din caldura care se pierde la evacuarea gazelor de ardere si sa o reintroduca in sistem, ceea ce nu se intampla la echipamentele conventionale. Se ajunge astfel la un consum mai redus de combustibil cu pana la 30%.

Cum functioneaza

In principiu, in toate centralele termice are loc arderea combustibililor si transmiterea caldurii rezultate catre apa din sistemul de incalzire, prin intermediul unui element numit schimbator de caldura.

Gazele si vaporii de apa sunt produsii rezultati in urma arderii combustibilului. Acestia, desi au temperaturi ridicate, la centralele standard sunt evacuati.

La cele cu condensare insa, caldura produsilor de evacuare este recuperata. Tehnologia permite condensarea vaporilor de apa pe schimbatorul care preia caldura si o transmite mai departe in sistem. Reiese astfel o cantitate suplimentara de caldura, echivalenta cu cea a vaporilor, deci o eficienta mai mare a centralei cu condensare.

Reduce efectul de sera

Mai mult, gradul inalt de utilizare a energiei determina o reducere a emisiilor poluante. Controlul eficient al amestecului aer/gaz (necesar in orice ardere) reduce la minim excesul de aer, rezultand emisia scazuta de noxe, un capitol la care Uniunea Europeana este foarte atenta.

Echipamentele cu condensare pe baza de gaz pot face economii de pana la 30% in comparatie cu cele conventionale, in conditii de confort sporit si emisii diminuate de noxe.

In contextul actual, al preocuparii pentru reducerea efectului de sera, nu este exclus ca discutiile avute la nivel european sa se concretizeze si in normative la care acest tip de echipamente pot raspunde.

„In
Romania, autoritatile nu incurajeaza inca sistemele eficiente sau pe cele care utilizeaza resurse regenerabile, dar sunt din ce in ce mai multi clienti foarte atenti la consumul centralelor”, este de parere Sever Scarlat, director general Baxi Romania.

„Framantarile din domeniul energetic la nivel mondial si european, problematica reducerii emisiilor de noxe si a ajustarii pretului la gaze in Romania au ridicat interesul romanilor pentru solutii de incalzire care consuma mai putin pentru a produce mai mult. Acest interes se regaseste atat la cei care doresc sa renunte la sistemul central de termoficare, cat si la cei care isi construiesc locuinte noi”, adauga Scarlat. 

IN LUME

Subventii pentru centrale termice nepoluante


In Europa, preocuparea pentru echipamente termotehnice cu performanta ridicata se regaseste atat la autoritati, cat si la consumatori. Sunt state care subventioneaza achizitia de centrale eficiente si care au emisii poluante reduse. Marea Britanie, de exemplu, acorda subventii pentru inlocuirea centralelor vechi cu unele cu condensare. De asemenea, sunt state, precum Spania, care prevad obligativitatea folosirii panourilor solare pentru anumite cazuri si categorii de utilizatori. 

Mai mult, exista si o categorie de consumatori „responsabili”, care se orienteaza spre astfel de echipamente, nu atat pentru a reduce consumul, cat si din convingerea ca mediul trebuie protejat.
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cine este Virgil Lixandru, Sales Manager Somfy Romania & Moldova Cine este Virgil Lixandru, Sales Manager Somfy Romania & Moldova
DAE mediu pentru imprumuturile ipotecare in euro contractate in iulie: 9,81% DAE mediu pentru imprumuturile ipotecare in euro contractate in iulie: 9,81%
Studiu: Numarul familiilor care pot accesa un credit a scazut, cu impact negativ asupra pietei caselor Studiu: Numarul familiilor care pot accesa un credit a scazut, cu impact negativ asupra pietei caselor
Hidroelectrica joaca in Liga Mare: Orizonturi Noi in Energia Regenerabila la Summitul Energetic Mondial Hidroelectrica joaca in Liga Mare: Orizonturi Noi in Energia Regenerabila la Summitul Energetic Mondial
Pelican Com: Criza va dura sigur pana in a doua jumatate a lui 2009 - 12 DECEMBRIE 2008 Pelican Com: Criza va dura sigur pana in a doua jumatate a lui 2009 - 12 DECEMBRIE 2008
Afacerile mestesugaresti, sprijinite prin programul Sapard Mobilierul rustic este exportat cu succes in Marea Britanie si SUA Afacerile mestesugaresti, sprijinite prin programul Sapard Mobilierul rustic este exportat cu succes in Marea Britanie si SUA

Vezi mai multe articole