Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta

17 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Necesarul de locuinte din Bucuresti nu va fi acoperit in urmatorii cinci ani, chiar daca investitorii imobiliari anunta livrari consistente in piata.
 
Raportul dintre cerere si oferta pe piata rezidentiala din Capitala ramane dezechilibrat, in prezent doar un bucurestean din cinci si-ar putea gasi o casa noua, arata un studiu al companiei imobiliare Regatta. "Numarul de apartamente noi care vor fi livrate pe piata in urmatorii cinci ani va ajunge la circa 65.000. Desi vorbim de o cifra considerabila, necesarul de locuinte nu va fi acoperit, raportul fiind estimat azi la o locuinta pentru cinci cereri in Bucuresti", comenteaza Alexandru Nitescu, director de proiecte si investitii in cadrul Regatta.
 
In Bucuresti, harta proiectelor rezidentiale noi contureaza zona de nord ca fiind cea mai atractiva, cu 38,10% din totalul locuintelor disponibile in urmatorii cinci ani, urmata de zona de est, care cumuleaza 26,93% din totalul apartamentelor anuntate pe piata, potrivit studiului Regatta. Zona de vest a Capitalei va dispune in perioada anuntata de 22,68% din totalul ofertei de locuinte noi, iar in zona de sud proiectele demarate reprezinta deocamdata 6,38%.
 
Analistii imobiliari sustin insa ca aceste cifre reprezinta doar ipoteze, in conditiile in care statisticile anuntate se bazeaza pe numarul proiectelor anuntate, or, o parte dintre acestea ar putea sa nu fie finalizate. "Toate aceste statistici reprezinta presupuneri. Se discuta cifre care sunt raportate de promotori, insa multe dintre proiecte nu vor fi terminate. Nu exista o baza statistica imobiliara reala in Romania", a spus Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor Imobiliare.
 
In opinia acestuia, in conditiile in care piata locuintelor noi se afla in reorganizare peste tot in lume, este exclus ca in Romania tendinta sa fie alta decat in celelalte tari. "Toate aceste discutii sunt propaganda pentru mentinerea preturilor si profiturilor ridicate", a conchis Radu Zilisteanu, precizand ca problemele de lichiditati de pe pietele internationale s-au repercutat si asupra pietei romanesti, afectand o parte din investitiile imobiliare.
 
In ultima perioada, tot mai multi cumparatori opteaza pentru achizitionarea locuintei fara finisaje interioare, "la gri" sau "la rosu", aceasta optiune fiind preferata fie din cauza intarzierii proiectelor, fie din cauza preturilor mari la finalizare, sustin analistii companiei Esop. "Nu mai e de mult o noutate ca cele mai delicate situatii intre dezvoltatori si cumparatori apar la momentul finisarii apartamentelor, spune Irina Petrescu, partener Esop.
 
11% dintre romani vor o casa
 
Potrivit unui studiu UniCredit, un roman din zece estimeaza ca isi va cumpara o casa in urmatorii trei ani, pondere cu mult peste media din statele central si est-europene si cea mai ridicata din regiune. Datele UniCredit au aratat ca 11% din populatia Romaniei are in plan achizitia unei locuinte pana la sfarsitul anului 2010, in timp ce 9% ar vrea o casa in proprietate in urmatorii zece ani si 5% in mai mult de zece ani. La nivelul statelor central si est-europene, 6% din populatie are in vedere cumpararea unui imobil in urmatorii trei ani, 7% in zece ani si 6% intr-o perioada de peste zece ani.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut
Vedeti aici harta preturilor la locuinte pe o arie de 45 km in jurul Bucurestiului Vedeti aici harta preturilor la locuinte pe o arie de 45 km in jurul Bucurestiului
Lupta pentru locuinte scade comisioanele Lupta pentru locuinte scade comisioanele
Proiectul, ce ar trebui finalizat pana in anul 2011, cuprinde 1.200 de apartamente si 50 de magazine insumand 300.000 de metri patrati construiti Proiectul, ce ar trebui finalizat pana in anul 2011, cuprinde 1.200 de apartamente si 50 de magazine insumand 300.000 de metri patrati construiti
Plante la birou si acasa, pentru o atmosfera transformata Plante la birou si acasa, pentru o atmosfera transformata
Noua lege a creditarii lasa pe dinafara contractele pentru Prima Casa si bancile pentru locuinte - 15 iunie 2010 Noua lege a creditarii lasa pe dinafara contractele pentru Prima Casa si bancile pentru locuinte - 15 iunie 2010

Vezi mai multe articole