Cladire cu garantie de 25.000 ani

Cladire cu garantie de 25.000 ani

03 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai inalte cladiri din lume este Taipei 101 din Taiwan. Dar chiar daca nu este prima in acest top, unii spun ca este mult mai impresionanta decat cea care se afla pe locul 1, respectiv Sears Towers, din Chicago, care are 519 metri. Centrul Finanaciar din Taipei are 508  metri, dar, spun cei care au vazut-o, arata ca un diamant gigantic, mutifatetat in mii de culori. Designul cladirii este bazat pe cifra 8, simbol traditional chinezesc: opt sectiuni sustinute de opt supercoloane si un sistem de lumini care se intersecteaza intre doua suprafete de sticla (geamurile interioare si exterioare), pentru a crea o iluzie optica perfecta.
Au fost necesari peste 1,7 miliarde USD pentru a construi acesta cladire, doar grinzile necesitand fonduri in valoare de 590 de milioane USD in zidurile exterioare si interioare fiind investiti alti 200 de milioane USD.
Suprafata totala este de 450.000 metri patrati, din care 240.000 sunt alocati pentru spatiu de birouri, 77.500 metri patrati sunt destinati spatiilor comerciale, iar parcarea se intinde pe o suprafata de 73.000 metri patrati.
Cladirea taiwaneza beneficiaza si de unicul ascensor din lume care poate atinge viteza de 63 km/h, putand parcurge 1.008 metri intr-un singur minut. Mai exact, daca va aflati la parter, puteti ajunge la etajul 89 din 101 in doar 39 de secunde. Si coborarea se face extrem de rapid: 610 metri/minut. Fiecare lift a costat 2 milioane de dolari.
Proiectantii spun ca aceasta constructie va ramane in picioare 25.000 ani. Taipei 101 poate rezista unui taifun cu o putere care inca nu a fost inregistrata vreodata pe Terra si unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter
Dupa cutremurul din data de 31 martie 2002, care s-a soldat cu cinci morti si trei raniti in stare grava, primele 25 de etaje au fost consolidate, adaugandu-se inca patru pereti exteriori, cele opt sectiuni au fost reproiectate, fiecare avand acelasi unghi de inclinare exterior de 90 de grade si aceeasi dimensiune, dand impresia unei veritabile “coloane a infinitului”, s-a adaugat un alt element de sustinere – scara interioara sub forma de spirala de 508 metri si stalpi din otel umpluti cu beton. De altfel, toata cladirea este construita in mare parte din otel si sticla.
Taipei 101 beneficiaza de doua fundatii. Cea propriu-zisa, turnata din 800 de tone de beton armat, si cea de-a doua, intermediara, de la etajul 88, care a necesitat aceeasi cantitate de material de constructie.
Mai mult, deoarece nu s-au inventat aparate de aer conditionat care ar putea face fata unei asemenea suprafete, s-au introdus doua congelatoare gigantice care au dimensiunea a zece tancuri puse unul langa altul, electricitatea fiind asigurata de alte doua generatoare, cu o dimensiune similara.
Varful de 60 de metri porneste de la nivelul 92, desfacandu-se spre cer ca o floare cu trei petale, doua interioare si una exterioara, cantarind in total 470 de tone, avand rolul de a diminua din puterea vantului care ar putea deteriora structura turnului.
Dar exista si alte structuri de rezistenta aditionale care se conformeaza unui nou concept architectural – megacoloana – cea mai durabila structura interioara, care detine doua centre de greutate. Astfel, primul segment este compus din aceleasi coloane de otel umplute cu beton care sunt legate intre ele cu ajutorul celui de-al doilea segment – grinzile in stil neogotic care nu numai ca au rolul de punti, dar si inalta megacoloanele catre acoperis, unindu-le intr-un punct central piramidal.
Ulterior constructorii au adaugat grinzi de sustinere, atat interioare, cat si exterioare, pentru fiecare din cele 101 etaje si un tunel care sectioneza turnul la nivelul 50, acesta avand rolul de “a elimina pericolul” pe care un eventual taifun l-ar putea prezenta.
De aceasta cladire este legata si o legeda asemanatoare celei romanesti despre Mesterul Manole, care a fost nevoit sa o sacrifice pe Ana pentru putea termina constructia. In cazul cladirii taiwaneze nu se putea ridica scheletul a mai mult de 3 etaje fara ca acesta sa se prabuseasca, pana intr-o zi cand un cutremur a daramat din nou munca mesterilor, omorand cinci oameni si schilodind pe alti trei. Dupa acest “sacrificiu”, cladirea a fost construita in doi ani, adica extrem de rapid pentru un astfel de colos, fara sa mai apara evenimente nefericite.
 
Detalii tehnice:
Inaltimea de la pamant la ultimul etaj – 508 metri (surclasand Petronas Towers care are 452 metri)
Inaltimea de la pamant la acoperis – 448 metri (surclasand Sears Towers)
Inaltimea de la pamant pana la cel mai inalt nivel – 438 metri (surclasand Sears Towers)
Lansare oficiala – decembrie 2004
Stil architectural – neogotic si pagoda
Suprafata construita – 450.000 metri patrati
Numar de etaje – 101+5 la subsol
Numar de lifturi – 61

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuintele cuplate in oglinda - o alternativa de luat in seama Locuintele cuplate in oglinda - o alternativa de luat in seama
Muzeul Literaturii Romane Muzeul Literaturii Romane
Cum sa-ti faci camera mai luminoasa Cum sa-ti faci camera mai luminoasa
Moscheea Shah Faisal Moscheea Shah Faisal
In dungi si carouri In dungi si carouri
Interviu cu Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE Interviu cu Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE

Vezi mai multe articole