casa din BCA - ProBCA

Cladiri din BCA - structuri in cadre sau pereti din zidarie portanta?

22 septembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una din primele decizii privind proiectarea si constructia unei cladiri este reprezentata de tipul de structura in care aceasta va fi realizata. Beneficiarul are de ales intre cele doua variante consacrate, respectiv o constructie in cadre din beton armat versus o structura din zidarie portanta.

Structuri in cadre din beton armat cu inchideri din BCA

Fie ca vorbim de cladiri rezidentiale sau spatii cu utilizare comerciala sau industriala, unul dintre cele mai utilizate tipuri de structuri este reprezentat de sistemul structural in cadre. Combinatia intre rezistenta sistemului in cadre si avantajele blocurilor de BCA permit realizarea unor cladiri ce pot raspunde atat cerintelor arhitecturale moderne cat si satisfacerea tuturor conditiilor esentiale pentru constructii:
a) rezistenta mecanica si stabilitate;
b) securitate la incendiu;
c) igiena, sanatate si mediu;
d) siguranta in exploatare;
e) protectie impotriva zgomotului;
f) economie de energie si izolare termica

Acest tip de structura si-a dovedit calitatile de-a lungul timpului, printre avantajele structurilor in cadre din beton armat numarandu-se spatiile utile mari, aerisite, cu posibilitatea includerii unor suprafete vitrate mari, flexibilitatea organizarii sau reorganizarii spatiilor si atribuirea de noi functiuni de utilizare, siguranta in exploatare, precum si posibilitatea realizarii peretilor interiori cu grosimi mici si o greutate redusa.

Structuri din zidarie portanta cu BCA

Noile normative cu privire la standardele de proiectare si utilizare a materialelor de constructii (P100-1:2013 si CR 6:2013) recunosc calitatile betonului celular autoclavizat, contribuind in acelasi timp la alinierea legislatiei din Romania la standardele europene. Noile reglementari clarifica conditiile de utilizare a blocurilor de BCA si in varianta de zidarie structurala, incadrand aceste elemente omogene si lipsite de goluri verticale in grupa 1 a elementelor compacte din punctul de vedere al cerintelor de robustete, cu utilizare in realizarea peretilor structurali in toate zonele, regimul maxim de inaltime al cladirilor fiind dependent de valoarea acceleratiei terenului pentru proiectare (ag). In functie de rezistenta blocurilor de BCA, in categoria peretilor structurali se pot realiza cladiri  cu parter, P+1, P+2, P+3 si pana la P+4.

Varianta actuala a normativelor de proiectare si utilizare a materialelor de constructii introduce un nou etalon al cerintelor, mai amplu, ce foloseste ca referinta valorile caracteristice ale rezistentelor la compresiune, forfecare si incovoiere ale zidariei, adica rezultatul conlucrarii ansamblului de zidarie si mortar. Peretii structurali realizati din BCA cu proprietati mecanice uzuale sunt caracterizati de rezistente la compresiune cvasiuniforme pe directia verticala si orizontala si prezinta valori ale rezistentelor caracteristice care fac posibila realizarea cladirilor multietajate, in conformitate cu specificatiile privind regimul de inaltime a constructiei si incadrarea acestora în diversele zone de risc seismic. De asemenea, normativele actuale introduc mortarul pentru rosturi subtiri (T), un mortar performant, predozat si cu o reteta constanta, aspecte esentiale in proiectare cu scopul asigurarii unei rezistente si aderente crescute a zidariei in etapa de executie, beneficiile conexe fiind in egala masura importante: diminuarea puntilor termice si reducerea costurilor de executie.

Avantajul structurilor din zidarie portanta este reprezentat de consumurile mai reduse de beton, armatura si cofraje.

BCA din perspectiva reducerii consumurilor de energie

O mare parte a suprafetelor care alcatuiesc anvelopa unei cladiri este reprezentata de pereti. Importanta calitatii acestora este deci definitorie in realizarea unor constructii eficiente energetic, cu pierderi de caldura minime.
Descoperit in urma cu aproape 100 de ani, pe fondul crizei energetice de dupa primul razboi mondial, BCA s-a remarcat inca de la inceput ca un material cu o capacitate de izolare termica superioara, eficient si economic.
Proprietatile deosebite ale blocurilor din BCA privind izolarea termica fac ca aceste materiale sa fie unice, fiind destinate realizarii structurilor de zidarie in toate tipurile de constructii, si, in acelasi timp, asigurand o excelenta izolare termica.
Incepand cu anul 2020, conform directivei europene EPBD 2020, cladirile cu consum minim de energie (nearly zero-energy buildings) vor deveni o regula pentru noile constructii din Europa. Zidaria realizata cu BCA este alegerea potrivita pentru a indeplini simplu si rapid aceasta provocare. Structura poroasa a betonului celular autoclavizat si continutul ridicat de aer din structura sa ii confera capacitati termoizolatoare superioare.

Click aici pentru a afla mai multe detalii

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa alegi cele mai potrivite materiale de constructii? Cum sa alegi cele mai potrivite materiale de constructii?
IMPERMEABILIZAREA BETONULUI INFRASTRUCTURILOR CU PRODUSE XYPEX IMPERMEABILIZAREA BETONULUI INFRASTRUCTURILOR CU PRODUSE XYPEX
Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (3) Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (3)
BCA-ul, materialul inovator perfect pentru orice constructie BCA-ul, materialul inovator perfect pentru orice constructie
Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului
Caramida - un materiale de constructii cu istorie Caramida - un materiale de constructii cu istorie

Vezi mai multe articole