on

Consolidarea fundatiei: variante si recomandari pentru executarea acestei lucrari

21 mai, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fundatiei existente cu turnarea de beton pe o latime mai mare reprezinta o solutie pentru restabilirea structurii statice a unei constructii, in vederea refacerii sigurantei in exploatarea normala a imobilului.

Necesitatea unor astfel de lucrari poate fi justificata de situatiile in care o constructie este amplasata pe terenuri cu sensibilitate la inmuiere, terenuri slabe, umpluturi, dar si de lucrarile de restaurare a monumentelor istorice, transformari sau supraetajari.

Cauzele aparitiei situatiilor de mai sus au ca scop atat eliminarea unor greseli de concepere si proiectare sau de evaluari eronate ale studiilor de teren sau de laborator, cat si erorile determinate de o executare gresita pe santier. Exista, de asemenea, contexte in care terenul de fundare isi schimba caracteristicile in timp, nivelul apei subterane creste sau scade, apar alunecari de teren etc.

O situatie des intalnita in cazul constructiilor este reprezentata de lucrarile de consolidare impuse de schimbarea destinatiei, modificarea sau transformarea constructiei, adaugarea unor etaje noi. In aceste cazuri, expertiza tehnica va stabili cu exactitate starea tehnica, pe baza careia se va analiza posibilitatea de modificare a constructiei prin consolidarea fundatiei si/ sau a intregii structuri de rezistenta, dar si modalitatea de imbunatatire a proprietatilor solului, care poate implica lucrari de compactare, argilizare, cimentare sau silicatizare.

Consolidarea prin marirea fundatiei existente prin turnarea de beton pe o latime mai mare implica anumite faze de executare. Acestea sunt reprezentate de urmatoarele categorii de lucrari:

  • dezvelirea fundatiei existente pana la cota inferioara si pe o latime mai mare decat sapatura initiala;
  • fixarea elementelor metalice pe elementele portante;
  • sprituirea suprafetelor existente dupa curatarea prealabila atenta, pentru a obtine o suprafata cat mai rugoasa, care sa creasca aderenta noilor straturi;
  • udarea, pentru a creste aderenta si a reduce absorbtia din betonul nou turnat;
  • turnarea betonului, pentru marirea fundatiei cu compactarea straturilor

Calitatea betonului utilizat va fi stabilita de proiectant si nu poate fi mai mica de C6/7.5 (B100).

Consolidarea unei case vechi necesita o analiza atenta si punerea in balanta a costurilor si a avantajelor/ dezavantajelor. O lucrare de consolidare, indiferent de solutia tehnica care va fi adoptata, are un avantaj major: creste durata de viata cu o perioada cuprinsa intre 50 si 100 de ani, in conditii normale de exploatare si fara a tine cont de evenimentele majore care pot aparea in acest interval si care ar putea afecta major constructia. Costurile consolidarii pot fi semnificative, iar in cazul unor cladiri deficitare se poate ajunge la situatia in care demolarea si reconstructia sa reprezinte solutia mai economica. Orientativ, este bine de stiut ca pot fi atinse costuri de cateva sute de euro pe metrul patrat, cu limite maxime de 1000 EUR/ mp in cazul suprabetonarilor si al modificarii elementelor arhitecturale.

Alte tipuri de solutii pentru consolidarea fundatiilor sunt:

  • suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue din beton armat;
  • largirea bazei fundatiei existente prin grinzi de beton armat asezate partial sub ea;
  • largirea bazei fundatiei existente prin grinzi laterale de beton armat

Din punct de vedere al materialelor utilizate pentru prepararea betoanelor, pentru lucrari de constructie si mai ales pentru consolidari, este recomandata utilizarea unor clase de beton alese corespunzator pentru aplicatie de catre proiectantii de specialitate. Calitatea betonului preparat la statie este net superioara oricarui tip de beton preparat in santier, deoarece materiile prime precum cimentul, aditivii si sorturile au o calitate care poate fi controlata, iar produsul final va indeplini caracteristicile de rezistenta si durabilitate, adica performanta betonului.

Exista diferite tipuri de ciment, dar si lianti hidraulici care pot fi utilizati in aplicatiile legate de consolidari. Pentru lucrarile de interventie in vederea imbunatatirii proprietatilor solului, producatorii din domeniu au dezvoltat o gama de lianti hidraulici fabricati dintr-un amestec de compusi hidraulici, clincher de ciment Portland si var calcic, in conformitate cu standardele tehnice in vigoare. Astfel de produse sunt utilizate in lucrarile geotehnice speciale, in constructii civile si la caile de comunicatii pentru:

  • imbunatatirea terenurilor cu rezistente mecanice reduse (pamanturi sensibile la umezire, compresibile, mlastinoase etc);
  • stabilizarea taluzelor si a versantilor;
  • cresterea capacitatii portante a straturilor de forma pentru sistemele rutiere.

Utilizarea acestor lianti hidraulici speciali presupun mai multe etape: imprastierea peste materialul de realizare a amestecului, amestecarea cu utilaje specifice, profilarea, compactarea si protejarea lucrarii. Alegerea tipului de liant se realizeaza in functie de natura solului si de umiditatea acestuia, dupa efectuarea testelor de laborator. Tratarea solului poate fi realizata in monostrat sau in straturi multiple, succesive, conform procentelor de liant stabilite de laboratorul de specialitate. In acest scop, sunt realizate sectoare de proba pentru interpretarea rezultatelor obtinute.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Turnarea fundatiei: “Pot sa torn betonul in decembrie?” Turnarea fundatiei: “Pot sa torn betonul in decembrie?”
Hidroizolarea fundatiei Hidroizolarea fundatiei
Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei
Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei
Fundatia casei (I) – Lucrari pregatitoare Fundatia casei (I) – Lucrari pregatitoare
Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero

Vezi mai multe articole