Constructorii de apartamente se muta in statiunea Sinaia

20 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Peste 500 de noi locuinte vor fi gata pana in 2009 intr-un oras care numara mai putin de 13.000 de locuitori.
 
Patima speculatiei si uneori a afacerii imobiliare, atat de caracteristica romanului cu dare de mana, a gasit un loc in care se manifesta cu exacerbare. Numele acestuia: Sinaia. In micul orasel de munte, doar doua proiecte rezidentiale de amploare scot pe piata peste 500 de noi apartamente. In acest fel, ceva mai mult de 1% din noile locuinte din intreaga tara „se inghesuie" in statiunea de la poalele Bucegilor.
 
Unul dintre acestea, „Colina Florilor", este deja gata. Dintre cele 156 de apartamente dezvoltate de Alfarom Holding, peste 90% au fost vandute. „Am pornit de la ideea de a construi locuinte pentru cei din Sinaia. Cererea a fost una uriasa, dar din partea unui alt gen de clienti", spune Florin Voicu, directorul de vanzari al Alfarom. El afirma ca majoritatea covarsitoare a celor care au achizitionat un apartament sunt bucuresteni. „O a doua categorie importanta este reprezentata de romanii care muncesc in afara tarii. Numai doua locuinte au fost cumparate de localnici", afirma Florin Voicu. Acestia au platit pentru o garsoniera de 42 de metri patrati un pret de 44.500 de euro, plus TVA.
 
Turcii de la Ozer pariaza si ei pe Sinaia
 
In conditiile in care, chiar si in Capitala, proiectele rezidentiale care presupun constructia a sute de apartamente pot fi relativ usor enumerate, in Sinaia, investitorii de la Ozer anunta proiectul „Belleview", in cadrul caruia vor fi ridicate 344 de apartamente. Calin Clinciu, directorul de comunicare al companiei Euroest, agentul exclusiv al acestui proiect, ne-a declarat ca pretul pentru o garsoniera porneste de la 48.000 de euro, plus TVA. „In acesti bani intra si un loc de parcare subteran. Totodata, estimam ca in aproximativ 18 luni, primii clienti vor putea locui efectiv in noile proprietati", a completat Clinciu.
 
Analistul pietei imobiliare, Radu Zilisteanu, ofera o posibila explicatie a motivului pentru care Sinaia cunoaste o dezvoltare fara precedent. „In conditiile in care industria hoteliera din zona nu este suficient dezvoltata pentru a face fata solicitarilor, este probabil ca un numar mare din aceste noi apartamente sa functioneze intr-un regim hotelier", sugereaza Zilisteanu. In acelasi timp, el puncteaza si apetitul de tip american al romanilor instariti de a acumula cat mai multe proprietati. „Ei vad in aceste apartamente o afacere cu un randament bun, din care spera sa obtina profituri timp indelungat, in conditiile unor riscuri pe care le percep drept minime", adauga analistul.
 
O evolutie similara o cunoaste si piata terenurilor din Valea Prahovei. Preturile variaza insa considerabil in principalele statiuni. Conform datelor companiei Euroest, acestea incep de la 50 de euro si pot ajunge chiar si pana la 850 de euro pe metrul patrat, in zone precum Taverna Sarbului sau Cabana Schiorilor. Specialistii aceleiasi companii estimeaza ca trendul ascendent al pretului acestui tip de proprietate va continua si in urmatorii 5-6 ani, preconizand o majorare de aproximativ 20-30%.
 
In conditiile in care industria hoteliera din zona nu este suficient dezvoltata pentru a face fata solicitarilor, este probabil ca un numar mare din aceste noi apartamente sa functioneze intr-un regim hotelier.
Radu Zilisteanu
purtator de cuvant ARAI
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impozitul creste pretul proprietatii Impozitul creste pretul proprietatii
Fondul Proprietatea se deblocheaza Fondul Proprietatea se deblocheaza
Topul creditelor ipotecare Topul creditelor ipotecare
Boc se gandeste deja la mai multe credite - 09 Iulie 2009 Boc se gandeste deja la mai multe credite - 09 Iulie 2009
Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro - 08 Septembrie 2009 Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro - 08 Septembrie 2009
Cum s-au prabusit preturile din Cum s-au prabusit preturile din "paradisurile" Imobiliare

Vezi mai multe articole