Costul consolidarii, cat jumatate din imobil

10 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Pentru consolidarea unei constructii incadrate la risc seismic se platesc circa 240 de euro pe metru patrat.
» Un bloc din Bucuresti va fi consolidat folosindu-se amortizoare, dupa o metoda dezvoltata de specialisti japonezi.
» Creditele pentru consolidare sunt in rate egale lunare fara dobanda, pentru o perioada de pana la 25 de ani.

Romania este singura tara din lume care are un program derulat la nivel national de consolidare a imobilelor de locuit proprietate privata, dar si conditii avantajoase pentru contractarea lucrarilor de consolidare. Cu toate ca, anual, din fonduri bugetare sunt dirijate sume importante pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, din cauza reticentei proprietarilor, dar si a birocratiei autoritatilor, de la demararea programului national in anul 1998, au fost consolidate doar 8 imobile.
Costurile consolidarii
Consolidarea unei locuinte afectate de cutremure implica, in general, costuri ridicate. In medie, pentru un metru patrat de constructie consolidarea costa 200-240 de euro, ceea ce nu este deloc putin daca comparam cu pretul metrului patrat construit, care este de circa 500 de euro (fara a lua in considerare impactul pretului terenului asupra constructiei).
"Costurile difera de la o cladire la alta, in functie de amploarea lucrarii, de starea in care se gaseste cladirea etc. Au existat situatii in care, dupa inceperea lucrarilor, s-a constatat ca sunt necesare lucrari suplimentare. De exemplu, la unele cladiri din Bucuresti s-a descoperit ca acestea erau construite pe un teren necorespunzator, un fel de moloz. A fost nevoie sa se coboare cota de fundare, sa se majoreze talpa fundatiei, au aparut alte cheltuieli peste cele prevazute initial", a precizat Paul Stamatiade, director general in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Pe langa lucrarile propriu-zise de consolidare (la fundatie, stalpi, diafragme si altele), interventia asupra cladirilor afectate de seisme implica si alte operatiuni: refacerea unor instalatii de apa, gaze si electrice, lucrari la fatada, finisajele de interior, uneori si reabilitare termica conform noilor norme legale, ceea ce ridica corespunzator costurile.
In general, consolidarea se executa fara mutarea locatarilor, ceea ce ingreuneaza mult lucrarile. "Constructorii sunt putin interesati sa contracteze astfel de lucrari din cauza randamentului scazut si a reactiei locatarilor. In Capitala, unii proprietari, dupa terminarea lucrarilor, au dat in judecata constructorul motivand ca la finalizarea consolidarii li s-a redus suprafata proprietatii", a mentionat ing. Stamatiade.

Solutii ieftine
In colaborare cu japonezii, specialistii de la MDLPL si Universitatea de Constructii au dezvoltat un proiect-pilot care va fi aplicat la un bloc din Bucuresti din zona Mihai Bravu, in scopul reducerii costurilor de consolidare a imobilelor. Solutia este aplicabila in special la blocurile afectate de seisme si care au la parter spatii comerciale. "Este o solutie interesanta, cu costuri moderate si nu se afecteaza foarte mult functionalitatea spatiilor. Se monteaza amortizoare in zona magazinelor de la parter si astfel se limiteaza deplasarea laterala a cladirii. Se face o camasuire metalica la stalpi, iar la etajele 1, 2 si 3 se placheaza cu metal unele diafragme", a declarat ing. Paul Stamatiade. Intr-o astfel de situatie, costurile consolidarii sunt de circa 160 de euro pe metru patrat.
Proprietarii care locuiesc in imobile incadrate in clasa 1 de risc seismic au o serie de facilitati in cazul cand incep lucrarile de consolidare. Expertizarea si proiectarea sunt gratuite, asigurate din fonduri bugetare. Pentru executia lucrarilor, proprietarii au posibilitatea sa contracteze credite rambursabile, in rate lunare egale, fara dobanda, pe o durata de pana la 25 de ani. Cei care realizeaza venituri medii nete lunare (pe membru de familie) sub castigul salarial mediu net pe economie sunt scutiti de la plata ratelor lunare.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Wizmo.ro & RE/MAX: In Romania, reprezentarea imobiliara exclusiva este de 5 ori mai putin utilizata decat in Europa Wizmo.ro & RE/MAX: In Romania, reprezentarea imobiliara exclusiva este de 5 ori mai putin utilizata decat in Europa
Chiriile locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008 - 16 Noiembrie 2009 Chiriile locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008 - 16 Noiembrie 2009
Luxul imobiliar se plateste cu milioane de euro in Bucuresti Luxul imobiliar se plateste cu milioane de euro in Bucuresti
ANL va construi 9.000 de locuinte sociale pentru tineri ANL va construi 9.000 de locuinte sociale pentru tineri
Locuintele fara finisaje - O varianta mai ieftina pentru cumparatori Locuintele fara finisaje - O varianta mai ieftina pentru cumparatori
Lupta pentru locuinte scade comisioanele Lupta pentru locuinte scade comisioanele

Vezi mai multe articole