Crama - lux la indemana

31 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un demisol care a servit ca depozit pentru lucruri bune de aruncat, poate fi mult mai util daca ii schimbati aspectul si desti­natia initiala. Transformandu-l in crama, devine locul ideal in care sa va petreceti dupa-amiezele toride, alaturi de prieteni.
Crama
Crama
 
Gata de schimbare
Trebuie sa recunoastem ca cei care locuiesc la casa sunt privilegiati. Acestia pot dispune nu doar de o gradina (chiar si una mica) sau de un loc de parcare cat se poate de avantajos, ci si de prezenta unor anexe extrem de utile, cum sunt spatiile aflate sub nivelul solului: beciuri, pivnite, subsoluri, demisoluri.
 
Chiar daca acestea sunt deseori destinate depozitarii, nu inseamna ca trebuie neglijate. Cu spirit practic si creativ, este imposibil sa nu gasiti o modalitate de a le amenaja in scopul unei utilizari mult mai placute. Prin urmare, va propunem urmatoarea tema: cum se poate realiza o crama cu materiale uzuale. Nu e nevoie sa aveti o colectie rara de vinuri pentru a va apuca de treaba. Aceasta poate deveni o pasiune ulterioara.
 
Montarea usii
Pentru intrarea in crama, am ales o usa de culoarea ciresului, foarte potrivita cu celelalte culori rustice ale cramei. Acoperirea cu laminat CPL este un atu important, o garantie a unei folosinte indelungate fara ca aspectul sa sufere modificari. Usa aleasa are o rezistenta mare la abraziune si la solicitari mecanice.
 
Lucrari obligatorii

Hidroizolarea

Beciul, fiind situat la subsolul unei cladiri, ar putea avea probleme cu umiditatea, mai ales daca imobilul este situat intr-o zona cu nivelul panzei de apa freatica foarte ridicat. Prin urmare, este recomandat ca, pe interior, partea inferioara a peretilor sa fie hidroizolata pana la inaltimea de 1 m. Operatiunea debuteaza cu amorsarea peretilor folosind un grund de profunzime, rezistent la factori atmosferici agresivi, iar apoi se izoleaza in doua straturi. La colturi, se aplica o banda de etansare din cauciuc captusit cu tesatura de poliester.

Odata introdus in locasul destinat, tocul usii se fixeaza in pene si i se verifica pozitia cu ajutorul nivelei. Liniile trebuie sa fie perfect orizontale sau verticale, inaintea fixarii in suruburi si aplicarii spumei poliuretanice.
 
Spuma se introduce numai dupa ce zona respectiva se umezeste corespunzator – respectand aceasta conditie, se va asigura o priza perfecta si o intarire rapida. In functie de tipul de spuma folosit, timpul de intarire difera. Dupa uscarea materialului, surplusul se va taia cu un cutter si se va indeparta.
 
Executia finisajelor
Pentru montarea gresiei, putem folosi un adeziv aplicabil in pat subtire, flexibil, pentru suprafete critice. Odata ce am curatat bine suprafata de orice substanta antiaderenta - grasimi, praf - preparam adezivul cu ajutorul unui mixer special; materialul se va amesteca pana la obtinerea unei mase omogene, fara aglomerari. Se asteapta 5 minute si se reia operatiunea de mixare. Tinand seama de faptul ca aceasta incapere este supusa unui trafic mediu, am ales sa folosim pentru placare piese ceramice pentru pardoseli cu o rezistenta corespunzatoare. Dupa 12 ore, gresia devine circulabila si poate fi chituita. Traficul este permis dupa 5 ore de la aplicarea chitului, iar contactul cu apa – la 24 de ore de la chituire. Veti observa ca picaturile de apa nu patrund in masa chitului, ci raman deasupra ca niste perle. Acesta este efectul aquastatic, generat de impermeabilitatea chitului.
 
Pentru a pastra specificul rustic al salii, vom placa peretii cu piatra naturala. O mare atentie trebuie acordata distantelor dintre placi. Dupa ce adezivul va face priza, rosturile nu trebuie sa fie mai late de cativa centimetri. Ca si in cazul gresiei, dupa 12 ore suprafata poate fi chituita.
 
Montarea grinzilor
O crama in adevaratul sens al cuvantului nu poate fi amenajata corespunzator daca nu sunt prevazute si cateva grinzi din lemn. Intrucat structura beciului nu presupune asemenea elemente constructive, pot fi montate si unele aparente. Inainte de a fi montate, grinzile se grunduiesc cu o solutie pe baza de apa, pentru lemn netratat. Acest tip de grund permite evidentierea nervurilor lemnului, iar capacitatea lui de acoperire este de
click stanga pentru a mari imaginea
aproximativ 8-10 mp pentru fiecare litru. Solutia aleasa de noi contine si substante insecticide si acaricide, oferind o protectie eficienta impotriva mucegaiului si a carilor. Dupa doua ore, se poate aplica si primul strat de lac, folosindu-se o alta pensula.
 
Pentru un rezultat cat mai bun, dupa fiecare strat, asteptam uscarea, apoi slefuim fin cu smirghel. Numai astfel lemnul va fi protejat corespunzator si aspectuos. Montarea grinzilor se va realiza prin fixare cu bolturi in perete. Veti obtine o crama moderna, cu insertii in maniera traditionala, pentru a imprima si ceva din aerul vechilor hanuri romanesti. In acest scop, se pot integra niste elemente decorative, care pot fi „convertite“ si la scopuri mai practice: butoaie din lemn, damigene, suporturi, rafturi, carafe, urcioare si, bineinteles, sticlele de vin!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajare crama Amenajare crama

Vezi mai multe articole