Cum placam corect faianta?

27 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum placam corect faianta?

 
 
 
Situatia economica actuala ii determina pe tot mai multi dintre noi sa incerce sa-si realizeze singuri diverse lucrari de reparatie sau renovare in propria locuinta. Daca reusiti sa vedeti partea optimista a acestei situatii, cum ar fi preturile reduse la materialele de constructii, ofertele si promotiile venite din partea diversilor producatori, indrazniti sa faceti aceste mici investitii pentru a va imbunatati calitatea confortului.
 
Iata ce trebuie sa stiti pentru a realiza o placare cu faianta de calitate:
Pentru a realiza un montaj cat mai corect, se traseaza cu ajutorul unui creion si al unei sfori o linie de ghidaj pentru montarea primului rand de placi ceramice, exact ca in fotografiile alaturate.
 
Se aplica adezivul in pat subtire cu ajutorul unei gletiere cu dinti. nu inainte ca suprafata sa fie amorsata sau chiar hidroizolata.
 
Care este rolul acestor dinti?
 
Datorita santurilor in adeziv lasate de dintii gletierei, atunci cand se preseaza placa de faianta de perete, adezivul se intinde uniform si face priza completa. Timpul de uscare al adezivului este de 24 de ore dupa care putem trece la chituire. Inainte de chituirea rosturilor se indeparteaza distantierele din plastic.
 
Chitul poate fi disponibil in variate nuante de culori astfel incat sa se asorteze cu placile ceramice.
Dupa ce chitul s-a uscat, se poate trece la fasonarea rosturilor care se realizeaza cu ajutorul unei gletiere cu burete avand grija sa nu se apese prea mult astfel incat chitul sa fie scos din rosturi.
 
Pentru protejarea muchiilor la interior se poate aplica un silicon special. Mai intai, delimitati zona cu o banda adeziva din hartie ca sa va asigurati ca surplusul de material nu va murdari faianta. Siliconul nu contine solvent si se intareste chiar la umezeala.
 
Siliconul este foarte potrivit pentru spatii cu umezeala ridicata, deoarece are proprietati micostatice, adica impiedica aparitia ciupercilor care fac binecunoscutele pete negre.
 
Puteti realiza placari cu fainta pe suporturi din beton, caramida, BCA, dar si suport din lemn sau rigips. Pentru aceste doua tipuri de suport aveti nevoie de un adeziv creat special pentru asemenea suporturi.
 
Pentru placarile pe rigips se foloseste de regula un adeziv elastic, iar pentru suprafete din OSB – suprafata va trebui amorsata cu o amorsa speciala, dupa care se va folosi un adeziv special pentru aceste suprafete.
 
Ce faceti in cazul in care pe pereti exista deja faianta pe care nu doriti sa o indepartati din diverse motive precum, murdarie, praf, deranj?
 
Puteti alege sa realizati o placare peste faianta existenta. Acest gen de placare se recomanda doar in cazul in care faianta cea veche este bine prinsa de perete.
 
Procedura este foarte simpla. Verificati rezistenta suportului cu ajutorul unui ciocan. Daca in momentul in care placa face zgomot la atingerea cu ciocanul, inseamna ca exista goluri de aer sub placa si suportul nu prezinta rezistenta.
Daca nu intampinati asemenea probleme, puteti continua cu placarea peste placare urmand acesti pasi:
 
- aplicati peste faianta veche un strat de 2-3 milimetri grosime de adeziv folosind partea lisa a gletierei;
 
- lasati sa se usuce acest strat, dupa care aplicati adezivul cu gletiera cu dinti;
 
- montati placile ceramice peste acest al doilea strat de adeziv, fixand distantierele de plastic intre placi astfel incat sa obtineti o placare aliniata atat vertical, cat si orizontal.
 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Culoarea casei dumneavoastra Culoarea casei dumneavoastra
Variante de amenajari folosind caramizile din sticla Variante de amenajari folosind caramizile din sticla
Pereti din beton prin care trece lumina Pereti din beton prin care trece lumina
Exfolierea finisajelor: de ce repararea imediata nu este recomandata Exfolierea finisajelor: de ce repararea imediata nu este recomandata
Peste 1000 de nuante de vopsea sub un singur nume Peste 1000 de nuante de vopsea sub un singur nume
Pregatirea pentru vopsire se face cu mare atentie... Pregatirea pentru vopsire se face cu mare atentie...

Vezi mai multe articole