reconditionare mobila veche

Cum sa protejezi si sa reconditionezi mobila veche

23 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mobila poate sa fie ca vinul. Cu cat este mai veche cu atat poate sa arate mai bine si sa fie mai valoroasa. Insa, spre deosebire de vin, daca vrei sa te bucuri de mobila veche trebuie, de cele mai multe ori, sa ai mai multa rabdare si sa depui ceva mai mult efort. Cu alte cuvinte trebuie sa te apuci sa o reconditionezi.

Curata atent suprafata lemnului
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa cureti suprafata mobilei. Pentru asta ai nevoie de 3 litri de apa calduta, 2 linguri de terebentina si 2 linguri de ulei de in. O alta modalitate de a curata lemnul este sa speli suprafata cu o solutie compusa din 80 la suta apa si 20 la suta amoniac. In functie de esenta lemnului mobila se poate deschide sau inchide la culoare. Daca mobila nu este foarte zgariata aceste proceduri de curatare superficiala pot fi suficienta pentru a da lemnului un aspect satisfacator.

Tehnica slefuirii
Pentru mobila mai deteriorata, dar care sta totusi multumitor pe propriile picioare exista speranta - si numele ei este tehnnica abraziva. Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca prin slefuire se schimba aspectul lemnului. Asadar, odata ce te-ai apucat de slefuit nu te opri pana nu termini toata suprafata lemnului, chiar daca sunt numai anumite parti pe care vrei sa le reconditionezi.

Pentru slefuit poti sa folosesti un aparat de slefuit sau o bucata de smirghel. Alege mai intai o granulatie mai mare pentru o slefuire in adancime si apoi una mai mica pentru a creea o suprafata neteda.
Daca piesa de mobilier are un strat de lac foarte gros, poti sa aplici un dizolvant de lacuri inainte de a te apuca de slefuit. Aplica apoi un nou strat de lac sau de ceara.

Daca nu esti interesat de aspectul “natur” al lemnului poti sa aplici in loc de lac, vopsea speciala pentru lemn. Avantajul este ca poti alege orice nuanta iti doresti si sa integrezi astfel mai armonios piesa de mobilier cu restul.

Protejeaza lemnul
Mobila de lemn trebuie ingrijita cu atentie. Lemnul masiv cat si celelalte materiale pe baza de lemn sunt higroscopice, adica absorb umezeala. Din acest motiv nu trebuie tinute intr-o suprafata umeda. In prezenta umiditatii lemnul se umfla si isi schimba dimensiunile. Asta nu inseamna ca o atmosfera prea uscata este buna. Intr-o astfel de situatie lemnul se contrage si isi schimba din nou dimensiunile. Cel mai indicat este sa ca temperatura ambienta sa fie de 15-25 de grade celsius, iar umiditatea aerului sa fie intre 40 si 60 la suta.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Dan Revengiu

29 august, 15:16

Ne bucuram ca aveti o buna parere despre amenajarea locuintei cu mobila veche restaurata, mai ales ca, pana acum un an de zile nici nu stiati ce inseamna reconditionare, ca sa nu mai vorbim de restaurare.Discutati aici de "experienta dobandita de-a lungul timpului" si de " practica" dvs.Care practica stimate domnule Mihai Save? Ce experinta aveti dvs in reconditionare si restaurare, domnule Mihai Save? Sau haideti sa va intreb mai exact: stiti diferenta dintre o mobila de stejar si una de nuc? Pana acum un an ati luat macar contact cu o bucata de lemn? Adevarul este ca NU. Sincer, nu inteleg dezinvoltura dvs. de a incerca sa va faceti o publicitate mincinoasa si sa incercati sa mintiti potentialii clienti cu vasta experienta.Da, din cate m-am informat, aveti experienta in mutari dar nu inseamna ca aceasta vechime dobandita in sectorul acesta se poate considera experienta in domeniul de restaurare, de mobila in general.
Ceea ce m-a convins sa scriu aceste randuri a fost faptul ca am gasit mesajul dvs de mai sus pe nenumarate site-uri de design, reconditionare si restaurare mobila.Recunosc ca am vizitat si pagina dvs de facebook pentru a ma informa suficient de bine.Aveti multe poze afisate si destul de frumoase dar nu inteleg de ce exista diferente la ce postati acum fata de ce ati postat acum cateva luni, si aici ma refer la valoarea pieselor restaurate.Ceea ce faceti acum se poate numi doar reconditionare, eventual. Probabil ca si-au dat seama clientii de vasta dvs experienta? Domnule Mihai Save, nu mai incercati sa copiati de pe diverse site-uri tot ce gasiti despre mobila, incercati sa fiti original si inca ceva: mare atentie la comentariile dvs la pozele de pe facebook , se observa cu usurinta ca nu puteti fi considerat nici macar un novice in mobila daramite un mare restaurator.Mare grija sa aveti : de un bun restaurator se duce sau nu vorba in piata dar de un impostor, in acest domeniu, se duce vorba ca si gandul. O zi buna.

Mihai Save

20 iulie, 11:28

Avem o frumoasa parere despre amenajarea locuintei cu mobila veche restaurata. Din experienta dobandita de-a lungul timpului, tot mai multe persoane apeleaza la restaurarea mobilierului vechi.
Din practica noastra putem spune mai multe motive care conving clienti nostri sa restaureze mobila veche si sa nu achizitioneze mobila noua, si anume:
- lemnul din care este facuta mobila veche este foarte bine uscat, iar fata de cel nou, nu crapa;
- restaurarea se poate face si cu tenta moderna, se pot vopsi anumite piese de mobilier in culori vii pentru a fi asortate cu altceva din locuinta;
- costul pentru restaurare este mult mai mic fata de achizitia mobilierului nou;
- procedeul de restaurare este mai rezistent in timp fata de mobila nou, aceasta din urma fiind conceputa industrial intr-un timp foarte scurt.
- etc.
Pentru cei interesati, suntem deschisi la colaborare.
Am avut demult sentimentul ca putem arata lumii intregi ca se poate…am avut sentimentul utilitatii si necesarului….am vorbit cu prietenii si am fost incurajati….am gasit parteneri in afaceri si am format intregul creatiei….a iesit o minunatie de atelier pentru care suntem mandrii unde am ajuns.
Suntem ebenisti, ingineri, tamplari care vrem sa aratam ca se poate, se poate orice in restaurare, se poate orice in a fi profesionisti.
Orice piesa veche de mobilier pentru noi inseamna istorie si o tratam ca atare.

Cristi x

12 iunie, 18:41

De curand am cumparat un ceas vechi de perete. Lemnul era patat,, pe el erau lipite diverse, avea adaugat un maner. L-am curatat cu smirghel, am acoperit gaurile cu chit, i-am dat cu bait ( foarte greu a acoperit chitul ), l-am lacuit.
Rezultatul e oribili, nu mai are aspectul de vechi.

Ce recomandati sa folosesc pt. ca la final sa nu mai luceasca, sa arate a antichitate ?
E ok daca folosesc ceara de lemn peste bait ? Va fi nevoie sa-l ceruiesc permanent ?

Alte articole

O solutie practica pentru decorarea holului: Dulapul din lemn O solutie practica pentru decorarea holului: Dulapul din lemn
Cum se pot construi scafele din gips carton Cum se pot construi scafele din gips carton
 Decoratiuni de Craciun, cateva idei putin mai altfel! Decoratiuni de Craciun, cateva idei putin mai altfel!
Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta
Antichizarea mobilierului din lemn Antichizarea mobilierului din lemn
Cum cureti vopseaua de pe lemn Cum cureti vopseaua de pe lemn

Vezi mai multe articole