Cum va puteti monta centrala individuala

11 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vara e anotimpul in care nu numai ca este indicat sa faceti reparatii in casa, dar este si perioada optima pentru eventualele schimbari de retele in ceea ce priveste furnizarea energiei termice. Locuitorii blocurilor, care vor sa renunte la caldura furnizata de RADET si intentioneaza sa treaca pe centrala de apartament, trebuie sa stie ce pasi au de urmat.
 
Daca doriti sa va debransati e bine, in primul rand, sa va interesati de un detaliu de baza. Mai exact, principala conditie impusa de Radet, conform regulamentului serviciului public de alimentare cu energie termica, e ca nu puteti sa renuntati la reteaua principala decat daca mai exista in bloc vecini debransati total sau partial.
 
Pentru a va monta centrala de apartament e bine sa stiti ca sunt cativa pasi de urmat. Solicitantul unei debransari are nevoie de:
 
- Acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale;
- Acordul scris al vecinilor de apartament, adica al celor de langa, de deasupra si de dedesubt, din care sa rezulte ca aproba debransarea si cunosc influentele acesteia asupra conditiilor de confort din spatiile pe care le detin in proprietate;
- Obtinerea din partea Comitetului Asociatiei, unei declaratii din care sa rezulte ca in imobil mai exista apartamente debransate partial sau total;
- Asigurarea conditiilor pentru montarea aparatului de masurare a debitului de gaze pe care le va consuma locatarul, dupa debransare;
- Obtinerea autorizatiei de construire, in conditiile legii, pentru ca se pune problema unei modificari a instalatiei interioare a cladirii.
 
Din cartea constructiei existenta la bloc sau de la proiectantul initial al blocului, solicitantul trebuie sa ia planurile instalatiilor de incalzire pentru intregul bloc. 
 
Solicitantul trebuie sa vina la RADET si cu o cerere, avizata de Asociatia de Proprietari pentru emiterea referatului tehnic de specialitate.
 
Cu actele de mai sus, solicitantul se adreseaza unui proiectant de specialitate in instalatii termice, care intocmeste documentatia de executie, ce trebuie vizata de proiectantul initial al in-stalatiei. Daca acesta nu mai exista, se va intocmi o expertiza tehnica de un expert tehnic atestat. Documentatia tehnica trebuie depusa la RADET, iar in maximum 30 de zile se va trece la debransarea solicitantului.
 
O centrala costa in jur de 2.000 lei
 
 O centrala de apartament, cu putere termica utila intre 24 si 28 kw si cu un debit de apa calda de 11 sau 13 litri pe minut, costa de la 1.900 si 2.000 de lei la 3.700 de lei, cu montare cu tot ajungand la peste 5.000 de lei, in functie de numarul de camere al apartamentului.
 
Parerea specialistului
Potrivit lui Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, lunile de vara sunt cele mai indicate pentru debransare. Perioada normala pentru aceasta operatiune e din mai pana in septembrie. Opaina le recomanda celor care vor sa se debranseze sa mearga si la Distrigaz sa se intereseze de actele de care au nevoie. 'Important e acordul primit de la asociatia de proprietari, pentru ca solicitantul foloseste spatiile comune, iar pentru utilizarea lor se face un fel de contract de inchiriere intre asociatie si el', ne-a explicat Opaina, adaugand ca cei care se vor debransa ulterior vor trebui sa-i plateasca primului vecin care a tras conducta o cota parte din bransamentul initial.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

CBRE, premiat pentru aducerea brandului Tati in Romania CBRE, premiat pentru aducerea brandului Tati in Romania
Cum iti alegi designerul? Cum iti alegi designerul?
Niciun consumator casnic nu si-a renegociat contractul de furnizare de energie in 2007 Niciun consumator casnic nu si-a renegociat contractul de furnizare de energie in 2007
Profituri de pana la 40% din revanzarea locuintelor Profituri de pana la 40% din revanzarea locuintelor
Subventia pentru case, maximum 20.000 de euro Subventia pentru case, maximum 20.000 de euro
Ce se va intampla cu Ce se va intampla cu "Prima Casa" executata silit? - 23 martie 2010

Vezi mai multe articole