Darian: Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 50% in 2009 - 19 Februarie 2009

19 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Darian: Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 50% in 2009
19 Februarie 2009
 
Valoarea apartamentelor vechi si noi a scazut in medie cu 20 – 30% in ultimul an
 
Indicele Colliers arata o scadere a preturilor de 1% in cazul locuintelor noi si 3% in cazul celor vechi
 
Numarul analistilor imobiliari care spun ca preturile apartamentelor vechi vor continua sa scada puternic si anul acesta creste pe zi ce trece. Scaderile nu sunt anuntate numai de expertii imobiliari ci si de evaluatori.
„Segmentul rezidential poate sa scada bine, are de unde. Prevad o scadere de 50% a apartamentelor, ceea ce mi se pare rezonabil si totodata ceva care se poate intampla. Nu e normal ca la un venit de 400 de euro sa platesti 2.000 de euro pe metru patrat”, a declarat, miercuri, Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.  
 
Acesta explica si de ce preturile locuintelor noi vor urma un trend descendent: costurile de constructie au scazut, ca urmare a scaderilor inregistrate si la materialele de constructii. Pe langa acesta, au scazut si pretentiile cu forta de munca. Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers Romania, ne-a declarat ca din ce in ce mai multi dezvoltatori au renegociat contractele de constructie, mai ales cei a caror proiecte sunt in faza incipienta de dezvoltare, iar altii au inghetat lucrarile, ceea ce va duce la intarzieri, in cele mai multe cazuri.
 
Preturile terenurilor ar putea „aluneca” cu 90% 
 
Acum cateva zile, Dan Ionascu, directorul departamentului de evaluare din cadrul Cushman&Wakefield, afirma ca preturile apartamentelor vechi s-au depreciat de la inceputul acestui an cu 15%, iar pana la sfarsitul lui 2009, alte 30 de procente vor mai fi scazute de preturile locuintelor.
 
„Daca scad costurile, scade si profitul dezvoltatorului, iar locuintele ajung pe piata la valori accesibile. Daca oamenii sunt dispusi sa dea 70.000 de euro pentru un apartament, nu vii cu preturi de 100 – 120.000 de euro”, a mai adaugat Adrian Crivii. Echilibrul dintre cerere si oferta va fi inregistrat doar in momentul in care vor avea loc din nou tranzactii.
 
Un alt motiv sunt si preturile mari la terenuri, care sunt „ultraspeculative”, in opinia lui Adrian Crivii, care prevede o scadere a acestora in 2009 de 80-90%. Totodata, acesta a mai precizat ca valoarea proprietatilor imobiliare a scazut in ultimul an cu 20 – 30%.
 
Cel mai recent indice realizat de Colliers arata ca preturile atat pentru apartamentele noi, cat si pentru apartamentele vechi au inregistrat o scadere mica, de doar 2% in luna ianuarie a acestui an, fata de decembrie 2008.
Asta inseamna ca valoarea medie pe metru patrat a fost de 1.506 euro, cu 34 de euro mai putin decat in ultima luna a anului trecut.
 
Indicele arata ca in cazul apartamenelor vechi, cele mai ieftine sunt tot cele din sectorul 6 al Capitalei, cu 1.111 euro pe metru patrat, iar cele mai scumpe sunt in sectorul 1, cu 1.990 de euro pe metru patrat.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietarii vor achita doar 20% din valoarea izolarii termice a blocurilor - 11 Februarie 2009 Proprietarii vor achita doar 20% din valoarea izolarii termice a blocurilor - 11 Februarie 2009
Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori
Sika Romania scumpeste produsele cu 10-15% pe fondul cresterii cursului de schimb franc elvetian/leu Sika Romania scumpeste produsele cu 10-15% pe fondul cresterii cursului de schimb franc elvetian/leu
Incepe iarna cu cele mai in voga piese vestimentare din noua colectie TeX si Fashion Express, exclusiv la Carrefour! Incepe iarna cu cele mai in voga piese vestimentare din noua colectie TeX si Fashion Express, exclusiv la Carrefour!
Piata de tamplarie termoizolanta se sparge mai repede decat se astepta - 15 Decembrie 2009 Piata de tamplarie termoizolanta se sparge mai repede decat se astepta - 15 Decembrie 2009
MedLife a inregistrat in primul semestru afaceri de 58,72 milioane euro MedLife a inregistrat in primul semestru afaceri de 58,72 milioane euro

Vezi mai multe articole