on

Detalii despre montarea membranelor pentru acoperisuri

11 februarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa cum va spuneam intr-un articol precedent, un element important in configuratia unui acoperis in panta este reprezentat de catre membranele de acoperis. Tinand cont de caracteristicile acestora pentru permeabilitate inalta la vapori, impermeabilitatea la apa si vant, rezistenta la perforare si la radiatiile UV, acestea pot fi folosite pentru realizarea  unui acoperis durabil si economic din punct de vedere al consumului de energie, fara necesitatea ventilarii stratului termoizolant.

In cele ce urmeaza vom incerca sa facem o trecere in revista a anumitor detalii privind utilizarea si montarea acestor membrane.

Membranele de baza pentru acoperis pot inlocui astereala si cartonul asfaltat folosite la acoperisurile inclinate traditionale. Membranele pentru acoperisurile calde sunt montate direct pe stratul de izolatie termica sau pe astereala, fara a prevedea un spatiu de ventilatie intre izolatia termica si membrana.

Aplicarea efectiva presupune intinderea fasiilor de membrana, paralel cu linia streasinei, realizand prinderea intre capriori si contra-sipci cu capse sau cuie. Aerul se va deplasa in mod natural dinspre streasina spre coama, in spatiul ce se creeaza intre  membrana si invelitoare, asigurand eliminare rapida a condensului din structura acoperisului.

Montarea membranei si a contra-sipcilor se face de la streasina spre coama. Fasiile  succesive se suprapun cu cel putin 15 cm in cazul acoperisurilor cu pante mai mari de 20˚ si cel putin 20 cm pentru acoperisurile cu panta mai mica. Pentru zonele de creasta si dolii suprapunerea va fi de 30 cm. La streasina, membrana se va monta peste sortul de streasina pentru a asigura drenarea condensului ce se poate forma sub invelitoare, spre jgheab.

O masura ce nu se realizeaza de multi executanti presupune utilizarea unei benzi adezive care sa acopere toate locurile unde fasiile de membrana se racordeaza la streasina, la peretele din zidarie, la cosurile de fum, precum si la fereastra de mansarda, pentru a realiza o bariera eficienta impotriva circulatiei aerului. In aceste cazuri, membrana se extinde pe suprafetele respective, minim 5cm si se etanseaza cu banda dublu-adeziva. Pentru a instala membrana in zona unui element de trecere, se  realizata o taietura in membrana in forma de stea. Dupa introducerea elementului prin taietura, marginile triunghiulare vor fi intoarse in sus de-a lungul laturilor elementului si sigilate foarte bine cu aceeasi banda adeziva.

La unele lucrari de inlocuire a invelitorii sau la modernizarea acoperisului, exista situatii cand este mai convenabil sa asezam membrana perpendicular pe streasina, de-a lungul capriorilor. In acest fel se pot executa lucrarile in mod secvential, 2-3 capriori in fiecare etapa.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Emil Cristea

08 martie, 20:55

Am construit o casa, acoperis in panta,invelitoare din tigla ceramica cu folie asezata pe astereala paralel cu streasina.iIn iernile cu viscol patrunde zapada intre tigla si folie si care, la incalzirea vremii, se topeste, apa patrunde prin folie si ajunge in interior(in pod si in camere) Proiectantul si furnizorul invelitorii (tigla, folie si accesorii) a lasat sa se inteleaga ca folia nu este cea potrivita.In timpul viscolului in pod se simteau curenti de aer, batea vantul. Intentionez sa inlocuiesc folia-orice recomandare pentru alegerea foliei este binevenita.
Pentru montaj m-am gandit sa adopt modul sugerat in postare- adica asezarea foliei in lungul capriorilor pentru executarea secventiala a lucrarii si evitarea coborarii intregii cantitati de tigla.
Contrasipca este inalta de 6cm, folia o introduc prin spatiul dintre astereala si sipci incepand de la streasina spre coama. Fixarea foliei o fac pe marginile ei pe contrasipcile din stanga si din dreapta, cu decupari exacte in dreptul sipcilor,astfel incat marginile din stanga si din dreapta ale foliei sa dapaseasca contrasipcile respective.Intre contrasipci folia o las cu "burtica", nu o intind. Fixarea marginilor foliei pe contrasipci cu capse; mai este nevoie de banda adeziva?
Cu stima,

Alte articole

Măsuri de protecție necesare în cazul lucrărilor de acoperiș Măsuri de protecție necesare în cazul lucrărilor de acoperiș
Alege sa ai o relatie pe viata cu invelitoarea Rufster Alege sa ai o relatie pe viata cu invelitoarea Rufster
Alegerea si montarea sistemului pluvial – prima parte Alegerea si montarea sistemului pluvial – prima parte
4 beneficii ale unui acoperis verde 4 beneficii ale unui acoperis verde
Acoperisul - sistemele parazapada Acoperisul - sistemele parazapada
Tigla ceramica sau tigla metalica? Tigla ceramica sau tigla metalica?

Vezi mai multe articole