Dreptul de proprietate

23 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dreptul de proprietate in achizitionarea terenurilor si constructia locuintelor. Intabularea.

Atentie mare la dreptul de proprietate!
 
Ultimul episod din acest serial despre aspectele juridice in achizitionarea terenurilor si
constructia locuintelor se incheie astazi. Am incercat sa va familiarizam cu domeniul si sa va atragem atentia asupra acestor aspecte. Daca nu aveti grija de ele, este foarte posibil sa intampinati dificultati mai tarziu pe care sa nu le puteti rezolva. Astazi discutam despre dreptul de proprietate asupra locuintei.

Receptia

Lucrarile de constructie autorizate sunt considerate finalizate daca au fost realizate toate elementele prevazute in autorizatie si daca s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor. Dupa ce finalizati lucarile de constructie, este obligatorie efectuarea receptiei, chiar daca ati lucrat in regie proprie.
In cazul imobilelor cu mai multe apartamente mai aveti de facut ceva: dupa terminarea constructiei, in baza autorizatiei de constructie si a procesului verbal de receptie finala, notarul va realiza pentru dumneavoastra defalcarea constructiei pe nivele (apartamente).
 
Intabularea

Constructiile executate fara autorizatie de constructie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele pentru care nu a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor, nu sunt considerate finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara.
In cazul celor cu mai multe apartamente, intabularea dreptului de proprietate pentru fiecare apartament va fi realizata abia dupa obtinerea numarului cadastral pentru acestea. El poate fi obtinut in baza autorizatiei de construire, a procesului verbal de receptie finala a lucrarilor si a schitelor fiecarui apartament in parte.
 
Rolul fiscal

Toate imobilele proprietate particulara trebuie declarate in vederea impunerii la organele financiare teritoriale. Acest demers este necesar sa fie realizat dupa terminarea completa a lucrarilor si nu mai tarziu de 15 zile de la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire.
Astfel, detinatorul unei constructii are obligatia sa-si deschida rol fiscal pentru imobilul pe care il are in proprietate. In acest sens, va trebui sa prezinte organelor financiare teritoriale autorizatia de construire, procesul verbal de receptie finala, incheierea de intabulare si copia documentatiei cadastrale.
Speram ca dupa toate cele pe care vi le-am prezentat in ultimele trei editoriale sa stiti ce aveti de facut inainte de a achizitiona un teren, cand construiti un imobil si dupa ce ati finalizat lucrarile la acesta. Va sfatuim sa nu ignorati aceste aspecte juridice daca vreti sa aveti un imobil in proprietate fara probleme!

Adauga un comentariu


1 Comentariu

marian

07 decembrie, 18:14

Va rog sa-mi spuneti daca atunci cind mostenesti o proprietate mai este necesar sa fac cadastru si cartea funciara.

Alte articole

Garantia este dovada calitatii in constructii Garantia este dovada calitatii in constructii
Ce trebuie sa contina contractul de construire Ce trebuie sa contina contractul de construire
Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)? Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)?
Actele necesare achizitionarii unui teren Actele necesare achizitionarii unui teren
Certificatul energetic obligatoriu sau nu? Certificatul energetic obligatoriu sau nu?
Contractul de constructie Contractul de constructie

Vezi mai multe articole