Dublarea tarifelor la gigacalorie, anchetata de Comisia pentru abuzuri - 19 Mai 2009

19 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii platesc facturi cu 50% mai mari pentru energia termica, declara Tudor Popescu, presedintele Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti (AMEREB), care cere Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii din Camera Deputatilor sa desfasoare o ancheta in acest sens. Popescu spune ca la stabilirea tarifelor nu se mizeaza pe o corecta delimitare a costurilor de productie ale energiei electrice si celei termice, provenite din cogenerare. In plus, acesta mai mentioneaza in sesizarea trimisa comisiei ca producatorii suprasolicita instalatiile si astfel cresc preturile. Comisia de abuzuri deruleaza in prezent anchete si cu privire la facturile platite de romani pentru gaze si energie electrica.
 
„Toate institutiile energetice au stabilit ca se fura. Jumatate din tariful pentru energia termica este umflat. Si asta deoarece se factureaza in gigacalorie o cantitate de combustibil care a fost folosita deja pentru producerea energiei electrice. Tocmai de aceea continuu lupta cu pretul gigacaloriei am facut aceasta sesizare la Comisia de Abuzuri“, ne-a declarat Tudor Popescu, presedintele Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti. Acesta sustine ca desi cogenerarea este un sistem de termoficare a carui eficienta este demonstrata prin toate studiile de specialitate si care opereaza cu costuri scazute, in Romania, fenomenul se manifesta invers: „cea mai scumpa energie termica livrata centralizat este cea produsa mai eficient“, se arata in sesizarea trimisa Parlamentului. Potrivit documentului citat, toate instalatiile sunt dotate sa produca suprapus cogenerarii energie electrica, dar surplusul de electricitate produs in condensatie nu se deceleaza de cel in cogenerare. „Eroarea de mai sus a permis reglementarea defalcarii costurilor pe cele doua energii produse simultan la niveluri apropiate de 50% pentru fiecare. Daca termocentralele ar fi produs energie electrica strict in cogenerare, preturile ar fi fost pentru energia termica circa 14% din costurile totale de productie, iar pentru energia electrica mult mai mari decat cele din piata“, sustine presedintele AMEREB.
 
Producatorii forteaza instalatiile
Pe de alta parte, specialistii spun ca producatorii suprasolicita instalatiile si astfel cresc preturile. Mai mult decat atat, suprapunerea productiei electrice peste activitatea de productie in cogenerare determina randamente scazute ale productiei si ineficienta utilajelor. „Productia combinata de energie se poate face doar intr-un anumit raport. Daca se depaseste nivelul optim, costurile cresc semnificativ. Cei din domeniu sunt interesati sa produca mai mult si imping costurile spre caldura, iar asta determina si cresterea nevoile de subventii“, ne-a precizat Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Energie. Acesta considera ca metoda de departajare a tipurilor de energie produsa este gresita in prezent, iar costurile sunt mari atat din cauza reglementarilor in vigoare, cat si a tehnicilor invechite.
 
Specialistii primariei cer audit
Desi expertizarea tehnica a functionarii termoficarii a fost solicitata in mai multe randuri, producatorii de energie interesati de obtinerea de subventii si de Agentia Nationala pentru Reglementare in Energie au refuzat categoric un astfel de demers. De altfel, institutia a sustinut in 2008 realizarea unui audit pe acest domeniu, ex-premierul Calin Popescu Tariceanu si primarul Capitalei Sorin Oprescu semnand un protocol care viza verificarea pretului. „AMEREB propune Comisiei pentru cercetarea abuzurilor o deplasare la una dintre termocentralele, unde sa ceara directorului izolarea unui grup energetic, mentinerea constanta a energiei electrice produse si modificarea energiei termice produse. Prin simpla citire a contorului, se va constata ca energia livrata este de trei ori mai mare decat energia consumata“, se arata in sesizaerea AMEREB.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuinte ANL inaugurate la Piatra Neamt Locuinte ANL inaugurate la Piatra Neamt
Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor? Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor?
PowerUP! by InnoEnergy, cea mai mare competitie de finantare din domeniul energiei sustenabile, da startul inscrierilor in Romania PowerUP! by InnoEnergy, cea mai mare competitie de finantare din domeniul energiei sustenabile, da startul inscrierilor in Romania
Panouri solare pentru 16.000 de romani Panouri solare pentru 16.000 de romani
Ca sa platiti mai putin la intretinere, solutia ideala este contorizarea individuala - 10 Martie 2009 Ca sa platiti mai putin la intretinere, solutia ideala este contorizarea individuala - 10 Martie 2009
Implicarea Henkel Romania in dezvoltarea durabila a Regiunii de Nord-Est. Fabrica de adezivi Roznov Implicarea Henkel Romania in dezvoltarea durabila a Regiunii de Nord-Est. Fabrica de adezivi Roznov

Vezi mai multe articole