Energia electrica devine o marfa din ce in ce mai scumpa

15 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea tot mai ridicata de electricitate, atat in tara, cat si in regiune, pune presiune asupra pretului kilowatt-ului
 
Productia deficitara de energie pe plan intern, dar si inchiderea mai multor reactoare nucleare in Bulgaria si Slovacia ar putea face ca pretul energiei electrice, care a crescut deja spectaculos in ultimele luni, sa nu isi opreasca ascensiunea. Pe plan intern, problemele au aparut in vara, cand complexurile energetice au produs la maximum, onorand cererea mare a furnizorilor de electricitate. Astfel, la intrarea in iarna, stocurile de carbune, care ar fi trebuit adunate pe timpul verii, au devenit insuficiente. La aceasta situatie se adauga productia scazuta a Hidroelectrica, din cauza debitelor mici ale Dunarii. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat deja ca, la 1 aprilie, energia electrica destinata consumatorilor casnici s-ar putea scumpi. Cu cat, nu se stie deocamdata.
 
Energia, la pret mai mic pentru consumatorii casnici
Cei mai expusi conditiilor pietei sunt consumatorii eligibili. Pentru cei casnici, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei obliga producatorii de electricitate sa livreze anumite cote din productie la preturi reglementate, aflate, de obicei, sub pretul pietei libere. CE Rovinari, de exemplu, vinde 33,6% pe piata reglementata, cu un pret aflat la circa 70% din cel obtinut pe piata libera.
Cum preturile cu care se vinde si se cumpara energia pe piata libera sunt secrete, singura imagine ne-o putem forma din contractele care se incheie pe bursa de energie, administrata de OPCOM. Pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), pretul mediu al energiei electrice pentru livrarile din 2007 a fost cu 22% mai mare decat cel din 2006. La final de an, Grivco anunta ca a cumparat pe aceasta piata de la Nuclearelectrica, unul dintre producatorii mai ieftini, la un pret de incheiere a licitatiei de 170,25 lei/MWh, in conditiile unui pret mediu de tranzactionare pentru 2007 de 159 lei/MWh.
 
Romania si Bulgaria si-au redus exporturile
Inchiderea reactoarelor de la Kozlodui a redus la minimum capacitatea Bulgariei de a mai exporta. "Dupa inchiderea grupurilor bulgaresti, de la 1 ianuarie 2007, din cauza deficitului produs prin asta, pretul energiei la nivel regional ar putea sa creasca foarte mult. In aceste conditii, intermediarii din Romania ar putea constata ca au mai mult profit daca vand electricitatea in afara tarii si atunci preturile la electricitatea din intern vor creste negresit", au declarat reprezentanti ai Ministerului Economiei, citati de NewsIn. Directorul adjunct al Dispeceratului Energetic National, Marian Cernat, a declarat pentru Adevarul ca, daca iarna trecuta Bulgaria exporta 1.000 MW, acum cantitatea se ridica la cel mult 200 MW. Si exporturile romanesti s-au injumatatit pana la 500 MW, ca urmare a productiei mai mici pe plan intern. "Zona de sud-est a Europei este deficitara in energie. In consecinta, se constata ca exista un flux de electricitate care ne traverseaza sistemul dinspre nord inspre sud, catre Bulgaria, Albania, Macedonia, Grecia", a spus Cernat.
 
Presiune accentuata pe producatorii autohtoni
Exporturile de electricitate au crescut, in primele luni din 2006, cu 5,5% fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, Romania a exportat, in perioada mentionata, 4,76 milioane MWh, reprezentand 8,3% din productie (57,4 milioane MWh), catre Bulgaria, Germania, Ungaria, Elvetia, Marea Britanie, Iugoslavia si, tara unde exportam cel mai mult, Grecia. Pretul mediu pe MWh a fost de 31 de euro. La cererea mai ridicata de electricitate din zona, se adauga cresterea consumului pe plan intern cu 2,8%, iluminatul public si consumul populatiei inregistrand cresteri cu 7,5%, respectiv cu 6,5%. In medie, consumul de energie electrica in Romania inregistreaza o crestere procentuala de 2-3% anual.
Astfel, in conditiile unei cereri tot mai ridicate de energie, presiunea cea mai mare va fi pusa pe producatorii existenti. In afara de punerea in functiune, la mijlocul acestui an, a reactorului 2 de la Cernavoda, care sa aduca in sistem inca 700 MW (4,7% din capacitatea totala actuala instalata in sistem), capacitati noi de productie nu se arata prea curand la orizont. Mai mult, o serie de unitati termoelectrice neviabile ar putea fi inchise, la cererile Comisiei Europene.
Pentru marii consumatori, confruntati cu pretul tot mai ridicat al electricitatii, solutia ramane construirea propriilor unitati de productie energetica. Companiile Petrom, Rompetrol, Lukoil au anuntat deja planuri in acest sens, iar Alro Slatina se bate cu alti 12 competitori pentru a participa la construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarile cele mai profitabile nu sunt intotdeauna si cele mai costisitoare Amenajarile cele mai profitabile nu sunt intotdeauna si cele mai costisitoare
Incepe curatenia de Paste cu aspiratorul fara sac Rowenta Silence Force Cyclonic 4A Incepe curatenia de Paste cu aspiratorul fara sac Rowenta Silence Force Cyclonic 4A
Cum sa citim un contract de asigurari? Cum sa citim un contract de asigurari?
Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament
Fiskars doneaza lemnele de iarna pentru gradinita din Balotesti Fiskars doneaza lemnele de iarna pentru gradinita din Balotesti
Afacerile rentabile se fac in afara orasului Afacerile rentabile se fac in afara orasului

Vezi mai multe articole