Fondul Proprietatea se deblocheaza

29 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Listarea actiunilor la Bursa, cel mai devreme peste noua luni.

» Selectarea administratorului depinde de factorul politic.

» Evaluarea activelor, o misiune ambitioasa, dar nu imposibila.

Dupa doi ani de zile in care a batut pasul pe loc, din cauza imperfectiunilor legislative, activitatea Fondului Proprietatea este in curs de deblocare, urmand ca fostii proprietari sa aiba ceva sanse abia in 2008. Ordonanta de urgenta care trebuia aprobata de Guvern miercuri a intrat in discutia membrilor Cabinetului abia ieri, intr-o sedinta extraordinara, ultima in care puteau fi emise astfel de acte normative. In cea mai optimista varianta, Fondul ar putea fi listat la Bursa peste noua luni.
Problemele nu s-au incheiat insa o data cu acest demers legislativ, ci abia de acum incepe greul. Prima operatiune care va trebui perfectata este evaluarea societatilor din portofoliu, demers despre care presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, spune ca se poate realiza in trei-patru luni de zile. O previziune ambitioasa, avand in vedere ca, asa cum a recunoscut si el, in portofoliul Fondului sunt multe societati mari, cu multe filiale, iar unele dintre ele sunt reticente in a pune la dispozitie informatii.
Totusi, expertii Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) spun ca termenul este ambitios, insa nu imposibil de respectat. "Trebuie implicata o capacitate de evaluare pe masura volumului de munca. Evident ca aceasta operatiune nu va putea fi facuta de o societate cu cinci experti. Daca sunt implicati suficient de multi evaluatori, se poate realiza in acest termen", ne-a declarat presedintele ANEVAR, Ion Anghel.
Oricum, dupa cum a explicat Paunescu, evaluarea nu va viza toate societatile din portofoliu, ci numai pe acelea cu o pondere semnificativa in structura activului, adica 30 pana la 40 de companii. Acest aspect a fost punctat si de directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache: "Evaluarea trebuie facuta cu prioritate acolo unde exista un prag de semnificatie."

Comisie numita de Tariceanu
Apoi, urmatorul pas va fi selectarea administratorului fondului, care se va face prin organizarea unei licitatii internationale. si aici pot aparea complicatii, deoarece intervine factorul politic. Mai exact, licitatia va fi organizata de o comisie numita in acest sens de primul ministru, iar documentatia trebuie aprobata prin hotarare de Guvern.
Alexandru Paunescu este de parere ca toate etapele care trebuie parcurse pana la listarea efectiva a Fondului Proprietatea la BVB pot fi parcurse in zece luni de zile. La randul sau, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bogdan Chetreanu, a opinat ca listarea se va produce in termen de noua luni pana la un an.
Dezbaterea de ieri a fost punctata si cu o mica disputa intre cei doi. Alexandru Paunescu a declarat ca primul demers pentru inregistrarea Fondului la CNVM a fost facut in februrie anul trecut, insa Chetreanu a replicat ca "nu are cunostinta" despre aceasta cerere. Pe parcursul timpului, obiectiile CNVM au vizat lipsa evaluarii activului si neasanarea portofoliului. "A fost foarte greu sa incadram acest fond in legislatia noastra. Vom face un regulament special pentru el", a spus Chetreanu, precizand insa ca totul depinde de aprobarea ordonantei de catre Guvern.
Oricum, exista organisme internationale care sunt inca interesate sa investeasca. "Primim tot timpul telefoane de la banci de investitii care ne intreaba ce se mai intampla", a mai spus Paunescu.

Despagubiri si in bani
Varianta despagubirii in bani a fost si ea pusa in discutie. Directorul Directiei juridice din Primaria Municipiului Bucuresti, Andrei Greci, sustine ca aceasta varianta ar fi fost mult mai buna, pentru ca nu ar mai fi aparut tot felul de societati care cumpara la preturi subevaluate drepturile litigioase ale celor care nu mai au rabdare sa astepte listarea. In noul act normativ se prevede si aceasta posibilitate, pentru sume care nu pot depasi 500.000 RON, platibile in doua transe.
In prezent, in portofoliul Fondului sunt 116 companii, la 13 dintre ele procentul detinut depasind 50% din actiuni. Deocamdata, numarul actionarilor este de numai 2.343, reprezentand 3,25% din capital. La prima vedere, mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnitt vor fi cei mai importanti actionari, cu 8% din capitalul social.
 
Sursa: Romania libera
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noua gama de produse de gatit Noua gama de produse de gatit
Apartamentele vechi cu doua camere se ieftinesc in toate orasele mari - 11 Noiembrie 2009 Apartamentele vechi cu doua camere se ieftinesc in toate orasele mari - 11 Noiembrie 2009
Pierderile de apa din reteaua blocului se adauga la intretinere Pierderile de apa din reteaua blocului se adauga la intretinere
Timp liber in natura si amenajarea piscinei, proiectele lunii iulie la HORNBACH Timp liber in natura si amenajarea piscinei, proiectele lunii iulie la HORNBACH
salina terapeutica intr-o casa salina terapeutica intr-o casa
In anii '90 mobila se vindea ca pasta de dinti, acum clientul este mai exigent In anii '90 mobila se vindea ca pasta de dinti, acum clientul este mai exigent

Vezi mai multe articole