PDA

Arată versiune întreagă : Construire gratar - schite, sfaturi, poze si multe altele



Pagini : 1 2 [3] 4 5 6 7

Specialistul MC
14.07.2009, 23:01
- gratarul fiind integral din caramida normala, vreau sa plachez la interior focarul cu caramida refractara pusa pe cant; in acest caz, se poate folosi tot mortar ca liant sau nu va rezista la temperatura si placile se vor desprinde ? exista un mortar refractar ?
- exista vreo corespondenta/formula intre dimensiunea focarului si inaltimea/deschiderea cosului ? (focarul va fi de 70x50 cm baza si ~ 70-90 cm inaltimea)
- fiind din caramida normala va rezista intemperiilor daca se foloseste lacul special de caramida/piatra ?
Va multumesc mult pentru raspunsuri

-cu mortar normal in timp caramida refractara se desprinde. Utilizati un mortar preparat din praf de samota.

-doar daca aplicati mai multe straturi de lac

PetEr99_ro
15.07.2009, 10:12
Multumesc mult, am retinut deschiderea (inaltimea focarului) de 60cm si oricum cosul tot de min 20cm l-as fi facut.
Aveti idee insa daca acest mortar refractar se gaseste in mod uzual la magazinele de profil ?
Nu stiu cat de inalt sa fac cosul de fum ..... aveti vreo idee date fiind dimensiunile focarului? 70(l)x50(L)x60(h) ?

gutuionut
15.07.2009, 23:06
Buna,

Cu caramida aparenta iese foarte frumos...insa nu am la indemana o poza cu un gratar facut astfel...atasez in schimb cateva poze cu lucrari (facute de mine) cu acest tip de caramida...poate va dau idei...
O sa revin si cu poze cu gratare...

AutoCorect
21.07.2009, 23:26
Cum Dl. Helerea ne-a invatat cu lucruri frumoase va invit sa studiati si acest proiect finalizat.

Nightwishh
22.07.2009, 11:01
Foarte frumos, felicitari!
O chestie care nu imi place totusi: dupa primele cateva utilizari ale cuptorului, acoperisul imaculat se va innegri in partea dinspre " gura sobei ".. Asta este dezavantajul folosirii unei culori deschise in zona respectiva....

florincraiova
25.07.2009, 14:03
Inspirat de un gratar vazut si incercat :wink: si de modelele prezentate de dumneavoastra m-am gandit si eu la o mica bucatarie . Astept parerea vostra despre modelul la care m-am gandit si as vrea sa stiu daca cotele si dim sunt bune . Sper sa va placa

RaduCA
25.07.2009, 14:36
Ce destinaţie are partea din stînga (cea cu decupajul din blat)?

Specialistul MC
25.07.2009, 18:32
Din ce material o sa fie invelitoarea ?

florincraiova
26.07.2009, 23:49
Decupajul din partea stanga, am uitat sa specific scz , este o ghiuveta din fonta care o am deja , sta degeaba prin curte si m-am gandit ca ar putea fi de folos.
Iar la invelitoare , scheletul o sa fie din lemn acoperit cu sindrila bituminoasa (cred ca este cea mai indicata) ...dar am o nelamurire cu invelitoare : daca fumul iasa prin partea din fata a gratarului aceasta nu numai ca va afuma gratarul , dar va afuma si lemnul ..... cum se poate evita acest lucru si exista cumva o solutie pt protectia lemnului impotriva fumului ??

RaduCA
27.07.2009, 07:11
Poate că întreaga construcţie ar arăta mai echilibrată dacă zona cu chiuveta ar fi în partea de mijloc a ei, iar forma cuptorului şi grătarului ar fi la fel (ori boltită, ori paralelipipedică). În plus, spaţiul îngust dintre grătar şi cuptor va îngreuna operaţiunile de finisaj.

Fumul (sau măcar majoritatea lui) va ieşi prin coş, pentru că altfel de ce s-ar mai construi coşurile de fum? :wink:

Specialistul MC
27.07.2009, 09:47
Iar la invelitoare , scheletul o sa fie din lemn acoperit cu sindrila bituminoasa (cred ca este cea mai indicata) ...dar am o nelamurire cu invelitoare : daca fumul iasa prin partea din fata a gratarului aceasta nu numai ca va afuma gratarul , dar va afuma si lemnul ..... cum se poate evita acest lucru si exista cumva o solutie pt protectia lemnului impotriva fumului ?? Trebuie sa construiti cosul in asa fel incat sa aveti un tiraj natural eficient.

roscatraian
31.07.2009, 01:06
Dupa parerea mea (strict a mea ) la gratar rolul cosului este pur decorativ, pentru inceput si apoi se face urat-urat. Pentru eficienta la asa ceva trebuie o ventilatie adevarata, care este si foarte scumpa. In foarte multe locuri ( Grecia, Croatia, Spania, Ungaria) am gasit gratare fixe pur si simplu, fara ceea ce vrea sa fie cos sau hota sau ceva de evacuare fum. Si nici pe la americani nu prea am vazut asa ceva (nu am fost-doar de la televizor). Tot ma gandesc cat de tare merita sa-ti face un astfel de gratar. Nu vreau sa ma intelegeti gresit- am toata stima si respectul pentru domnul Helerea, care este un artist in acest domeniu si il admir sincer-chiar il si invidiez- dar cred ca este mai bine sa-ti faci gratar fara cos. De la o vreme incep sa cred ca este foarte bun si un gratar mobil-de ceva calitate-care are o gramada de avantaje: este foarte usor de intretinut, nu se umple de fum, are un bun tiraj, este usor de atatat( avem niste tz-uri aici), este usor de curatat, poate fi mutat unde iti comvine: i-l pui pe terasa, langa terasa cand nu ploua, te muti la umbra- sau la soare, il speli cu pompa de presiune etc., etc. Si tot incercand sa gasesc gratarul ideal de vre-o cativa ani buni fac gratar la un jaf pe care am dat vre-o 45 lei acum 3 ani cand l-am cumparat ca muream de foame si a fost singura solutie gasita in miez de noapte, la o benzinarie nenorocita. Si i-l dau si cu imprumut!

AutoCorect
31.07.2009, 19:03
Suna interesant si un gratar la purtator, dar in concediu . 8)

In ce priveste cosul pe ce va bazati afirmatiile. Daca stau sa ma gandesc bine si semineele cu focar deschis tot cos au si nu intra fumul in casa, oare de ce ?
Asta este rolul cosului, fumul iti iese afara din focar prin gura gratarului doar daca este subdimensionat cosul. Intradevar, marea majoritate subdimensioneaza cosul si apare acest fenoment neplacut. Personal, cunosc pe cineva care a avut aceasta problema, s-a rezolvat dupa ce a demontat si redimensionat cosul.

roscatraian
31.07.2009, 23:29
Problema cosului de la semineu este altceva. Dar incercati sa aprindeti semineul fara sa scoateti fum in casa si fara sa incalziti in prealabil aerul din cos. Daca va iese va rog sa ne spuneti si noua cum se face. Asta este prima problema. A doua este ca semineul cu focar deschis are un cos foarte larg si destul de inalt, adica suficient de inalt incat sa creeze o diferenta de presiune (datorita diferentei de densitate intre aerul rece de afara si cel cald din cos) care sa asigure un debit mare de aer, astfel incat nici o picatura de fum sa nu circule in contra sens si sa scape in camera. Si chiar si atunci se intampla! La gratar probabil ca ar trebui un cos cu o deschidere cam cat gratarul si ar trebui si o oarecare inaltime, greu de realizat si inestetica. Va rog sa ne puneti si noua niste poze si poate niste dimensiuni ale gratarul care nu da fum decat pe cos. Cu multumiri anticipate.

AutoCorect
31.07.2009, 23:36
Puteti studia constructiile Dl Helerea, in ghiduri sunt si cote, tot ce va trebuie pentru a scapa de multe probleme.

Posibil ca aveti dreptate, dar pe mine m-a invatat bunica ca fara fum nu se poate foc.
Lasand gluma la o parte, nu cred ca toti cei care si-au facut de-a lungul timpul lucrari care implica si cos au astfel de probleme, se inventa de mult un alt sistem, omul este inventiv. Cred ca ati avut/vazut diverse constructii eronat concepute, asta nu inseamna ca conceptul este gresit.

roscatraian
01.08.2009, 00:06
Aveti dreptate. Nu iese fum fara foc!
Si s-a inventat si altceva care rezolva problema fumului: tirajul fortat. Dar nu este ieftin de loc si exhaustoarele necesare nu sunt chiar la indemana.
Mi-am mancat multi ani expluatand si cuptoare cu tiraj natural. Marea lor problema este tirajul inconstant( chiar la inaltimi ale cosului de 80-100m si diametre de 5-8m) si intoarcerea flacarii.
Sa stiti ca imi plac gratarele domnului Helerea, am studiat tot ce a aparut dar am eu un fix: fumul care imi intra in ochi cand ti-e lumea mai draga.
Deja studiez cum as putea realiza o circulatie fortata cu ceea ce se gaseste curent pe piata.
Chiar acum mi-a venit o idee: poate mai intereseaza si pe altii aceasta problema si se pricep mai mult la mecanica decat mine. Probleme este simpla: un ventilator pus in cos. Ventilatorul trebuie sa reziste la temperatura gazelor fierbinti, la depunerile de rasini si sa aiba si un debit important care sa antreneze tot fumul. Aici nu avem nici o limitare a debitului ca in cazul semineelor, unde are importanta vitala debitul de aer(cu cat debitul este mai mare cu atat mai frig se face in casa)

CapnJackSparrow
03.08.2009, 13:33
Salutare! M-am reapucat de proiectul de anul trecut si am revenit cu cateva intrebari:
Daca fac peretii "incaperii" in care se face focul din caramida pusa pa cant rezista? (Am caramizi de semisamota).
Cum realizez constructia aceea sub forma de trunchi de piramida deasupra gratarului pentru a face un horn/ O schita ar fi foarte buna!
Domnule Herelea, de unde aveti piatra de rau cu care inveliti constructiile? Si cam cat costa? O aplicati peste o driscuiala prealabila sau direct pe suprafata caramizilor?

Multumesc!

AutoCorect
03.08.2009, 13:42
Puteti studia pozele si detaliile postate pe acest forum sau ghidurile Dl Helerea (vezi semnatura mea).
Legat de piatra, pretul difera in functie de zona, o puteti achizitiona de la magazine de specialitate sau de la balastiere/cariere de piatra.

Daca aveti posibilitatea mergeti pe albiile unor rauri si culegi pietrele care va plac.

Succes.

Helerea Nicolae
03.08.2009, 20:06
eu de regula daca fac pereti cu caramida pe cant, sau taiata jumatati acestia vor fi placati/ dublati cu piatra.
pentru a construi ingusta hota si a ajunge la dimensiunea hornului, pur si simplu se zideste inclinat si se taie caramizile la colturi pt a obtine unghiul necesar. se sustine singura.
i-mi place sa fac mereu lucrari unicat si pt asta incerc sa folosesc piatra direct din natura diverse tipuri. de exempu la gratarul popa am folosit o piatra de riu crapata.

CapnJackSparrow
04.08.2009, 11:49
Multumesc pentru raspunsuri!
Daca aveti timp si bunavointa va rog sa-mi faceti o schita pentru hota ingustata si sa o postati pe forum!
O zi buna!

mcbos
19.08.2009, 17:10
Ce sfaturi puteti da pentru ca un gratar de piatra ,caramida sau beton sa nu crape datorita focului ?Ce detalii de executie ajuta in acest sens ? Multumesc.

RaduCA
19.08.2009, 17:34
Ce sfaturi puteti da pentru ca un gratar de piatra, caramida sau beton sa nu crape datorita focului? Ce detalii de executie ajuta in acest sens? Multumesc.Cel de cărămidă (mai exact, cel postat de mine în acest topic) nu a crăpat (cel puţin pînă acum :wink: ) şi cred că nici cel de piatră sau de beton nu vor avea o astfel de problemă.

VYS
19.08.2009, 20:15
In plus, focul (flacara) est enecesar doar cat aprindem carbunii.
Am vazut stresati care ard o gramada de lemne pana fac ungratar, doar cateva lemne, flacara si se pun carbunii imediat.

mcbos
20.08.2009, 21:47
Intreb deoarece am un amic care la al treilea foc in gratarul de beton kitul tip Metro a cedat (s-a crapat ).Un gratar de caramida a avut aceeasi soarta .Amicul face niste adunari cam de 20-30 de consumatori .

vladmoto
23.08.2009, 14:54
Dl. Helerea are cateva sfaturi despre cum se aprinde focul(le gasiti si pe site-ul dumnealui):

Cum se aprinde focul ?
# Luaţi 2-3 pagini de hârtie, ziarul nu este indicat, cerneala tipografica conţine plumb;
# Faceţi ghemotoace din paginile respective pe care le aşezaţi în centrul grătarului;
# Tăiaţi cu grijă dintr-un lemn fâşii subţiri, de 2-3 ori dimensiunea unui băţ de chibrit;
# Din acelaşi lemn tăiaţi apoi surcele de diverse dimensiuni;
# Le aşezaţi peste ghemotoacele de hârtie în ordine crescătoare a grosimi începând cu cele mai subţiri;
# Aprinde-ţi hârtie în 3 puncte, stânga, mijloc şi dreapta;
# Cu siguranţă surcele vor lua foc;
# Adăugaţi surcele mai mari pe foc, când acestea s-au aprins puteţi pune ceva lemne mai groase şi numai după ce acestea au ars, rămânând din ele numai jar, puneţi cărbunele;
# Nu turnaţi cărbune pe tot jarul, riscaţi să sufocaţi jarul cu praf de cărbune sau chiar cu cărbunele;
# Puteţi grăbi aprinderea cărbunele făcând vânt cu un evantai improvizat sau cu foale;
# Aşteptaţi ca, cărbunele să se aprindă pe toată suprafaţa, altfel riscaţi să ardeţi produsele, punctul cel mai fierbinte este în momentul în care cărbunele se aprinde pe toată suprafaţa.
# Nu puneţi multe lemne în grătar, căldura puternic riscă să strice în timp construcţia, pentru focuri de tabără sunt alte locuri. Special amenajate.

parerea mea e ca are dreptate.

VYS
23.08.2009, 19:57
Eeeee ... acum partea cu hartia poate fi inlocuita cu aprinzatoare mai moderne, se gasesc destule prin comert sau cum fac unele persoane pe la tara, rumegus imbibat in motorina, o lingurita sub lemne si gata focul.

costyn_man
24.08.2009, 19:40
Eu, pentru carbunii de gratar, folosesc o metoda mai neconventionala: o suflanta Bosch la temperatura de 500 de grade si viteza maxima, in cinci minute carbunii sint rosii!

VYS
24.08.2009, 20:24
Eu, pentru carbunii de gratar, folosesc o metoda mai neconventionala: o suflanta Bosch la temperatura de 500 de grade si viteza maxima, in cinci minute carbunii sint rosii!

Da insa lipseste placerea de a face un mic foc la gratarel. :wink:

vladmoto
24.08.2009, 23:43
Ca sa nu mai spun ca nu e eficient din punct de vedere economic...
Inovatia e mama progresului asa ca ma astept sa putem face in sistem DIY un device eolian sau solar care sa faca tocmai asta si sa fie si eco si economy friendly.
Am totusi o intrebare. Citisem undeva ca acea caramdia refractara ar trebui scoasa iarna pentru ca nu rezista la ciclul inghet-dezghet prea bine. Ii adevarat? Adica ma gandesc ca vorbim despre o caramida care e arsa la temperaturi inalte, iar orice molecula de apa(care ar putea periclita in tipul inghet-dezghetului structura obiectului) ar fi fost de mult evaporata.
Oricum, multumita acestui forum, domnului Helerea si a celor ce tin site-ul dumnealui sus am deja in cap cum va arata bucataria de vara. Mai ramane de luat materialele, de avut timp si de inceput.

Specialistul MC
25.08.2009, 11:43
Am totusi o intrebare. Citisem undeva ca acea caramdia refractara ar trebui scoasa iarna pentru ca nu rezista la ciclul inghet-dezghet prea bine. Ii adevarat? Caramida de samota este rezistenta la ciclurile inghet-dezghet.

mcbos
26.08.2009, 22:27
Am totusi o intrebare. Citisem undeva ca acea caramdia refractara ar trebui scoasa iarna pentru ca nu rezista la ciclul inghet-dezghet prea bine. Ii adevarat? Caramida de samota este rezistenta la ciclurile inghet-dezghet.


Caramida refractara absoarbe apa?

Specialistul MC
26.08.2009, 22:34
Caramida refractara absoarbe apa? Intr-o proportie redusa.

vladmoto
27.08.2009, 12:35
daca folosesc mortar refractar la toate partile constructiei care au expunere la caldura si folosesc pamant galben + nisip doar la vatra cuptorului si eventual la cupola(caci ar putea cadea peste alimente si vreau sa fie "au naturell") e ok? Adica rezista la caldura mai bine ca pamantul galben?
Sau as putea folosi in loc de mortar in toata zidaria propriuzisa doar pamant+nisip? Care e calea recomandata de meseriasii nostri rezidenti referitor la acest aspect?

Specialistul MC
27.08.2009, 16:05
Focarul este bine sa-l executati din caramida refractara ori caramida de samot.

Ca mortar pentru inbinarea caramidei de samot se utilizeaza se utilizeaza mortarul preparat din praf de samot si apa de sticla.

Cupola este o parte a constructiei expusa la caldura. pamantul galben nu o sa reziste la caldura mare.

blueicon
28.08.2009, 09:37
Va salut!
Poate sa mai discutat si n-am gasit dar oricum poate imi dati o idee de unde as putea gasi apa de sticla si praf de samot.Oriunde am intrebat la noi in oras lumea a dat din umar doar.
Multumesc!

Specialistul MC
28.08.2009, 10:06
Incercati sa achizitionati online produsele mentionate direct de la producator.

mandea cristian
03.09.2009, 12:28
credeti ca placarea cu klinker a unui gratar / cuptor este indicata?
astept sugestii!
multumesc anticipat

Specialistul MC
03.09.2009, 21:25
credeti ca placarea cu klinker a unui gratar / cuptor este indicata?
astept sugestii!
multumesc anticipat

Se poate placa cu klinker partea exteriara a unui gratar. Nu se utilizeaza la focar.

popescu gheorghe
13.09.2009, 15:16
Am cateva intrebari, daca se poate. Pentru realizarea unui cuptor de paine:
1. cu caramida refractara se face doar vatra pe care stau tavile sau tot cuptorul (vatra + cupola) ?
2. daca aceasta caramida o zidesc cu ciment refractar rezista la temperaturi inalte si e mai bun decat pamantul galben ?
3. cum imi pot da seama care e proportia cea buna pt. a lipi cu pamant dintre pamant si nisip. Banuiesc ca procentul de nisip este in functie de tipul de pamant galben
4. stie cineva cum se face vatra pt un cuptor de ars vase din lut ?
Multumesc mult.

Seni
13.09.2009, 17:56
stie cineva cum se face vatra pt un cuptor de ars vase din lut ?
din ce localitate esti? te-as putea trimite sa vezi cum se ard teracotele....

Helerea Nicolae
13.09.2009, 18:11
1. cu caramida refractara se face doar vatra pe care stau tavile sau tot cuptorul (vatra + cupola) ?
2. daca aceasta caramida o zidesc cu ciment refractar rezista la temperaturi inalte si e mai bun decat pamantul galben ?
3. cum imi pot da seama care e proportia cea buna pt. a lipi cu pamant dintre pamant si nisip. Banuiesc ca procentul de nisip este in functie de tipul de pamant galben

pentru cupola cuptorului caramida ceramica zidita cu pamint galben, e suficient, ca si rezistenta.
in unele zone pamintul galben e destul de permeabil si nu trebuie amestecat cu nisip

Specialistul MC
13.09.2009, 22:21
Am cateva intrebari, daca se poate. Pentru realizarea unui cuptor de paine:
1. cu caramida refractara se face doar vatra pe care stau tavile sau tot cuptorul (vatra + cupola) ?
2. daca aceasta caramida o zidesc cu ciment refractar rezista la temperaturi inalte si e mai bun decat pamantul galben ?
3. cum imi pot da seama care e proportia cea buna pt. a lipi cu pamant dintre pamant si nisip. Banuiesc ca procentul de nisip este in functie de tipul de pamant galben
4. stie cineva cum se face vatra pt un cuptor de ars vase din lut ?
Multumesc mult.

1. In zonele unde o sa aveti foc deschis, flacara, montati caramida refractara.
2. Da.
3. Caramida refractara se zideste doar cu un mortar obtinut din praf de samota.

popescu gheorghe
15.09.2009, 10:48
Multumesc mult pentru toate raspunsurile. (Sunt din Bucuresti)

Specialistul MC
15.09.2009, 11:25
Cu placere.

ombun
15.09.2009, 15:32
...un amic ma-ntreaba:
-in cazul in care la o soba de teracota iese fum (putin) printre placi, exista si alta posibilitate de a o etansa (?) , decat solutia reconstruirii/relipirii placilor ceramice ? (eventual o " chituire" speciala ) :idea:

AutoCorect
15.09.2009, 15:41
Solutie temporara: Scoate chitul dintre placi si aplica altul, iar in primavara reface soba.

Mircea G
15.09.2009, 16:13
...un amic ma-ntreaba:
-in cazul in care la o soba de teracota iese fum (putin) printre placi, exista si alta posibilitate de a o etansa (?) , decat solutia reconstruirii/relipirii placilor ceramice ? (eventual o " chituire" speciala ) :idea: Poate fi si o deficienta de tiraj . Sa verifice si cosul :!:

Specialistul MC
15.09.2009, 22:53
...un amic ma-ntreaba:
-in cazul in care la o soba de teracota iese fum (putin) printre placi, exista si alta posibilitate de a o etansa (?) , decat solutia reconstruirii/relipirii placilor ceramice ? (eventual o " chituire" speciala ) :idea:
Utilizati un "chit" preparat traditional din nisip si pamant galben.

ombun
18.09.2009, 13:41
merci....chiar a mers solutia :wink: (in prealabil a mai scos si niste caramizi de la ultimile "fumuri" )

AutoCorect
18.09.2009, 13:47
Cu placere.

Highduke
30.09.2009, 13:22
:?:

Am si eu cateva intrebari:

1. Care este inaltimea optima/standard a cosului? (eventual un exemplu raportat la celelalte dimensiuni)
2. Aveti ceva precizari in ce priveste fanta de admisie aer?

Va multumesc!

AutoCorect
30.09.2009, 13:43
O fanta de admisie aer optima, pentru gratar ar fi de 50x55 cm iar golul cosului de 25x25 cm, pe cat posibil dispus cat mai spre fata. Legat de inaltime este mai greu de spus, trebuie luat in calcul si diversele cladiri aflate in apropierea constructie, lucru care ar diminua "tragerea" fumului pe cos. Incercat sa faceti constructie pe o inaltime undeva intre 2 - 2.4 m.

Highduke
30.09.2009, 15:46
Multumesc!

1. Care este inaltimea optima intre gratar si stratul de caramizi destinat jarului? :arrow:
2. Este plauzibil un hibrid/prototip, o combinatie cuptor/gratar(eventual si un disc) in aceeasi incinta? (gen blocat cos si scos gratar pt. varianta cuptor...).

Spatiul este si el o problema, daca nu dpdv al suprafetei, atunci dpdv practic/optimizare, iar o solutie "multi-tasking" sunt de parere ca ar fi de ajutor multora! (gratarele acelea mari cred ca au nevoie de autorizatie de constructie :wink: ).

AutoCorect
30.09.2009, 15:58
1) nu este o inaltime optima, totul tine de puterea jarului. In general focarul este facut de latimea unei caramizi refractare.

2) Da, este fezabila aceasta varianta. Voi atasa niste schite. Constructia este compusa din gratar, cuptor si plita. La gratar va trebui sa montati o usa si de asemenea o trapa de inchidere a cosului in momentul folosirii cuptorului. Cosul este compus din 2 fumuri, unul comun gratar-cuptor si unul pentru plita. Idea acestui hibrid ii apartine Dl. Helerea, eu doar am desenat.

Din cate stiu eu va trebuie autorizatie pentru orice tip de constructie.

costi_mir
05.10.2009, 13:49
construit la tara

costi_mir
05.10.2009, 14:15
gratar construit din caramida

vladmoto
06.10.2009, 16:40
Foarte frumos... great inspiration.

1) nu este o inaltime optima, totul tine de puterea jarului. In general focarul este facut de latimea unei caramizi refractare.

2) Da, este fezabila aceasta varianta. Voi atasa niste schite. Constructia este compusa din gratar, cuptor si plita. La gratar va trebui sa montati o usa si de asemenea o trapa de inchidere a cosului in momentul folosirii cuptorului. Cosul este compus din 2 fumuri, unul comun gratar-cuptor si unul pentru plita. Idea acestui hibrid ii apartine Dl. Helerea, eu doar am desenat.

Din cate stiu eu va trebuie autorizatie pentru orice tip de constructie.

RaduCA
06.10.2009, 20:39
@ costi_mir: Aşa cum văd eu lucrurile... arată foarte bine, cu excepţia poliţei din stînga. Dar se pare că nu este varianta finală, că mai aveţi posibilitatea să interveniţi asupra acestui aspect. Succes! :arrow:


P.S. Poate veţi mai pune poze şi după ce veţi face modificări. :wink:

Shaq
15.10.2009, 10:13
1) nu este o inaltime optima, totul tine de puterea jarului. In general focarul este facut de latimea unei caramizi refractare.

2) Da, este fezabila aceasta varianta. Voi atasa niste schite. Constructia este compusa din gratar, cuptor si plita. La gratar va trebui sa montati o usa si de asemenea o trapa de inchidere a cosului in momentul folosirii cuptorului. Cosul este compus din 2 fumuri, unul comun gratar-cuptor si unul pentru plita. Idea acestui hibrid ii apartine Dl. Helerea, eu doar am desenat.

Din cate stiu eu va trebuie autorizatie pentru orice tip de constructie.

In ce l-ai desenat?

AutoCorect
15.10.2009, 10:15
In Google SketchUp, este facut pe cote reale.

Shaq
15.10.2009, 10:17
mersi de raspuns

costi_mir
15.10.2009, 13:18
Versiunea finala ,dupa ce l-am dat cu lac de piatra si i-am pus portita.
masa din stanga 60X50cm ,placa de marmura de 3cm.

AutoCorect
15.10.2009, 13:20
Balamalele cred ca sunt montate gresit, trebuia sa le fi pus pe cantul usilor.

Succese.

Shaq
16.10.2009, 07:40
Balamalele cred ca sunt montate gresit, trebuia sa le fi pus pe cantul usilor.

Succese.
absolut de acord, in rest e simpatic gratarul tau

Trandafira
19.11.2009, 19:49
Si eu vreau sa construiesc un gratar dar nu am gasit pe nimeni. Ba da, a fost cineva care mi-a cerut 1,000 ron doar manopera!

laurlaur71
26.11.2009, 22:06
cum ai facut ca sa stea caramizile care formeaza cosul ,le sustine ceva p interior? poti sa-mi spui te rog ?

Shaq
30.11.2009, 20:20
poti sa te ajuti de niste OB37 fi 6-8

AutoCorect
30.11.2009, 20:31
Se armeaza zona ca in imaginea de mai jos.

Shaq
30.11.2009, 21:54
cred ca se cereau detalii despre arcada

costi_mir
03.12.2009, 11:15
la constructia arcadei am folosit 2 buc. fier striat de 12 pe care le-am facut semicerc pe un butoi de tabla ,sudate intre ele cu 4 buc. in lungime de 10 cm tot din fier striat de 12 ,iar caramizile le-am decupat cu flexul si au venit asezate pe suportul de fier.
pentru ma-i multe poze da-mi adresa de email.

mcbos
05.01.2010, 22:46
costi_mir cate caramizi ti-au trebuit ?

costi_mir
06.01.2010, 16:25
am folosit 250 buc.caramida,40 buc.samota groasa.

Shaq
08.01.2010, 07:50
niste preturi orientative la caramida de samota are careva?

blidaru
08.01.2010, 16:01
poate va ajuta :roll:

Shaq
08.01.2010, 18:18
interesant, multumim

blidaru
08.01.2010, 20:25
scuze, nu ma prea price cu calculatoarele poza trebuia sa apara in alta parte,cat despre caramizile samotate subtiri care le am folosit pe hornul gratarului au costat 2.5lei/buc cumparate(in mai 2009) de la depozit materiale de constructii

Shaq
09.01.2010, 09:48
mi-a dat cineva acum 2 ani niste caramida de samota de nuanta gri la exterior... le caut si acum, nu am vazut nicaieri asa ceva

martonfer0
26.02.2010, 12:07
In urma cautarilor infructuoase, in pana de surse de inspiratie, m-am gindit ca gratarul meu sa arate cam ca in imaginea atasata. Cei care au experienta in asa ceva si ma pot ajuta sa nu fac prostii, sa-mi dea sfaturile de pe acum, din faza initiala, nu de alta dar sa nu ajung la final si sa constat ca am uitat/gresit ceva si trebuie sa darim ce-am facut si s-o iau de la capat. :twisted:
Orice sugestie sau critica e binevenita. Astept parerile voastre ca sa putem trece la urmatoarea etapa.

La ce imagine ai postat ai cateva greseli fregvent intalnite la noi :
1. Dimensiunea gurii de acces (a focarului) trebuie sa fie de 12 ori mai mare ca dimensiunea gurii de evacuare(horn) .
2. Hota trebuie sa fie cu 25% mai mare decat focarul
3. Ca fumul sa nu-ti vina in fata in hota se face un prag de fum.
Toata lumea face focarul ingust , pe cand un focar mai adanc si cu o latime cu 1/3 mai mare ca adancimea este mai eficient.

VYS
26.02.2010, 12:39
Te-as ruga sa exemplifici cu imagini cele mentionate in mesajul anterior.

Multumim anticipat.

ADI_89
02.03.2010, 11:02
As avea si eu o intrebare. Gratarele care se gasesc la Praktiker, Bricostore, Metro sunt bune de ceva?

PS. Daca s-a mai pus aceasta intrebare si nu am vazut va rog sa ma scuzati.

AutoCorect
02.03.2010, 11:03
Pe o perioada scurta de timp(2-3 ani) sunt ok.

ADI_89
02.03.2010, 11:09
Pe o perioada scurta de timp(2-3 ani) sunt ok.

dupa aceasta perioada sa inteleg ca incep sa pice? :D cam scurta durata de viata :P .

am intrebat ca imi spusese o cunostinta care are asa ceva in curte ca , mici sau carnea iese afumata si ca tot fumu in loc sa il traga cosu iti vine in ochi :D . si nu stiam ce sa cred.

AutoCorect
02.03.2010, 11:23
Da, cosul nu trage. In timp se crapa existand riscul sa va cada pe "picioare". Este o achizitie de compromis nerentabila.

roscatraian
07.03.2010, 11:45
In urma cautarilor infructuoase, in pana de surse de inspiratie, m-am gindit ca gratarul meu sa arate cam ca in imaginea atasata. Cei care au experienta in asa ceva si ma pot ajuta sa nu fac prostii, sa-mi dea sfaturile de pe acum, din faza initiala, nu de alta dar sa nu ajung la final si sa constat ca am uitat/gresit ceva si trebuie sa darim ce-am facut si s-o iau de la capat. :twisted:
Orice sugestie sau critica e binevenita. Astept parerile voastre ca sa putem trece la urmatoarea etapa.

La ce imagine ai postat ai cateva greseli fregvent intalnite la noi :
1. Dimensiunea gurii de acces (a focarului) trebuie sa fie de 12 ori mai mare ca dimensiunea gurii de evacuare(horn) .
2. Hota trebuie sa fie cu 25% mai mare decat focarul
3. Ca fumul sa nu-ti vina in fata in hota se face un prag de fum.
Toata lumea face focarul ingust , pe cand un focar mai adanc si cu o latime cu 1/3 mai mare ca adancimea este mai eficient.


Revin cu rugamintea lui VYS. Ceva informatii suplimentare? Vine primavara si vreau sa fac si eu un gratar. Ai furnizat primele informatii care trebuie sa duca la dirijarea fumului pe cos si nu in ochi! Dar sunt cam subtiri! Ceva mai concret?

RaduCA
07.03.2010, 15:34
La ce imagine ai postat ai cateva greseli fregvent intalnite la noi:
1. Dimensiunea gurii de acces (a focarului) trebuie sa fie de 12 ori mai mare ca dimensiunea gurii de evacuare(horn).
2. Hota trebuie sa fie cu 25% mai mare decat focarul
3. Ca fumul sa nu-ti vina in fata in hota se face un prag de fum.
Toata lumea face focarul ingust , pe cand un focar mai adanc si cu o latime cu 1/3 mai mare ca adancimea este mai eficient.În sfîrşit, avem un specialist printre noi. 8)
Şi, dacă tot eşti "în domeniu", nu vrei să explici ceea ce ai spus mai sus? Adică: care este hota? cum se măsoară ea? cum se măsoară focarul? unde se face "pragul de fum"? etc. etc. etc.

Helerea Nicolae
07.03.2010, 19:31
Vine primavara si vreau sa fac si eu un gratar.
primavara a venit. eu am facut deja primul gratar, e unul simplu economic realizat doar cu caramida veche din recuperari. dar am fundatiile turnate pentru altele doua mai complexe.

massy
10.03.2010, 15:34
Simplu si frumos.
Oricum asteptam si celelate lucrari mai complexe.
Spor la treaba ! :lol:

roscatraian
11.03.2010, 22:57
Vine primavara si vreau sa fac si eu un gratar.
primavara a venit. eu am facut deja primul gratar
Felicitari si la cat mai multe! Dumneavoastra sunteti "tatic", noi niste agiamii care ne dam constructori de gratare! Daca va arat ce gratar am desenat ma exmatriculati din forum!

Seni
12.03.2010, 09:39
Daca va arat ce gratar am desenat ma exmatriculati din forum!
nu s epune problema unei exmatriculari, chiar vrem sa vedem schitele.....

roscatraian
12.03.2010, 21:58
Uitati o poza! Ce ziceti, domnule Helerea, are sansa sa friga o carnita?
Cosul cred ca este supradimensionat si va inghiti un munte de caramizi.
La un gratar la ridicarea boltei trebuie tot lut? Mi se pare periculos sa stea afara. Daca il fac cu beton se intampla ceva? Va crapa de la caldura?

AutoCorect
12.03.2010, 22:16
Schita aceasta este doar a unui gratar sau este un hibrid care pe langa gratar include si un cuptor de paine ?

AutoCorect
12.03.2010, 22:20
Cand spun hibrid ma refer la o lucrare de genul acesta, care include gratar, cuptor de paine, plita,masa de lucru si spatiu de depozitare.

roscatraian
13.03.2010, 20:03
Ma gandesc sa fie doar gratar si masa de lucru

Specialistul MC
14.03.2010, 17:20
Uitati o poza! Ce ziceti, domnule Helerea, are sansa sa friga o carnita?
Cosul cred ca este supradimensionat si va inghiti un munte de caramizi.
La un gratar la ridicarea boltei trebuie tot lut? Mi se pare periculos sa stea afara. Daca il fac cu beton se intampla ceva? Va crapa de la caldura?

Pentru crearea boltei utilizati un mortar refractar. Cosul este putin supradimensionat.

titz
24.03.2010, 13:48
caut de ceva timp informatii despre un cuptor traditional+plita...nu am gasit ceva concludent, insa am dat peste acest forum care este f interesant.
In schimb, citind de la inceput, nu pot vedea atasamentele,pozele puse...
Am vazut ca s-a construit si un site, dar nu stiu adresa...daca ma puteti ajuta cu mai multe detalii...

Va multumesc anticipat.

Mircea G
21.04.2010, 19:42
Am si eu doua intrebari . Care este inaltimea optima intre focar si partea superioara si care sint dimensiunile pentru gaura cosului de fum ?

Helerea Nicolae
22.04.2010, 14:10
inaltimea potrivita cred ca e de 50 cm. pentru un gratar obisnuit de uz casnic va fi un gol de 60 latime si 50 inaltime. interiorul hornului poate fi de 25 x 25 sau echivalent in alta forma, hornul pozitionat pe cit posibil in partea din fata.

Specialistul MC
22.04.2010, 21:24
.... hornul pozitionat pe cit posibil in partea din fata. as adauga eu ....hornul pozitionat pe cit posibil central in partea din fata

costi_8
23.04.2010, 12:16
Salutare,

Mai jos este stadiul la care a ajuns proiectul meu, totul bine pana cand am facut proba de foc - trage fumul pe cos dar scoate si prin partea din fata, aici m-am blocat. Am facut o proba si cu o teava de un metru(cu diametru de 20cm) in continuarea cosului dar aceiasi situatie.
Sa ingustez gaura focarului, sa pun in interiorul hotei bucati de tabla care sa dirijeze fumul ?
Raman dator cu un gratar !

tanasie
23.04.2010, 16:58
Ce farmec mai are gratarul daca nu-ti intra fum in ochi cind prajesti carnita sau altceva :wink:

Kamena
23.04.2010, 19:21
Domnule Nicolae Herdelea va rog sa postati mai multe poze cu gratarul facut din caramida si piatra

Helerea Nicolae
23.04.2010, 21:07
Domnule Nicolae Herdelea va rog sa postati mai multe poze cu gratarul facut din caramida si piatra
cred ca despre mine e vorba :)
deocamdata nu sint acasa, si sint limitat in ce priveste accesul si posibilitatile la calculator, dar o sa ma ocup saptamina viitoare.

Mircea G
24.04.2010, 06:41
inaltimea potrivita cred ca e de 50 cm. pentru un gratar obisnuit de uz casnic va fi un gol de 60 latime si 50 inaltime. interiorul hornului poate fi de 25 x 25 sau echivalent in alta forma, hornul pozitionat pe cit posibil in partea din fata..
Bun , multumesc , am notat !
Problema era ca in multe locuri am citit despre fumul care iese prin fata in loc sa iasa pe cos ... :cry: asta vreau sa evit .
Daca mai trebuie ceva stiut pt a evita fenomenul ...

Specialistul MC
24.04.2010, 10:29
Daca mai trebuie ceva stiut pt a evita fenomenul

O sectiune prin gratar:

costi_8
24.04.2010, 20:01
sALUT,

Poti fii mai explicit cu sectiunea ? Nu m-am prins din desen .

Mircea G
24.04.2010, 20:25
Smecheria este acea " buza " la partea din fata ...

costi_8
25.04.2010, 10:45
Eu deja am facut gratarul, partea din spate am facut-o dreapta(unde este si cosul), probabil daca as pune o tabla verticala, pe partea din spate, deasupra buzei din fata ar trebui sa mearga.

VYS
26.04.2010, 10:18
Poate nu este lipsita de importanta inaltimea cosului, altfel nu prea exista tiraj natural.
O inaltime minima cat ar fi?

Helerea Nicolae
27.04.2010, 21:34
am desenat pe poza forma golului in interior. hornul are o inaltime de 1 m. si acea 'buza' formata de arcada, e de aprox 15 cm.. pot spune ca asta functioneaza bine, iese putin fum cind focul e pe terminate dar poate fi si de la grasimea scursa in jar, si cred ca se incadreaza in 'acceptabil'.

sorinake
27.04.2010, 23:58
am si eu 2 intrebari:
cum stabilesc cat de adanca trebuie sa fie fundatia pentru un gratar de genul acesta ?

necesita autorizatie de constructie ? pentru ca va fi vizibil din drum spatele gratarului...

multumesc

Specialistul MC
28.04.2010, 12:31
am si eu 2 intrebari:
cum stabilesc cat de adanca trebuie sa fie fundatia pentru un gratar de genul acesta ?

necesita autorizatie de constructie ? pentru ca va fi vizibil din drum spatele gratarului...

multumesc

Gratarul este o constructie usoara nu necesita o fundatie adanca.

Gratarul in sine nu necesita obtinerea unei autorizatii de constructie insa cladirea care o sa adaposteasca gratarul, daca o sa construiti o asemenea cladire, teoretic necesita obtinerea aprobarilor.

Helerea Nicolae
28.04.2010, 14:24
cum stabilesc cat de adanca trebuie sa fie fundatia pentru un gratar de genul acesta ?
ca si fundatie pentru acest gratar sa turnat o placa de beton groasa 20 cm cu doua straturi de plasa sudata 20x20 fi. 8, pe un teren f. dur.

varkyrie
07.05.2010, 22:39
Buna ziua,

Doresc sa va felicit pe toti pentru gratarele si cuptoarele voastre si in special pe domnul Helerea pentru talentul evident de care da dovada (imi place foarte mult din colectia dvs., gratarul Popa).

Eu sunt o proaspata proprietara de casa noua si o pasionata intr-ale bucatariei, motive pentru care doresc sa-mi construiesc in curte un cuptor traditional pentru copt painea/pizza langa care sa am si un gratar si o afumatoare. Intrucat sunt o necunoscatoare in acest domeniu, si nu am gasit pe internet informatii satisfacatoare la anumite incertitudini pe care le am, imi permit sa va pun cateva intrebari.

1. Credeti ca as putea sa fac un hibrid in care gratarul sa tina loc si de afumatoare? Sau afumatoarea si gratarul ar trebui sa fie piese de sine statatoare?

2. Am vazut in nenumaratele poze pe care le-am consultat ca unii pastreaza cuptorul in forma sa rotunda, descoperit, pe cand altii fie zidesc in jurul lui aducandu-l la infatisarea unei casute, fie ii construiesc un acoperamant. De ce exista aceste diferente? ar trebui cuptorul sa fie acoperit sau poate ramane descoperit (finisat desigur)?

Multumesc anticipat...

gianimarius
08.05.2010, 00:18
Fundatia nu este necesar a fi mai adinca de 20/20 cm. Gratarul se poate face tot din caramizi de samota, dar este f scump sau din beton armat si placat cu ce doresti (caramida sau piatra de riu). Pentru un mai bun tiraj lungimea cosului sa fie de minim 1 m pentru un tiraj cit mai bun.
Pentru tiraj semineele au in partea de sus niste usite pt tiraj. Examineaza un seminiu.

AutoCorect
30.05.2010, 11:44
Ghid constructie gratar de caramida.
Lucrare proiectata de Nicolae Helerea.

sergiur
15.06.2010, 19:54
Mulțumesc de sfaturi...l-am terminat si eu...și pe deasupra nu scoate fum! :wink:

kalimero
17.06.2010, 15:27
Buna ziua,
Pentru ca s-a mai pomenit aici de hibridul gratar-afumatoare, credeti ca o constructie ca cea din schita de mai jos ar fi functionala?

Specialistul MC
19.06.2010, 10:25
Doar daca montati doua sibere pentru a optura, alternativ, cosul de fum.

roscatraian
04.07.2010, 23:32
Eu as spune ca un sibar ajunge! Adica, daca facem foc pentru afumatoare, sa se duca la afumatoare. daca facem foc la gratar nu-i bai pe unde se duce fumul!
Daca ma uit mai atent, sistemele par individualizate din constructie, doar ca sunt puse una langa alta sau una peste alta.

DM7
21.07.2010, 10:08
Buna ziua
Pentru cuptoare, spuneti-mi va rog ce sticla ar fi mai buna pentru vatra: sticla de geam sau sticla "granule"?
Asta in ideea de a inmagazina cat mai mult caldura...
Multumesc..

roscatraian
21.07.2010, 23:50
Nu are importanta ce fel de sticla se pune. Important este sa fie cat mai bine maruntita pentru a incapea mai multa! Cu cat este mai multa sticla, cu atat se va acumula mai multa caldura.

DM7
22.07.2010, 12:57
Am inteles
Multumesc...

AutoCorect
22.07.2010, 13:23
Nu uitati sa amestecati sticla sparta cu nisip.

DM7
26.07.2010, 12:04
Nu uitati sa amestecati sticla sparta cu nisip.
Da. Desigur...

frantic
26.07.2010, 16:01
ca tot veni vorba ... sa vi-l arat si eu pe al meu gratar :)

Helerea Nicolae
26.07.2010, 18:33
felicitari!

frantic
27.07.2010, 08:56
felicitari!

multumesc frumos.

RaduCA
27.07.2010, 19:32
ca tot veni vorba ... sa vi-l arat si eu pe al meu gratar :)Jos pălăria! Atît ca realizare, cît şi ca amplasament, decor. Felicitări!

frantic
27.07.2010, 22:27
felicitari!

spre rusinea mea si cu scuzele de rigoare ... lucrarile prezentate de dvs in acest topic sunt de exceptie. bravo ! nu apucasem sa "rasfoiesc" topicul inainte de a posta gratarul meu :(

frantic
28.07.2010, 10:51
ca tot veni vorba ... sa vi-l arat si eu pe al meu gratar :)Jos pălăria! Atît ca realizare, cît şi ca amplasament, decor. Felicitări!

multumesc deasemenea pentru aprecieri dlui raduca.

Pastruga
29.07.2010, 13:59
Despre acesta ce parere aveti?

AutoCorect
29.07.2010, 14:06
Nu prea se vede, incercati sa puneti poze pe un share.

Pastruga
29.07.2010, 14:14
Voi incerca

Pastruga
29.07.2010, 14:23
Oare am reusit?

AutoCorect
29.07.2010, 14:36
La mine nu vrea....

poolonik
12.08.2010, 17:40
As dori sa contruiesc un mic cuptor ,dar incalzit cu arzator pe gaz .Daca este in forma de dreptungi influenteaza negativ distribuirea caldurii ?

AutoCorect
12.08.2010, 17:49
Nu, daca nu este prea mare. Se face rotund pentru o incalzire uniforma.

Specialistul MC
12.08.2010, 20:07
As dori sa contruiesc un mic cuptor ,dar incalzit cu arzator pe gaz .Daca este in forma de dreptungi influenteaza negativ distribuirea caldurii ?

Daca procurati un arzator de forma dreptunghiulara nu vor fi probleme.

Helerea Nicolae
20.08.2010, 22:01
am cam lipsit anul asta. nici macar n-am postat poze cu toate gratarele ce am mai facut, da nu-i tirziu.
apoi anul asta mai am de facut unul singur finisat cu piatra de riu.
si anul viitor sper ca in sfirsit sa-i vina rindul la gratarul meu.

coretweaker
20.08.2010, 23:09
am cam lipsit anul asta. nici macar n-am postat poze cu toate gratarele ce am mai facut, da nu-i tirziu.
apoi anul asta mai am de facut unul singur finisat cu piatra de riu.
si anul viitor sper ca in sfirsit sa-i vina rindul la gratarul meu.

Cel din fotografia de jos imi place foarte mult, felicitari pentru munca. Daca mai ai poze si cu altele, mai pune...

mcbos
24.08.2010, 21:11
Frumoase sistemele astea de gradina .

D-le Nicolae Helerea ati facut vreun gratar sau cos de fum cu caramida cu gauri (eficienta parca se mai cheama )?
Cum se comporta aceasta in exploatarea produsului final?
Multumesc .

Specialistul MC
24.08.2010, 22:18
Cum se comporta aceasta in exploatarea produsului final?


Caramida cu goluri are o rezistenta scazuta la caldura.

anduvirgil
24.08.2010, 23:14
am cam lipsit anul asta. nici macar n-am postat poze cu toate gratarele ce am mai facut, da nu-i tirziu.
apoi anul asta mai am de facut unul singur finisat cu piatra de riu.
si anul viitor sper ca in sfirsit sa-i vina rindul la gratarul meu.

pai de domne, cine nu are de lucru isi face!
hai spor la treaba...

aantraxx
25.08.2010, 11:03
Eu sincer cred ca Dl. Helerea masoara cu sublerul mortarul dintre caramizi, extraordinar ce migala . Bravo

mcbos
25.08.2010, 11:48
Caramida cu goluri are o rezistenta scazuta la caldura.


Producatorul le recomanda pentru cosuri de fum . Pe cele pline acelasi producator nu are specificatia utilizare in cos de fum .
Oare de ce ?

Specialistul MC
25.08.2010, 20:59
Nu cred ca un producator poate sa recomande caramida cu goluri pentru zidirea unui cos de fum, poate eventual recomanda caramida cu goluri ca si protectie pe exterior a elementelor de cos prefabricate.

Ca si rezistenta caramida plina este mai rezistenta la socuri mecanice, caramida cu goluri izoleaza mai bine insa este mai putin rezistenta la caldura si socuri mecanice.

poolonik
07.09.2010, 00:11
mortarul refractar se comporta mai bine in timp decat pamantul galben ?Ma refer la intretinere ,cand cureti cuptorul banuiesc ca pamantul dintre rosturi se mai faramiteaza .

AutoCorect
07.09.2010, 10:16
Se mai faramiteaza, dar se reface usor. Curatarea nu se face dupa fiecare folosire, ganditi-va ca la sobe se foloseste pamant galben si nu cade asa repede.

costi_8
07.09.2010, 11:23
Topicul asta m-a ajutat sa fac gratarul meu si am ramas dator cu o poza. Suntem datori cu multi mititei dl Helerea

poolonik
09.09.2010, 13:06
Se mai faramiteaza, dar se reface usor. Curatarea nu se face dupa fiecare folosire, ganditi-va ca la sobe se foloseste pamant galben si nu cade asa repede.

dar mortarul refractar se faramiteaza la fel ca pamantul ?La vatra daca peste caramida refractara pun o placa de granit ,rezista aceasta la temperatura ?Placa de granit ar fi interesanta pentru a obtine o suprafata perfect plana ,fara rosturi, si implicit mai usor de curatat.

Specialistul MC
09.09.2010, 13:31
dar mortarul refractar se faramiteaza la fel ca pamantul ?La vatra daca peste caramida refractara pun o placa de granit ,rezista aceasta la temperatura ?Placa de granit ar fi interesanta pentru a obtine o suprafata perfect plana ,fara rosturi, si implicit mai usor de curatat.

Mortarul refractar se faramiteaza daca nu se respecta reteta de preparare.

Peste caramida refractara montati cateva distantiere de aprox. 2 cm grosime dupa care puteti sa montati o placa de granit.

poolonik
09.09.2010, 15:05
Peste caramida refractara montati cateva distantiere de aprox. 2 cm grosime dupa care puteti sa montati o placa de granit.

Puteti sa-mi spuneti ce rol au aceste distantiere ?

Specialistul MC
09.09.2010, 22:55
Distantierele au rolul de a crea un strat de separare intre caramida refractara si gresie.

poolonik
09.09.2010, 23:57
Distantierele au rolul de a crea un strat de separare intre caramida refractara si gresie.

asta am inteles, dar din ce motiv este necesara aceasta separare ?

AutoCorect
10.09.2010, 09:03
Cred ca pentru dilatatie.

Specialistul MC
11.09.2010, 09:11
[quote=Specialistul MC] asta am inteles, dar din ce motiv este necesara aceasta separare ?
Se creaza un spatiu pentru ca gresia sa nu preia caldura de caramida refractara.
Astfel se asigura stabilitatea dimensionala a placilor de gresie.

poolonik
27.09.2010, 02:33
Pentru izolarea exterioara a cuptorului se poate folosi vata minerala ? Adica sa aplic vata direct peste samota.Cuptorul o sa fie asezat peste un suport metalic iar peste acesta am zis a pun o placa de OSB , ce material termoizolant as putea folosi intre OSB si vatra cuptorului ?

Specialistul MC
27.09.2010, 12:13
Vata bazaltica Isover.

poolonik
27.09.2010, 12:45
Vata bazaltica Isover.

intre vatra si osb nici o idee ?Ma gandesc sa nu ia foc OSB-ul.

poolonik
27.09.2010, 14:45
Vata bazaltica Isover.

Ar merge sa pun un strat de vata bazaltica, peste ea sa torn un strat de nisip si peste nisip sa asez vatra ?

Specialistul MC
27.09.2010, 22:45
Faceti o schita despre cum doriti sa construiti cuptorul.

poolonik
28.09.2010, 00:20
O schita rapida ar fi aceasta.Suportul metalic este deja construit.Am inteles ca peste bolta pot pune vata bazaltica,aceasta avand scop izolarea termica a cuptorului. Ma intereseaza cu ce material as putea izola vatra fata de OSB.O varianta ar fi o placa de silicat de calciu , numai ca in zona nu am gasit.

poolonik
28.09.2010, 01:39
O alta varianta ar fi aceasta .Din ce ar putea fi format acest strat izolator ?

Specialistul MC
28.09.2010, 13:18
La vatra cel mai bine montati un strat de caramida plina dupa care un strat de caramida de samot ori un strat de caramida de samot montata pe cant.

poolonik
30.09.2010, 19:00
"Caramida plina" va referiti la caramida normala de constructii din aceia fara gauri? Caramida refractara ce calitati are ? Sa reflecte caldura ? In acest caz se mai incaleste caramida refractara ?

AutoCorect
30.09.2010, 20:09
Caramida plina sau caramida ceramica este cea fara gauri, cea cu gauri este caramida eficienta. Caramida refractara are proprietatea de a acumula caldura si de a o elibera timp mai indelungat. De asemenea rezista la temperaturi mari fara a se distruge.

poolonik
30.09.2010, 20:23
Caramida refractara are proprietatea de a acumula caldura si de a o elibera timp mai indelungat. De asemenea rezista la temperaturi mari fara a se distruge.

Nu cumva samota are aceste proprietati ? Pana azi credeam ca samota-refractar inseamna acelasi lucru ,dar la magazin mi s-a spus ca nu este asa,acum nu stiu nici eu sigur.

Seni
30.09.2010, 20:24
caramida refractara nu se dilata....

poolonik
30.09.2010, 20:45
Chiar si pe net informatiile sunt amestecate dar din cate inteleg samota ar fi cea care inmagazineaza caldura si rezista la temperatura iar caramida refractara rezista bine la temperatura dar nu inmagazineaza caldura. Inteleg ca daca vrei un cuptor unde ai nevoie de temperatura(mare/mica) pentru putin timp folosesti refractara , daca vrei ca temperatura sa fie mentinuta un timp mai indelungat se foloseste samota dar trebuie izolata pe exterior ca sa nu se piarda caldura.

AutoCorect
30.09.2010, 21:05
Samota se foloseste la realizarea sobelor, acumuleaza si elibereaza caldura ca si caramida refractara dar nu rezista la temperaturi foarte mari ca si caramida refractara. Caramida refractara se foloseste la cuptoare industriale, de pilda cele in care se coace faianta.
De asemenea mecanic c. refractara este mai rezistenta decat samota.

poolonik
02.10.2010, 13:07
pentru cei care au folosit cuptoare din samota , cum se intretine vatra ?Ma refer daca picura grasime ,lichide de la mancare se curata usor ?Am vrut sa pun pe vatra o placa de granit dar ma costa undeva pe la 200ron.Oare se merita ?

AutoCorect
02.10.2010, 14:05
Nu, nu se merita pentru ca piatra va crapa, indiferent de piatra. Vatra se intretine usor, daca se murdareste cu grasime la urmatoarea folosire a cuptorului se va arde grasimea atunci cand incingeti cuptorul. Focul curata tot.

paul_78
24.10.2010, 17:37
aveti idee daca incerc sa aplic pe grarul de gradina confectionat din beton , placi de gresie (de exterior , gen piatra de rau ), rezista la fluctuatii de temp?
ma gandesc ca atunci cand faci focul la gratar se incinge destul de bine zidaria!
ma gandesc sa nu crape!
in afara de asta mai exista caramida aceea aplicata , ce pareri i-mi puteti da?
va multumesc!

AutoCorect
24.10.2010, 17:59
Cel mai bine ar fi sa va orientati spre constructia unei gratar nou, care sa fie asa cum veti dori. Acum nu faceti decat sa-l "machiati", lucru care este trecator si scump.

P.S. Carpeala e mai scumpa decat pare...

Specialistul MC
24.10.2010, 22:02
aveti idee daca incerc sa aplic pe grarul de gradina confectionat din beton , placi de gresie (de exterior , gen piatra de rau ), rezista la fluctuatii de temp?
ma gandesc ca atunci cand faci focul la gratar se incinge destul de bine zidaria!
ma gandesc sa nu crape!
in afara de asta mai exista caramida aceea aplicata , ce pareri i-mi puteti da?
va multumesc! Se poate o imagine a gratarului existent ? Pe imagine marcati zonele unde doriti sa placati cu placi ceramice.

paul_78
25.10.2010, 08:28
momentan nu am poze dar , placile ceramice vreau sa le aplic, pe blatul din stanga si dreapta gratarului, pe fatada firidelor de jos, si exteriorul gratarului propriu-zis, in nici un caz acolo unde arde focul.
mentionez ca in stanga graturului am confectionat o chiuveta, iar in dreapta lui o plita de soba, genul celei taranesti
mentionez ca el momentan este confectionat aproape in totalitate din beton turnat, si de aceea ma gandeam sa aplic ceva pe el ptr ca arata urat asa!

Specialistul MC
25.10.2010, 12:05
Puteti monta placi ceramice doar in zonele unde teperatura suprafetei nu o sa depaseasca 30-35 grade.

Peste acesta temperatura puteti monta .placi ceramice rigide rezistente la teperatura.

alexis
05.11.2010, 22:04
Am şi eu o întrebare: Este adevărat că în pământul galben cu care se zideşte un cuptor de pâine (pizza) se pune sare mare? Şi dacă da, de ce?

Specialistul MC
06.11.2010, 11:18
Este adevarat, in trecut am utilizat si eu aceasta reteta de mortar la o teracota insa cu sare marunta.

AutoCorect
06.11.2010, 18:04
Puteti explica motivul folosirii sari ?

Multumesc.

alexis
06.11.2010, 20:50
Este adevarat, in trecut am utilizat si eu aceasta reteta de mortar la o teracota insa cu sare marunta.
Şi are ceva că nu am pus la primele trei rânduri sare?

alexis
07.11.2010, 13:48
Altă problemă! Dacă la următoarele rânduri, de cărămidă zidită, folosesc mortar refractar, ce probleme pot apare?

Specialistul MC
07.11.2010, 20:44
Salutari tuturor !!! locuiesc in Iasi si - multumita sfaturilor domnului Helerea si inspirandu-ma din imaginea unuia dintre gratarele construite de el - am reusit sa finalizez si eu gratarul meu ... Este din caramida veche, de la demolari (am umblat vreo 2 luni pana am gasit ce vroiam !)...

Specialistul MC
07.11.2010, 20:46
Şi are ceva că nu am pus la primele trei rânduri sare?
Sarea face ca mortarul realizat din nisip+pamant galben sa nu se fisureze la temperaturi mai ridicate.

Ar fi bine sa desfaceti primele randuri si sa reziditi cu mortar nisip+pamant galben+sare.


Altă problemă! Dacă la următoarele rânduri, de cărămidă zidită, folosesc mortar refractar, ce probleme pot apare?
Niciuna, dar daca tot trebuie sa reziditi focarul cel mai bine utilizati ca mortar de zidarie mortar refractar.

alexis
07.11.2010, 21:40
În ce proporţie se pune sarea? Sare mare?

alexis
07.11.2010, 21:45
Don Helerea Nicolae, stiu că sunteţi expert în aşa ceva, nişte sfaturi?

Helerea Nicolae
08.11.2010, 06:14
am urmarit discutia, dar eu nu am pus niciodata sare. cred ca scopul acesteia este sa mentina umiditatea in material sa nu crape pina cind se arde. eu am incercat mereu sa combin asa fel pamintul cu nisip incit sa fie destul de permeabil. daca totusi crapa mai puteti umple pe urma crapaturile.

alexis
08.11.2010, 06:39
am urmarit discutia, dar eu nu am pus niciodata sare. cred ca scopul acesteia este sa mentina umiditatea in material sa nu crape pina cind se arde. eu am incercat mereu sa combin asa fel pamintul cu nisip incit sa fie destul de permeabil. daca totusi crapa mai puteti umple pe urma crapaturile.
Multumesc.

Specialistul MC
08.11.2010, 09:11
În ce proporţie se pune sarea? Sare mare?

Ce am utilizat eu si va pot spune ca a rezistat destul de bine
-la o galeata de nisip am adaugat o pasta mai moale, de consistenta smantanei, de pamant galben + ~ 200 gr. sare marunta.

alexis
08.11.2010, 13:47
În ce proporţie se pune sarea? Sare mare?

Ce am utilizat eu si va pot spune ca a rezistat destul de bine
-la o galeata de nisip am adaugat o pasta mai moale, de consistenta smantanei, de pamant galben + ~ 200 gr. sare marunta.
Eu am combinat cam 4 parti pamant cu 2 nisip. Am vazut ca se lipesc destul de bine caramizile. Ramane sa vad dupa ce ard un pic cuptorul, ce se intampla.

poolonik
11.11.2010, 09:18
Conform instructiunilor de pe sacul de mortar refractar pe care l-am folosit eu ,se adauga numai apa iar intarirea finala este realizata dupa arderea cuptorului.Dupa ce a am "rodat " cuptorul pot spune ca mortarul refractar s-a intarit (a devint solid) dar nu are si rolul de a lipi caramizile intre ele.Practic creaza o incarcatura solida intre rosturi, daca vrei sa scoti o caramida iese bine mersi.
Vatra cuptorului este realizata din caramida plina peste care am asezat un rand de caramida de samota cu grosimea de 3 cm,cupola este facuta din samota de 3 cm pusa pe cant, adica grosimea peretelui are 3 cm peste care am asezat un rand de vata bazaltica de 10cm.Cuptorul il incalzesc cu gaz. Acum apare o problema.Incalzesc cuptorul undeva pe la 250 -300 grade ,dar nu reuseste sa mentina aceasta temperatura decat 30 minute maxim ,coboara destul de repede la 200 si se stabilizeaza undeva pe la 150 grade.La aceasta temperatura ramane chiar si cateva ore iar sub 100 sta si pana la 8 ore.30 de minute undeva pe la 200-250 grade este putin pentru a reusi coacerea unei paini sau a gati o mancare.O alta observatie este ca vatra se raceste mult mai repede decat cupola,de proba am mai pus un rand de samota de 3 cm peste vatra ,fiind formata din caramida plina-6cm+samota 6cm , nu am observat o imbunatatire.Oare din ce motiv nu metine temperatura ridicata mai mult timp ? sa fie cupola prea subtire ?

Specialistul MC
13.11.2010, 20:07
Peste cupola ce materiale ati montat ?

Nu aveti poze si cu restul constructiei ?

alexis
14.11.2010, 19:35
L-am terminat. Îmi poate spune cineva cum se "arde"? Cum îl usuc şi cum trebuie să procedez să ajungă la temperatura de lucru?... Fără să "crape".

alexis
14.11.2010, 19:56
Ceva poze mai bune.

Helerea Nicolae
14.11.2010, 20:12
L-am terminat.
:D mai trebuie horn, usa, apoi un foc usor cu citeva ramurele, pe urma unul mai maricel, si urmatorul serios.

alexis
14.11.2010, 20:26
L-am terminat.
:D mai trebuie horn, usa, apoi un foc usor cu citeva ramurele, pe urma unul mai maricel, si urmatorul serios.
Stiu, dar vreau sa va intreb daca am pus acea iesire de cos pe 200 mm pot sa reduc undeva mai sus pe 150 mm? Ieşirea coşului este undeva, în dreapta camerei, şi este un tub pe 100 mm. A fost initial un cuptor cu gaze.

poolonik
15.11.2010, 09:06
Peste cupola: plasa rabitz, o mana de mortar refractar si 2 randuri de vata bazaltica fiecare cu grosimea de 5cm, dupa care am facut o cutie de rigips.
Am pus o poza si cu arzatorul in functiune.
Este si normal ca acesta neavand flacara indreptata direct catre vatra sa o incalzeasca mai greu, dar am incercat sa incalzesc direct vatra cu o un alt arzator.
Vatra se incalzeste, dar racirea este tot rapida.oricum dupa mai multe teste am ajuns la concluzia ca imi trebuie si un arzator care sa incalzeasca vatra de jos.
Acum este mai greu de implementat deoarece cuptorul este deja gata, doar varianta cu rezistenta electrica care sa mentina vatra fierbinte.
A avut dreptate un coleg forumist cu placa de granit :a crapat. :)
Am cautat sa cumpar o placa refractara dintro bucata pentru vatra dar nu am gasit.

Specialistul MC
15.11.2010, 19:05
Îmi poate spune cineva cum se "arde"?

Domnule Alexis, mi-e teama sa nu aveti o sectiune prea mica pentru horn la iesire.

Ce inaltime are hornul socotind de la racordul din perete ?

P.S. Observ in 2.jpg ca deja ati inaugurat cuptorul. :)



peste cupola :plasa rabitz,o mana de mortar refractar si 2 randuri de vata bazaltica fiecare cu grosimea de 5cm, dupa care am facut o cutie de rigips.
Este bine ca ati montat acel strat termoizolant deoarece ajuta la mentinerea caldurii in interiorul cuptorului. Singurul lucru ce mai poate duce la racirea prea rapida a spatiului din cuptor ar fi tirajul prea mare.

alexis
15.11.2010, 19:44
Îmi poate spune cineva cum se "arde"?

Domnule Alexis, mi-e teama sa nu aveti o sectiune prea mica pentru horn la iesire.

Ce inaltime are hornul socotind de la racordul din perete ?

P.S. Observ in 2.jpg ca deja ati inaugurat cuptorul. :)
Tubul respectiv are secţiunea de 200 mm. Camera este destul de inalta, 2,80 m, elementul acela de cos, din şamotă, este cam la 1,70 m. Gaura de iesire o să o dau undeva in apropierea tavanului ca să am ceva tiraj la coş.
Da!!! Am baut o bere!!!

Specialistul MC
15.11.2010, 22:06
Hornul ar avea c-am 5 m inaltime ?

alexis
16.11.2010, 06:41
Hornul ar avea c-am 5 m inaltime ?
Nu chiar. Cam 3,5 m.

Seni
16.11.2010, 21:13
mi se par cam fragile "picioarele"

alexis
16.11.2010, 21:29
mi se par cam fragile "picioarele"
Este un suport metalic sprijinit pe 5 ţevi şi gura pe acele BCA-uri. Cuptorul este construit pe o placă peste un subsol. Nu am vrut să fac un suport din cărămidă din cauza greutaţii. De altfel, cuptorul, e cam făcut din resturi. Buget limitat :lol: :evil: .

Specialistul MC
17.11.2010, 12:27
Cei 3,5 m ar trebui sa ajunga, sa speram ca nu vor fi probleme cu tirajul.

alexis
17.11.2010, 13:24
Cei 3,5 m ar trebui sa ajunga, sa speram ca nu vor fi probleme cu tirajul.
Normal trebuie sa il fac cam de 6m, să depăşesc acoperişul construcţiei cu 2 m, dar e cam dificil de ancorat.

AutoCorect
17.11.2010, 13:32
Nu trebuie sa depaseasca acoperisul (coama casei). La 3.5 m cred ca va avea un tiraj bun.

alexis
17.11.2010, 13:36
Nu trebuie sa depaseasca acoperisul (coama casei). La 3.5 m cred ca va avea un tiraj bun.
Şi eu cred că e de ajuns, dar acum am o problemă că nu găsesc tuburi simple din tablă la diam de 200 mm. Nici măcar un tigan din acela cu un burlan după el, nu mai găsesc. Până acum ceva timp mă impiedicam de ei pe stradă :D.

AutoCorect
17.11.2010, 13:45
Acum nu stiu din ce localitate esti, dar incearca pe la marile magazine de bricolaj, sau pe la periferia orasului, mai sunt mici magazine de genul fero-metal. De asemenea ai putea intreba de un tinichigiu, este posibil sa iesi la fel ca pret daca ti-l face.

alexis
17.11.2010, 13:51
Acum nu stiu din ce localitate esti, dar incearca pe la marile magazine de bricolaj, sau pe la periferia orasului, mai sunt mici magazine de genul fero-metal. De asemenea ai putea intreba de un tinichigiu, este posibil sa iesi la fel ca pret daca ti-l face.
Târgovişte. La Dedeman au numai izolate, scumpe... O să caut un tinichigiu. Mulţumesc.

ghimpe--
17.11.2010, 15:27
alexis, daca ai drum prin Ploiesti, in zala Halelor sunt 2 ateliere de genul acesta. Daca doresti detalii, da-mi un pm.

alexis
17.11.2010, 17:56
alexis, daca ai drum prin Ploiesti, in zala Halelor sunt 2 ateliere de genul acesta. Daca doresti detalii, da-mi un pm.
Am scris pe pm.

costi_8
22.12.2010, 13:43
Salut,

Am un gratar de curte din caramida care are vestita problema cu fumul in ochi, credeti ca ar fii o solutie sa ii instalez un aspirotor ?

Specialistul MC
23.12.2010, 14:09
Cea mai buna rezolvare ar fi sa montati o placa care sa inchida circa 8-10 cm din partea de sus a deschiderii frontale a focarului.

Vedeti schita atasata la unul dintre mesajele din acest topic.

costi_8
23.12.2010, 14:43
Cea mai buna rezolvare ar fi sa montati o placa care sa inchida circa 8-10 cm din partea de sus a deschiderii frontale a focarului.

Vedeti schita atasata la unul dintre mesajele din acest topic.

Am aplicat acesta metoda, s-a diminuat dar tot scoate fum. Am mai gasit pe internet schita de mai jos legata de tiraj, ce parere aveti ?

Mircea G
23.12.2010, 18:31
Schita este ciudata .
Cind in focar este foc , diferenta de temperatura face sa iasa fumul pe cos , destul de rapid chiar violent . De unde ar "sti " cosul sa scoata fumul pe o parte si pe alta parte sa introduca aer rece ??? Nu cred ca poate functiona .

Specialistul MC
24.12.2010, 10:43
Am aplicat acesta metoda, s-a diminuat dar tot scoate fum. Am mai gasit pe internet schita de mai jos legata de tiraj, ce parere aveti ?
Inseamna ca aveti aveti cosul de fum subdimensionat.

Va rog sa atasati o imagine a gratarului.

costi_8
24.12.2010, 11:02
Inseamna ca aveti aveti cosul de fum subdimensionat.
Va rog sa atasati o imagine a gratarului.

Asta este gratarul, interiorul cosului este un patrat cu latura de 20 cm.

Admin.MC
24.12.2010, 11:46
@costi_8
Acum am modificat eu, dar pe viitor va rog sa tineti cont de regula aceasta: http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=31095

Specialistul MC
26.12.2010, 11:36
Incercati sa atasati pe cos inca un tub de circa 1 m inaltime.

danmisar
21.01.2011, 16:27
Gratarul meu.....

CRISTI 1978
31.01.2011, 13:57
Inseamna ca aveti aveti cosul de fum subdimensionat.
Va rog sa atasati o imagine a gratarului.

Asta este gratarul, interiorul cosului este un patrat cu latura de 20 cm.

BUNA ZIUA !!! PERMITETI UN SFAT :
AM CUMPARAT UN GRATAR DE GRADINA DIN MAGAZIN IAR CAND AM FACUT PROBA PT.A VEDEA TIRAJUL GRATARULUI AM CONSTATAT CA FUMUL IESEA MAI MULT PE GURA GRATARULUI DECAT PE COS.
AM CUMPARAT PLACI DE BCA SI AM INALTAT COSUL INITIAL.
CU CAT COSUL ESTE MAI INALT CU ATAT TIRAJUL GRATARULUI ESTE MAI EFICIENT ATENTIE !!! DIAMETRUL COSULUI INALTAT TREBUIE SA FIE ACELASI CU A CELUI INITIAL
GRATARUL MEU
NU ESTE INCA TERMINAT

VYS
31.01.2011, 14:04
L-ai si imbracat cu piatra!

CRISTI 1978
31.01.2011, 15:06
L-ai si imbracat cu piatra!
DA ! A FOST GREU DAR A MERITAT!!!

Specialistul MC
31.01.2011, 22:14
Cu ce ati protejat partea stalpilor din lemn care au fost ziditi ?

CRISTI 1978
31.01.2011, 22:39
Cu ce ati protejat partea stalpilor din lemn care au fost ziditi ?
In sapa turnata am introdus tevi din aluminiu iar pentru a proteja lemnul de coreziunea cimentuli intre lemn si tub amturnat zmoala apoi am zidit tevile cu bca pt.a obtine stalpii

lmaqurius
14.03.2011, 15:47
Mi-au ramas niste caramizi nearse din demolarea unui garaj. Merita sa-i folosesc la construirea unui gratar sau sa scap de ele ?

Specialistul MC
14.03.2011, 21:12
Mi-au ramas niste caramizi nearse din demolarea unui garaj. Merita sa-i folosesc la construirea unui gratar sau sa scap de ele ?
Nu merita.

danmisar
21.03.2011, 19:23
zona de relaxare....

Seni
21.03.2011, 20:30
zona de relaxare....
unde se afla?
asteptam invitatiile :wink:

Specialistul MC
21.03.2011, 22:10
zona de relaxare....
Sper sa nu spuneti ca gratarul+pavilionul are deja forma finalizata.

danmisar
22.03.2011, 19:36
1.va referiti la acoperis?nu l-amdorit unit cu pavilionul deoarece "toate sunt unite ! vroiam altceva ,nu copiez clasicul,poate nu e bine,ideea e sa-mi placa mie...
2.la gratar ma gandesc sa las spatiul din fata deschis deoarece "deranjez mesenii din pavilion daca intru si ies pe acolo...
solutii?
cu stima

Specialistul MC
22.03.2011, 22:20
Ce faceti cu apa care in caz de ploaie se scurge de pe panta acoperisului la imbinarea dintre pavilion si gratar ??

mihaim5
23.03.2011, 08:40
:o
parerea mea este ca propunerea facuta de specialistulMC in http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=31515&postdays=0&postorder=asc&start=45 arata mult mai bine( poteti realiza 2 portite la pavilion si gratar in cazul in care considerati un impediment faptul ca trebuie sa treceti prin pavilion )

danmisar
23.03.2011, 16:15
intre pavilion si gratar pe toata lungimea am pus o dolie din tabla zincata sub sindrila, cu panta in spate.

flocampean
04.04.2011, 20:22
O intrebare, gratarele cumparate din comert sunt exclusiv pentru carbuni sau se pot folosi si cu lemn?

Specialistul MC
04.04.2011, 22:10
O intrebare, gratarele cumparate din comert sunt exclusiv pentru carbuni sau se pot folosi si cu lemn?

Pentru carbuni, lemnul arde cu o flacara mai puternica putand deteriora gratarul turnat din beton.

flocampean
05.04.2011, 09:35
multumesc

daniacob
08.04.2011, 23:14
am primit un model de gratar, cum se construieste, poate va ajuta, il atasez asa cum l-am primit

costyn_man
08.04.2011, 23:52
Foarte detaliat tutorialul!
Multumim!
Weekend placut!

view2
17.04.2011, 19:23
L-am terminat si eu. Prima proba

Specialistul MC
17.04.2011, 22:04
Cred ca a fost prea mare focul, trebuia sa o luati mai incetisor. Aveti un tiraj foarte bun.

view2
23.04.2011, 20:17
Da, se pare ca sfaturile cu tirajul bun dau roade in sensul ca arde bine si nu scoate fum in interior deloc.

Ranettius
03.05.2011, 00:31
Am si eu o intrebare, va rog. Vreau sa fac/cumpar un gratar de amplasat in curte. Stiu ca ideal ar fi sa fac unul, am, vazut aici si schite detaliate, insa gratarul va fi folosit ocazional, poate mai mult toamna pentru 2-3 coaceri de vinete etc. In rest, poate 1 data/luna.
Asa ca ma tenteaza sa iau un gratar gata construit, am vazut prin Brico unul la 400 lei, deci extrem de acceptabil ca pret, insa facut din prefabricate (am atasat si o poza exemplicativa). Scrie de asemenea pe el ca merge numai cu carbuni.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- daca fac initial foc cu cateva lemne si apoi pun carbuni tine? sau trebuie sa pun numai carbuni?
- pentru imbuinatatire, as putea sa plachez suportul de la focar si primul rand pe lateral cu samota, va avea rezistenta mai mare sau dau banii degeaba?

Multumesc pentru eventualele raspunsuri

Specialistul MC
03.05.2011, 22:55
Daca placati pe interior focarul cu caramida de samota mariti rezistenta betonului numai ca o sa puteti utiliza doar carbuni.

Pentru aprinderea focului utilizati cateva surcele din lemn dupa care puneti carbuni.

Ranettius
03.05.2011, 23:16
Multumesc de raspuns. Pe el scrie ca oricum se pot utiliza doar carbuni.
Oricum dupa cum ati spus, chiar daca plachez zona de jos a focarului cu samota nu cred ca tine gratarul la un foc zdravan de lemne..

In fine, eu cochetez cu ideea de a face unul insa mi-e groza sa ma apuc de el si as prefera comoditatea de a lua unul gata facut.


Multumesc

Specialistul MC
03.05.2011, 23:26
La pretul de vanzare nu cred ca acel gratar din comert ar fi unul de calitate superioara insa cu mici retusuri se poate transforma intr-un gratar destul de bun.

Ranettius
05.05.2011, 23:08
Mi-am facut "nebunia" si am luat unul. Vad insa in instructiuni ca astia zic ca se monteaza aproape fara mortar... vad ca s-ar pune putin mortar doar la picioare si imbinarea acestora sub placa.

Chiar nu se pune mortar la imbinarea focarului, desupra la hota, pentru stabilitate? Bun, inteleg ca s-o dilata dar nici chiar asa, sa stau cu grija sa nu ma sprijin de gratar ca se darama :)

Pun si o poza exemplicativa.

Daca stiti cumva, din practica, cum fac cu montajul multumesc anticipat. EU ma gandesc sa il pun aproape lipit de un gard de beton inalt (numai acolo am loc) si ma gansesc sa pun totusi mortar pe toate imbinarile, inclusiv la hota, horn etc.

Multumesc

CRISTI 1978
06.05.2011, 13:56
Mi-am facut "nebunia" si am luat unul. Vad insa in instructiuni ca astia zic ca se monteaza aproape fara mortar... vad ca s-ar pune putin mortar doar la picioare si imbinarea acestora sub placa.

Chiar nu se pune mortar la imbinarea focarului, desupra la hota, pentru stabilitate? Bun, inteleg ca s-o dilata dar nici chiar asa, sa stau cu grija sa nu ma sprijin de gratar ca se darama :)

Pun si o poza exemplicativa.

Daca stiti cumva, din practica, cum fac cu montajul multumesc anticipat. EU ma gandesc sa il pun aproape lipit de un gard de beton inalt (numai acolo am loc) si ma gansesc sa pun totusi mortar pe toate imbinarile, inclusiv la hota, horn etc.

Multumesc

Buna ziua !!!
Am achizitionat si eu un gratar identic cu al dvs.Montarea este relativ simpla dar trebuie multa forta :x pt.ridicarea unei piese(hota) am avut nevoie de 3 pers.este f.grea!!Referitor la dilema dvs.de aplicare a cimetului la fiecare imbinare eu pt.siguranta am aplicat la toate imbinarile cate un strat subtire de ciment.O problema mare a aparut in momentul cand am dat drumul la gratar,aproape tot fumul care trebuia sa iasa pe cos iesea pe gura gratarului si sinncer sa fiu am fost f.dezamagit :cry: Am intrebat si eu in stanga in dreapta ,am intrat pe net si in final am inteles ca secretul consta in inaltimea cosului,acesta era prea mic pt.a avea tirajul necesar sa traga tot fumul.Am cumparat 4 placi din BCA cu grosimea cea mai mica si am zidit in continuarea cosului astfel marind inaltimea acestuia .F.IMPORTANT!!! am pastrat acelasi diametru al cosului si recunosc a dat rezultate.
Am observat unelele discutii referitor la folosirea numai a carbunilor pt.acest tip de gratar si sincer sa fiu am ramas surprins. :shock: Eu utilizez gartarul de mai bine de un an,am folosit foc cu lemne + carbuni si nu am obsevat nici o crapatura sau alta deteriorare a gratarului datorita caldurii prea mare emanata de foc.

Ranettius
06.05.2011, 15:13
Multumesc mult pt raspunsuri. O sa aplic si eu solutia dvs in legatura cu inaltimea cosului. La fel, voi pune cate un strat subtire de ciment peste tot.. Mai am juma de sac de nisip, am si ceva rest de ciment... Oricum nu trebuie mult,e strat subtire...

Regeritor la greutate, sper sa ma descurs.. eu ma fost la un brico si mi-au dat aia niste scoruri de ma indoiau.. cam 100 lei transport, inclusiv transportatorii din parcare, desi stau la 10 min de magazin.
Asa ca m-am opintit singur cu gratarul dezmembrat si din 2 transporturi l-am dus acasa (megane sedan), incarcat si descarcat singur...
PS. Nu ma cheama "Hercule" :) La montaj, vine un prieten...

Multumesc inca o data pt raspuns.

Ranettius
09.05.2011, 15:32
Revin. AM reusit sambata montajul gratarului, de unul singur. Recunosc ca la hota m-am cam opintit insa am reusit, si azi sunt si mai mandru de reusita ca nu mi-a intepenit spatele :)

Am lipit si eu toate imbinarile, am monta si cosul si astept o vreme mai buna sa fac primul foc sa vad ce si cum daca mai trebuie inaltat cosul. M-am grabit, insa mi-a fost lene sa mai astept si am zis sa incerc asa. Sa vad daca mai pot desface acum caciula de la cos..:)

In fine, azi vreau sa iau si 10 buc samota, as vrea sa plachez 1 rand pe laterale si baza focarului, just in case...

As vrea de asemenea sa dau si cu decorativa pe gratar - mai am 1 cutie ramasa de la casa. Ma gandeam sa dau inainte un strat de cm 17 peste tot pe exterior, sa fie neted, apoi dau cu grund si decorativa.
Ce parere aveti? Vreo greseala in ce vreau sa fac? Multumesc.